Όλοι το λέμε: "Θα ήθελα να διαβάζω περισσότερο". Το εννοούμε, το πιστεύουμε, αλλά στο τέλος της μέρας, το βιβλίο μένει κλειστό στο κομοδίνο. Τι μας κρατά τελικά μακριά από την ανάγνωση;

Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ από το NPR και την Ipsos (δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου 2025) ρίχνει λίγο φως στις αντιφάσεις μας. Ναι, αγαπάμε τα βιβλία – ή τουλάχιστον μας αρέσει η ιδέα ότι αγαπάμε τα βιβλία. Όμως στην πράξη, δεν τα βάζουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά στο τέλος Φεβρουαρίου 2025 και συμμετείχαν πάνω από 2.000 ενήλικες από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 82% δήλωσε ότι η ανάγνωση βοηθά να γνωρίσουμε τον κόσμο, το 76% ότι είναι ένας τρόπος να χαλαρώνουμε, και σχεδόν όλοι οι γονείς (98%) θέλουν τα παιδιά τους "να αγαπήσουν το διάβασμα".

"Σίγουρα θέλουμε να είμαστε ένα έθνος αναγνωστών", λέει η Mallory Newall της Ipsos στο NPR. Κι όμως, μόλις το 51% των ερωτηθέντων είχε διαβάσει κάποιο βιβλίο τον τελευταίο μήνα, σε αντίθεση με το 80% που είχε δει κάτι σε streaming ή είχε χρησιμοποιήσει τα social media.

Το ενδιαφέρον; Το streaming και τα social media δεν "κλέβουν" απαραίτητα τον χρόνο από την ανάγνωση. Οι πιο συνεπείς αναγνώστες είναι συχνά και εκείνοι που βλέπουν τις περισσότερες σειρές και περνούν χρόνο online. Άρα, το θέμα δεν είναι τι αντικαθιστά το διάβασμα, αλλά τι του παίρνει τη θέση στο πρόγραμμά μας.

iStock

Γιατί δεν διαβάζουμε όσο θα θέλαμε;

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που τελικά δεν διαβάζουμε όσο θα θέλαμε; Για τους περισσότερους, είναι οι "άλλες υποχρεώσεις της ζωής" που μπαίνουν στη μέση – το καθάρισμα του σπιτιού, μια βόλτα με φίλους, λίγο γυμναστική. "Πιστεύω πως η ανάγνωση σκοντάφτει πάνω στο γεγονός ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα. Δεν φταίει κάτι συγκεκριμένο", σχολιάζει η Newall.

Και κάτι ακόμα: τα βιβλία δεν είναι η πρώτη μας επιλογή όταν έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Αν μας περίσσευε μία ώρα, οι περισσότεροι θα την περνούσαμε με την οικογένεια. Η ανάγνωση μοιράζεται τη δεύτερη θέση με την τηλεόραση και την άσκηση.

"Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να πουν ότι θα αφιέρωναν εκείνη την ώρα στο διάβασμα", παρατηρεί η Newall. "Το ίδιο ισχύει και για άτομα με ανώτερη εκπαίδευση, σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο".

Ίσως, τελικά, δεν χρειαζόμαστε άλλες προτροπές για να διαβάσουμε περισσότερο. Χρειάζεται απλώς να θυμηθούμε γιατί αγαπάμε τα βιβλία – και να τους δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.