
Τα βιβλία που σημάδεψαν τον Johnny Depp
Ο Johnny Depp δεν είναι απλώς ένας σταρ του Χόλιγουντ -είναι ένας αφοσιωμένος βιβλιοφάγος. Δύο βιβλία τον διαμόρφωσαν βαθιά, αποτελώντας για εκείνον πηγή έμπνευσης και καταφύγιο από την τρέλα της ζωής.
Johnny Depp: ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης, αλλά πάνω απ’ όλα, λάτρης της λογοτεχνίας. Από τον θρυλικό Jack Sparrow μέχρι τις πιο πειραματικές του επιλογές, η καριέρα του αποδεικνύει ότι δεν είναι απλώς μια ακόμη χολιγουντιανή φιγούρα.
Τα βιβλία ήταν πάντα το καταφύγιό του, η σταθερά του μέσα σε έναν χαοτικό κόσμο. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, όταν του ζητήθηκε να αναφέρει τις λογοτεχνικές επιρροές που τον καθόρισαν, δεν δίστασε στιγμή: Hunter S. Thompson.
Δύο έργα του εμβληματικού Αμερικανού συγγραφέα
Με ένα χαμόγελο γεμάτο νοσταλγία, ο Depp ξεχώρισε δύο έργα του εμβληματικού Αμερικανού συγγραφέα. "Δύο από τα αγαπημένα μου, και τα δύο γραμμένα από έναν αγαπημένο φίλο. Το πρώτο είναι μια ευφυής και άγρια νουβέλα. Το δεύτερο, απλώς επικό. Ένα μυαλό που ορίζει τη ζωή”, είπε με εμφανή θαυμασμό. Αναφερόταν, φυσικά, στα Fear and Loathing in Las Vegas και The Rum Diary, δύο βιβλία που συνεχίζουν να προκαλούν και να εμπνέουν, αμφισβητώντας κάθε κοινωνική και πολιτιστική σύμβαση.
Το Fear and Loathing in Las Vegas (1971) είναι ένα παραισθησιογόνο ταξίδι στην αυτοκαταστροφή, όπου η πραγματικότητα και η φαντασία συγκρούονται σε ένα χάος από ναρκωτικά, τρέλα και ανελέητη κριτική στην αμερικανική κοινωνία. Μέσα από τους εκρηκτικούς διαλόγους του Raoul Duke και του Dr. Gonzo, ο Thompson δημιουργεί ένα λογοτεχνικό σύμπαν όπου το χάος δεν είναι απλώς το θέμα—είναι η ίδια η δομή του βιβλίου. Το αντισυμβατικό και αναρχικό του ύφος άλλαξε για πάντα τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία, θέτοντας τα θεμέλια του Gonzo journalism.
Από την άλλη, το The Rum Diary (1998) μάς μεταφέρει σε ένα σκληρό και παρακμιακό Πουέρτο Ρίκο, όπου κυριαρχούν η διαφθορά και η απόγνωση. Σε αντίθεση με τη φρενίτιδα του Fear and Loathing, εδώ ο Thompson εστιάζει περισσότερο στον εσωτερικό κόσμο του ήρωα, στον κυνισμό και την απογοήτευση ενός ανθρώπου που βρίσκεται χαμένος ανάμεσα στα όνειρά του και τη σκληρή πραγματικότητα. Η γραφή του είναι εξίσου παθιασμένη, αλλά με μια πιο εσωτερική ένταση, μια ωμή καταγραφή της ανθρώπινης παρακμής.
Ο Depp δεν συνδέθηκε μόνο επαγγελματικά με το έργο του Thompson—έγινε φίλος του, τον γνώρισε από κοντά και απορρόφησε τη φιλοσοφία του. Παίζοντας τον Raoul Duke στη μεταφορά του Fear and Loathing in Las Vegas (1998), ο Depp δεν υποδύθηκε απλώς έναν ρόλο, αλλά ενσάρκωσε έναν ολόκληρο τρόπο ζωής. Στις σελίδες αυτών των βιβλίων, βλέπει όχι μόνο τη μεγαλοφυΐα του Thompson αλλά και μια σκληρή αντανάκλαση της πραγματικότητας, μια διαρκή εξερεύνηση του χάους που κυβερνά τον κόσμο.
Ο Thompson δεν έζησε στην εποχή του Trump, αλλά αν κρίνουμε από τα κείμενά του, τα σχόλιά του για το σημερινό πολιτικό χάος θα ήταν εκρηκτικά. Είτε κάποιος είναι οπαδός του ή όχι, το σίγουρο είναι πως το Fear and Loathing in Las Vegas και το The Rum Diary παραμένουν δύο αναγκαία αναγνώσματα για όποιον θέλει να γνωρίσει την πιο ακραία, επαναστατική και διορατική πλευρά της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Breaking news: Η Isabelle Huppert έρχεται στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Πέρυσι είδαμε από κοντά τους Ralph Fiennes, Juliette Binoche και Matt Dillon. Στη φετινή διοργάνωση, επίτιμη προσκεκλημένη είναι μία από τις πιο λαμπερές, τολμηρές και πολυβραβευμένες σταρ του παγκόσμιου σινεμά και θεάτρου.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΜόλις ξεκίνησε η προπώληση για τη συναυλία του Morrissey
Ο Morrissey έρχεται επιτέλους μετά από την αναβολή του live του στο Release Athens και καλό είναι να προλάβεις από τώρα το early bird εισιτήριό σου για να μη χάσεις ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα σόου της χρονιάς.
Μερικές σκέψεις για το σόου που έκανε ο Robbie Williams, ο τρομερός στο Καλλιμάρμαρο
Αυτό δεν είναι ένα ακόμη κείμενο κριτικής για μία συναυλία που όλοι γνωρίζαμε ότι θα είναι φαντασμαγορική. Είναι όμως λίγες λέξεις για τον απίθανο τύπο που χοροπηδάει στη σκηνή σαν παιδί και μας ζητάει να μεγαλώσουμε μαζί του.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληO Stephen King επιλέγει τις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών
Ο Stephen King αποκάλυψε ποιες ταινίες θεωρεί τις κορυφαίες όλων των εποχών. Από κλασικά έργα του Χόλιγουντ μέχρι δημιουργίες που επανεκτιμήθηκαν με τα χρόνια, η λίστα του εκπλήσσει.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΈχουμε την πρώτη ταινία σκηνοθετημένη από AI και το Χόλιγουντ τρελαίνεται
Ο παραγωγός Αντρέα Ιερβολίνο παρουσίασε το The Sweet Idleness, την πρώτη ταινία σκηνοθετημένη από ΑΙ. Νέες συζητήσεις ανοίγουν για το μέλλον του κινηματογράφου και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΕπίσημο: Η σειρά Peaky Blinders επιστρέφει στο Netflix με sequel
Η ταινία The Immortal Man ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του Peaky Blinders. Δύο νέες σειρές ετοιμάζονται από Netflix και BBC, με τον Cillian Murphy και τον Steven Knight στην παραγωγή.
Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης