Τα τελευταία χρόνια αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ορατότητα οι περήφανοι μη-αναγνώστες, αυτοί που αρνούνται να κάτσουν να διαβάσουν ένα βιβλίο, γιατί το θεωρούν χάσιμο χρόνου. Κι ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ψάχνει να βρει απάντηση στο φλέγον ερώτημα -που τίθεται ως πρόβλημα- του γιατί δεν διαβάζουμε, πια, βιβλία, ως ανθρώπινο είδος, ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία, αντί να ψάξουμε κι εμείς μαζί τους, να διερευνήσουμε την περίπτωση των πρώτων.

Οι διάσημοι εχθροί των βιβλίων

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι διάσημοι, με προεξάρχοντες τον Ye που κάποτε ήταν γνωστός ως Kanye West, τον Sam Bankman-Fried (αν δεν σου λέει κάτι το όνομά του, πρόκειται για τον ιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX (που χρεοκόπησε) και τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο επιστήμονα δεδομένων Sean McElwee.

Πέρυσι, ο Ye δήλωσε ότι δεν είναι fan των βιβλίων αλλά περήφανος μη-αναγνώστης, που εμπνέεται από ταινίες. Σε παρόμοιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο Bankman-Fried, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά σκεπτικιστής με τα βιβλία, ότι σχεδόν κανένα δεν αξίζει να διαβαστεί και πως το επιχείρημά τους θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε λίγες παραγράφους ενός blog post. Τέλος, ο McElwee υποστήριξε, στο περίπου, ότι τα βιβλία είναι για τα κουτορνίθια κι ότι δεν λένε την αλήθεια.

Το εύκολο θα ήταν να μη δώσουμε σημασία σε αυτούς τους ισχυρισμούς, να τους απορρίψουμε κατευθείαν ως χαζομάρες ανθρώπων που, παρότι έχουν καταφέρει πράγματα στον τομέα τους, δεν πάνε πολύ καλά στα μυαλά τους. Το ότι, όμως, καθώς φαίνεται αποκτούν αυξανόμενη δημοτικότητα οι απόψεις τους, μας κάνει να πρέπει να ασχοληθούμε πιο σοβαρά μαζί τους.

Τελικά, αξίζει το διάβασμα ή είναι χάσιμο χρόνου;

Το ότι οι περήφανοι μη-αναγνώστες κάνουν γκελ στο κοινό έχει να κάνει, ανάμεσα σε άλλους λόγους, με το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς είναι -ή έχουν υπάρξει- δισεκατομμυριούχοι. Το σκεπτικό είναι "αν κάποιος τα κατάφερε τόσο καλά χωρίς να έχει ανοίξει, που λέει ο λόγος, βιβλίο στη ζωή του, μήπως όντως η ανάγνωση αποτελεί χάσιμο χρόνου, μήπως το διάβασμα όντως δεν συνεισφέρει στην παραγωγικότητά μας;".

Αυτό εξηγεί και το ότι κάποιοι, αντί να διαβάσουν ένα σοβαρό βιβλίο για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει, προτιμούν, για να μη χάσουν χρόνο, να ακούσουν στο όρθιο, την ώρα που μετακινούνται με τα μέσα ή κάνουν το μπάνιο τους, ένα podcast.

Να το ξεκαθαρίσουμε: Είναι δικαίωμα του καθενός το να διαβάζει ή να μη διαβάζει αλλά όλη αυτή η παρέλαση των περήφανων μη-αναγνωστών, διάσημων και "κοινών θνητών", όλα αυτά τα άρθρα και τα βίντεο στο YouTube που παρακινούν τον κόσμο να μη χάνει τον χρόνο του διαβάζοντας, είναι καταστροφικά. Κι αυτό γιατί δίνεται βήμα, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, σε τσαρλατάνους.

Συγγνώμη κιόλας αν τη χαλάμε στον Ye και τους ομοίους του αλλά τα βιβλία, όχι όλα, αξίζουν τον χρόνο μας. Το διάβασμα, μεταξύ άλλων, βελτιώνει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, τη φαντασία, τη μνήμη, ακόμα και τον ύπνο μας. Μας ψυχαγωγεί, μας παρηγορεί, μας καλλιεργεί, μας κάνει πιο έξυπνους.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.