Τα νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις μέσα στο 2023

Οι βιβλιοπροτάσεις μας για τη νέα χρονιά περιλαμβάνουν ιστορίες με πρίγκιπες, μεταμορφώσεις και κόκκινες νύχτες.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αφού έχει περάσει η ανάπαυλα των εορτών και η μεθεόρτια μελαγχολία, κοιτάμε τις νέες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, αλλά και τις (πολυ-)αναμενόμενες εκδόσεις, με στόχο να φτιάξουμε την to-read λίστα μας για τη νέα χρονιά. Κι αφού το κάνουμε αυτό, μοιραζόμαστε μαζί σου τις βιβλιοπροτάσεις μας.

Η φιλοσοφία στον Μικρό Πρίγκιπα – Gwendal Fossois (Εκδόσεις Πεδίο)

Τα νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις μέσα στο 2023Ο Μικρός Πρίγκιπας κρατά συντροφιά σε γενιές και γενιές αναγνωστών, όχι μόνο γιατί είναι ένα ωραίο αφήγημα αλλά και διότι ο Antoine de Saint-Exupéry του προ­σέδωσε όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός δοκιμίου για τη μεταφυσική, ώστε να οδηγήσει τους αναγνώστες του προς την αποδοχή του εαυτού τους και την ανεκτικότητα, με το φαντασιακό, το εφήμερο, το παράλογο και τον ανθρωπισμό να αποτελούν μερικές μόνο από τις μείζονες φιλοσοφικές έννοιες που διατρέχουν αυτό το αριστούργημα. Ο συγγραφέας Gwendal Fossois μας καλεί, λοιπόν, να αποκρυπτογραφήσουμε τη φιλοσοφική εμβέλεια του πιο διάσημου, ίσως, παραμυθιού του 20ού αιώνα. 

Michael Jordan: Μαθήματα ζωής από τον βασιλιά των αιθέρων – David Lewis (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΟ Michael Jordan κατέκτησε τη δόξα με το αναμφισβήτητο ταλέντο του –τα ιπτάμενα καρφώματά του και τα ρεκόρ των 60 πόντων έχουν εμπνεύσει ολόκληρες γενιές– αλλά υπήρχαν και άγνωστες δυνάμεις πίσω από τις επιτυχίες του. Ο πιο σπουδαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, πέτυχε βασιζόμενος στην πειθαρχία και τη σκληρή δουλειά και βρίσκοντας τον τρόπο να διοχετεύσει τη θέληση και την ανταγωνιστικότητά του στο άθλημα που αγαπούσε. Σε αυτό το βιβλίο με τη μοναδική εικονογράφηση θα βρεις πολλά αποφθέγματά του, μια ματιά στα πρώτα χρόνια του στο μπάσκετ, συμβουλές και μαθήματα που θα σε εμπνεύσουν να χαράξεις τον δικό σου δρόμο προς την υπεροχή.

Από το Ρεζί Βαρδάρ στην Ξηροκρήνη: Πρόσφυγες και Εβραίοι σε μια εργατική γειτονιά της Θεσσαλονίκης (1926-1940) – Δημήτρης Γουλής (University Studio Press)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΗ συγκεκριμένη μελέτη διερευνά τα αρχεία ενός σχολείου της Θεσσαλονίκης την περίοδο του μεσοπολέμου, όταν κατέφθασαν στο Ρεζί Βαρδάρ και την Ξηροκρήνη οι πρώτοι πρόσφυγες, προσδίδοντας νέα ταυτότητα στον χαρακτήρα της περιοχής που κυρίως κατοικούνταν από Εβραίους. Η μελέτη, προϊόν μεταδιδακτορικής έρευνας, επικεντρώνεται αρχικά στα γενικότερα χωροταξικά και κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά της περιοχής, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1930, επιχειρώντας την ανασύσταση του τοπίου εκείνης της εποχής, ενώ φτάνει σε προσεγγίσεις μουσειακής εκπαίδευσης και διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος.

Σκοτεινές ώρες – Michael Connelly (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΑυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα του Michael Connelly μας μεταφέρει στο Χόλιγουντ και το χάος που επικρατεί στην περιοχή πριν την αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου. Δουλεύοντας τη νυχτερινή της βάρδια, η Ρενέ Μπάλαρντ, ντετέκτιβ της Αστυνομίας του Λος Άντζελες, είναι σε επιφυλακή για τον παραδοσιακό εορτασμό με τους πυροβολισμούς. Λίγα λεπτά μόλις μετά τα μεσάνυχτα, καλείται σε μια μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Ο ιδιοκτήτης της έχει πέσει νεκρός από μια σφαίρα, στην καρδιά ενός πλήθους που γιόρταζε τον ερχομό του νέου έτους. Αυτή η σφαίρα δεν μπορεί να έπεσε από τον ουρανό παρά να συνδέεται με κάτι άλλο.

Η μεταμόρφωσή της – Αμάντα Μιχαλοπούλου (Εκδόσεις Καστανιώτης)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ"Ένα πρωί που ξύπνησε από εφιάλτη, η Σάσα ανακάλυψε πως είχε μεταμορφωθεί σε άντρα". Έτσι ξεκινάει η εξωφρενική περιπέτεια της νεαρής ηρωίδας, μιας φοιτήτριας που έχει γαλουχηθεί με τα θηλυκά πρότυπα της αυτοθυσίας και της υπακοής. Πώς θα ξανασυστηθεί στους φίλους, στους γονείς, στον τρομακτικό καθηγητή της; Θα καταφέρει να ξαναβρεί τον εαυτό της μέσα στο καινούργιο άγνωστο σώμα της; Και μάλιστα σ’ έναν κόσμο όπου ο Κατακλυσμός έχει ήδη συμβεί, ξηλώνοντας τα θεμέλια της κοινωνίας; Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρξει έρωτας, ελπίδα και πρόοδος μετά την κατάρρευση των καθορισμένων κοινωνικών ρόλων;

Ο Βασιλιάς των πλανόβιων: Ο Gregor Gog και η αδελφότητά του – Patrick Spät / Bea Davies (Εκδόσεις ΚΨΜ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΟ Gregor Gog γεννήθηκε το 1891 στη Skwierzyna, μια πόλη στη δυτική Πολωνία, και πέθανε το 1945 στην Τασκένδη. Υπήρξε ναυτικός, κηπουρός και συγγραφέας, ενώ το 1927 ίδρυσε την Αδελφότητα των Πλανόβιων, που συνδεόταν πολιτικά με τον αναρχοσυνδικαλισμό και την Ένωση Ελεύθερων Εργατών Γερμανίας, έχοντας ως στόχο την αλληλεγγύη μεταξύ των αστέγων, αλλά και την υπονόμευση ή ακόμα και την ανατροπή του καπιταλιστικού κράτους. Το συγκεκριμένο graphic novel, που εκδόθηκε στα γερμανικά το 2020, αποτελεί την πρώτη βιογραφία για εκείνον, με τη μετάφραση του έργου στα ελληνικά να υποστηρίζεται από το Goethe-Institut, στο πλαίσιο του προγράμματος Litrix.de.

Οι πόλεις της κόκκινης νύχτας – William S. Burroughs (Εκδόσεις Τόπος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΈνας οπιομανής χάνεται σε κάποια ζούγκλα της Ασίας. Νεαροί άντρες πολεμούν ενάντια σε μια σατανική αυτοκρατορία μεταλλαγμένων. Ένας γοητευτικός ουτοπιστής πειρατής περιμένει την εκτέλεσή του. Σε μια βίλα έξω από την Αθήνα ανακαλύπτεται ένα ακέφαλο πτώμα. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από κάποια ραδιενεργή επιδημία. Στις Πόλεις της κόκκινης νύχτας (1981), ο William S. Burroughs σατιρίζει τη σύγχρονη κοινωνία με μια καυστική, ποιητική και συνταρακτική ιστορία σεξ, ναρκωτικών, αρρώστιας και περιπέτειας.

Louis Vuitton: Η ιστορία του εμβληματικού οίκου – Karen Homer (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΑπό τότε που ο νεαρός Louis αναζήτησε την τύχη του στο Παρίσι, η πολυτελής φίρμα που έχτισε κατάφερε να ανθήσει παρά τις αντιξοότητες της εποχής εκείνης, εν μέσω δύο παγκοσμίων πολέμων, αλλά και της οικονομικής ύφεσης που έπληξε σχεδόν όλο τον πλανήτη. Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει την πορεία της εταιρείας, η οποία από ένα εργαστήρι χειροποίητων αποσκευών εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο φημισμένους οίκους υψηλής ραπτικής. Οι υπέροχες εικόνες και το συναρπαστικό κείμενο παρουσιάζουν με μοναδικό τρόπο την ιστορία της πιο πολυτελούς φίρμας του κόσμου, από τα πρώτα της χρόνια μέχρι τις μέρες μας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Nicolas Ghesquière και του πρόσφατα εκλιπόντος Virgil Abloh.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.