Για να συνδυάσεις σωστά το ρολόι με τα ρούχα σου δεν χρειάζεται να έχεις ούτε γνώσεις πυρηνικής φυσικής αλλά ούτε και να είσαι fashion expert. Αρκεί να γνωρίζεις κάποιους εύκολους και απλούς στο να τους εφαρμόσεις βασικούς κανόνες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για κάθε άψογη εμφάνιση, καθώς το ρολόι παίζει αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους του ρόλο στην επιτυχία της.

Υπάρχουν ρολόγια που είναι πιο σπορ ή πιο πολυτελή, με λουράκι από δέρμα ή μεταλλικό μπρασελέ, με χρώμα ή με μικρές λεπτομέρειες που τα καθορίζουν. Για να μην μπερδευτείς, λοιπόν, από την ποικιλία τους, συγκεντρώσαμε στις παραγράφους που ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα στυλ και τους συνδυασμούς τους.

Κράτησε το ίδιο επίπεδο επισημότητας

Εδώ, καταρχήν, έχε κατά νου ότι τα πανάκριβα ρολόγια δεν είναι για όλες τις περιστάσεις, όπως πιστεύουν πολλοί άντρες. Για μία επίσημη περίσταση στην οποία θα ντυθείς με κοστούμι, απλώς πέρασε στον καρπό σου ένα ρολόι με μινιμαλιστικό ντιζάιν και μαύρο δερμάτινο λουράκι. Για business look, προτίμησε ένα με δερμάτινο λουράκι ή ένα από τα "καταδυτικά" της Rolex ή της Omega, αλλά όχι σε μεγάλο μέγεθος.

iStock

Τα smart casual ντυσίματά σου θα τα απογειώσεις με ένα πιο χαλαρό σε στυλ και πιο μεγάλο σε μέγεθος ρολόι, όπως είναι αυτά που απευθύνονται σε πιλότους, ραλίστες και καταδρομείς, ενώ στην καθημερινότητά σου μπορείς να φορέσεις οποιοδήποτε με χρωματιστό, πλαστικό λουράκι, αρκεί το χρώμα του να μην πηγαίνει κόντρα με αυτό των ρούχων σου.

Πώς να κατηγοριοποιείς εύκολα τα ρολόγια

Επίσημα: Είναι κομψά και σοφιστικέ. Το απλό λευκό τους καντράν μπορεί να έχει γραμμές στις ενδείξεις της ώρας, λατινικούς ή αραβικούς αριθμούς. Το λουράκι τους, είναι δερμάτινο και μαύρο.

Καταδυτικά: Κατά κανόνα αδιάβροχα, είναι μεσαίου μεγέθους και, συνήθως, έχουν μεταλλικό μπρασελέ και αραβικούς αριθμούς στην ένδειξη της ώρας.

Αγωνιστικά: Έχουν μεγάλο μέγεθος και φωτεινά, αντιθετικά μεταξύ τους χρώματα. Στο καντράν τους η ένδειξη της ώρας γίνεται με αραβικούς αριθμούς, ενώ κάπου υπάρχει και ένας χρονογράφος και ένδειξη για την ημερομηνία. Είναι διαθέσιμα τόσο με μεταλλικό μπρασελέ όσο και με δερμάτινο λουράκι.

Αεροπορικά: Έχουν μεγάλο καντράν, φωτεινά χρώματα, ευανάγνωστη ένδειξη της ώρας, ένδειξη για την ημερομηνία και, συνήθως, δερμάτινο λουράκι.

Στρατιωτικά: Δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ανθεκτικά, λειτουργικά και ευέλικτα. Διατίθενται σε μικρό και μεσαίο μέγεθος, το λουράκι τους είναι από δέρμα ή καμβά και το καντράν τους είναι ευανάγνωστο χάρη στους αραβικούς του αριθμούς.

Αθλητικά/Smartwatches: Έχουν μεγάλο μέγεθος και είναι ανθεκτικά, τα λουράκια τους είναι είτε πλαστικά είτε φτιαγμένα από άλλα καινοτόμα υλικά, στα περισσότερα η ένδειξη της ώρας είναι μόνο ψηφιακή και μπορείς να τα βρεις διαθέσιμα σε ποικιλία χρωμάτων.

Λουράκι: Λάβε υπόψη το υλικό και το χρώμα του

Τα δερμάτινα λουράκια, πλην εξαιρέσεων, είναι πιο επίσημα από τα μεταλλικά μπρασελέ, αλλά και από αυτά που είναι φτιαγμένα από καμβά ή πλαστικό. Επίσης, τα μαύρα είναι ο κανόνας του black tie, τα καφέ ταιριάζουν περισσότερο σε περιβάλλοντα γραφείου, ενώ αυτά που έχουν φθαρεί, ασχέτως του αν είναι μαύρα και από δέρμα, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να φορεθούν με κοστούμι.

iStock

Κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το χρώμα που κυριαρχεί στο ρολόι σου θα πρέπει να αναπαράγεται στα παπούτσια και τη ζώνη σου, αν όχι στο ακριβώς, τουλάχιστον σε μία συγγενική του απόχρωση.

Όταν φοράς ένα ρολόι με μεταλλικό μπρασελέ, οι άλλες μεταλλικές λεπτομέρειες της εμφάνισής σου, π.χ. η αγκράφα της ζώνης σου ή τυχόν κοσμήματα, θα πρέπει, επίσης, να είναι στην ίδια ή κοντινή απόχρωση.

Κάτι τελευταίο: Γενικά, τα ασημί ρολόγια ταιριάζουν περισσότερα με μαύρα, γκρι και μπλε ρούχα ενώ τα χρυσά με καφέ, μπεζ και σε ουδέτερες ή γήινες αποχρώσεις.

Μάθε πώς να πηγαίνεις κόντρα στους κανόνες

Αυτό είναι κάτι που ή το έχεις ή, αν δεν το έχεις, το μαθαίνεις. Για παράδειγμα, αν έχεις στην κατοχή σου ένα ρολόι-αντίκα που κληρονόμησες από τον παππού σου και έχει συναισθηματική αξία για εσένα, μπορείς να το φοράς με τα πάντα. Επίσης, ένας απροσδόκητα επιτυχημένος συνδυασμός είναι το να φοράς επίσημο ρολόι με ένα τζην παντελόνι και ένα απλό T-shirt.