Ταυτισμένη κυρίως με την ακμή, η εμφάνιση των ουλών στο πρόσωπο δεν είναι πάντα αποτέλεσμα μίας ταλαιπωρημένης εφηβικής επιδερμίδας από ενοχλητικά, πυώδη σπυράκια. Μπορεί να τις προκαλέσει η ανεμοβλογιά, ένα έγκαυμα, μία χειρουργική επέμβαση, αλλά και ένα τραύμα, μία πληγή που πολύ συχνά καταλήγει σε υπερτροφική ουλή, δηλαδή σε διόγκωση του τραυματισμένου δέρματος, αφήνοντας ένα έντονα ορατό και φουσκωμένο σημάδι. Εν αντιθέσει, οι ουλές της ακμής και της ανεμοβλογιάς δημιουργούν τρύπες στο δέρμα και την εικόνα ενός "σκαμμένου" προσώπου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος για την αντιμετώπιση των ουλών είναι να απευθυνθεί σε έναν δερματολόγο. Αυτός είναι ο ειδικός που μπορεί να τον καθοδηγήσει στην πιο φρόνιμη για την περίπτωσή του θεραπεία. Το λέιζερ είναι μία λύση που συνιστάται σχεδόν πάντα, καθώς συμβάλει δραστικά στην επαναφορά της επιδερμίδας στη φυσιολογική της υφή και σύνθεση και καθιστά την ουλή λιγότερο ορατή στο μάτι.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η προστασία από τον ήλιο, που θα ερεθίσει ακόμα περισσότερο το ήδη ερεθισμένο δέρμα και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων ουλών. Η χρήση αντηλιακού κρίνεται λοιπόν απαραίτητη όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο τον χρόνο.

Αναγκαία είναι επίσης η υιοθέτηση μίας ρουτίνας περιποίησης -σωστού καθαρισμού και σωστής ενυδάτωσης- του προσώπου ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες του, την οποία θα διαμορφώσει ο δερματολόγος ιατρός.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και απατούν υπομονή, επιμονή και σωστή φροντίδα.