Τα κίτρινα φύλλα στον δρόμο, η ομίχλη που σχηματίζει η βροχή και οι κακόφημες μπάρες αποτελούν ιδανικό ντεκόρ για το λογοτεχνικό έγκλημα που ανθίζει το φθινόπωρο. Τι μας φέρνει, όμως, η φετινή εκδοτική σοδειά από αστυνομικά μυθιστορήματα μιας τόσο παράξενης χρονιάς όπως το 2020; Ας ξεκινήσουμε με τα μεγάλα ονόματα που εμφανίστηκαν στους καταλόγους των ψηφιακών και τα ράφια των πραγματικών βιβλιοπωλείων.

Ο Jo Nesbo επιστρέφει αυτή τη φορά δίχως το alter ego του –τον αστυνομικό Harry Hole– με Το βασίλειο (εκδ. Μεταίχμιο), τοποθετώντας την ιστορία του στα παγωμένα νορβηγικά βουνά· εκεί όπου ένα φριχτό οικογενειακό μυστικό γεφυρώνει την απόσταση ανάμεσα στο κοινωνικό status δύο αποξενωμένων αδελφών.

Σε άλλες σημαντικές επιστροφές στον τόπο του εγκλήματος, ο George Pelekanos, ένας από τους καλύτερους crime writers που διαθέτουν σήμερα οι ΗΠΑ, γνωστός και από το τηλεοπτικό μνημείο που λέγεται The Wire, επισκέπτεται ξανά –τι άλλο;– την Ουάσιγκτον στο Ο άντρας που επέστρεψε (εκδ. Πατάκη).

Ο βιβλιοφάγος, πρώην τρόφιμος των φυλακών, ήρωάς του δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε μία πόλη όπου οι λάθος γειτονιές έχουν μεταμορφωθεί σε trendy σημεία. Θα τα καταφέρει ή θα κυλήσει και πάλι στον δύσκολο δρόμο του εύκολου χρήματος;

Και άλλα λογοτεχνικά εγκλήματα

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος έρχεται το νέο πόνημα της μπεστσελερίστριας C. J. Tudor με τίτλο Οι άλλοι άνθρωποι, ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με επίκεντρο έναν πατέρα που αναζητά εμμονικά τη χαμένη κόρη του, που όλοι θεωρούν νεκρή, καθώς και το Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι του 36χρονου Guillaume Musso, που έχει σπάσει όλα τα κοντέρ πωλήσεων στη Γαλλία. Ένα βιβλίο όπου οι δολοφονίες, τα ένοχα μυστικά του παρελθόντος και ο κόσμος της τέχνης συνυπάρχουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ένα βιβλίο που εκδόθηκε μέσα στο καλοκαίρι, αλλά μάλλον θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό είναι και το Πας (εκδ. Άγρα) του πολυταξιδεμένου Caryl Ferey. Ο ειρωνικός τίτλος (σ.σ: "paz" θα πει ειρήνη) αναφέρεται στη σύγκρουση δύο αδελφών, ενός στρατιωτικού και ενός αντάρτη, κάτω από τον καυτό ήλιο της ματωμένης από τα ναρκωτικά Κολομβίας.

Ακόμη, στο νέο της βιβλίο που μεταφράστηκε στα ελληνικά με τίτλο H φίλη (εκδ. Διόπτρα), η Teresa Driscoll στήνει μία αγωνιώδη ιστορία πάνω στο εξής μοτίβο: Τι συμβαίνει όταν ένα ασυγχώρητο λάθος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία μοιραία στιγμή;

Αν, τώρα, έχεις διάθεση για κάτι τελείως διαφορετικό, Ο γραφέας του παλατιού (εκδ. Πατάκη) του Ahmed Umit είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις: Μία ιστορία αγάπης και βίας που ξεκινά από τη μυθική σχεδόν εποχή των Χετταίων, κάνει στάση στα χρόνια των Οθωμανών και φτάνει ως τη σημερινή Τουρκία. Τέλος, επειδή κάποιες αξίες είναι διαχρονικές, η συλλεκτική κασετίνα της Agatha Christie (εκδ. Ψυχογιός) αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε βιβλιοθήκη, ιδιαίτερα μάλιστα αν είσαι οπαδός των whodunit μυθιστορημάτων.