Τι συμβαίνει όταν η τέχνη ακολουθεί την ιστορία; Το πρωτότυπο αποτέλεσμα αυτής της σύζευξης αποτυπώνεται ιδανικά μέσω του συνδυαστικού έργου "Βυρωνικός Κώδιξ" της Λυδίας Βενιέρη σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων έως και τις 8 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο.

Λυδία Βενιέρη

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μία αφηγηματική εικαστική προσωπογραφία με τη μορφή ταινίας με πρωταγωνιστή τον εμβληματικό φιλέλληνα ποιητή Λόρδο Βύρωνα που πλαισιώνεται από μία ευφάνταστη σειρά ζωγραφικών έργων σε χαρτί -που ξεπερνούν τα 720 σε αριθμό (!).

>Διάβασε ακόμη:  Μία εντελώς Τσίου επιστροφή

H έμπνευση

Όπως ενημερωθήκαμε στη δημοσιογραφική ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε χθες, όλα ξεκίνησαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η Λυδία Βενιέρη ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του διαβάζοντας βιογραφίες του που ωστόσο διαπίστωσε ότι ήταν αντιφατικές μεταξύ τους.

Λυδία Βενιέρη

"Όπως διάβαζα άρχισα να ζωγραφίζω και αυτά που έφτιαχνα ήταν κάτι σαν ψυχογραφήματα, δε μπορώ ακριβώς να τα προσδιορίσω. Από 100 έγιναν 300, άρχισαν να πληθαίνουν όπως η αμοιβάδα. Κάθε τόσο ανακάλυπτα και κάτι καινούργιο που έπρεπε να αποτυπωθεί στο χαρτί", αποκρίθηκε σε σχετική ερώτησή μου για το πώς έφτασε να ασχολείται μαζί του επί μία δεκαετία.

Ο Βυρωνικός Κώδιξ

Σε αυτά τα δέκα χρόνια και μέχρι το 2017, η έρευνά της κλιμακώθηκε μελετώντας ιστορικές πηγές και στοιχεία που περιστρέφονταν γύρω από το ίδιο πρόσωπο. Ως απόρροια αυτής της προσπάθειας, φιλοτέχνησε πάνω από 720 έργα που αθροιστικά λειτουργούν ως μία ιδιότυπη εικαστική βιογραφία του: Ο σημερινός "Βυρωνικός Κώδιξ" φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη στο πλαίσιο του CultureisAthens* και των δράσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ραφαέλλα Ράλλη

Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από τους βυρωνικούς ήρωες, γιατί όπως χαρακτηριστικά μας εξήγησε στην ξενάγηση η Λυδία Βενιέρη "ακόμα και οι πειρατές και τα βαμπίρ από τον ίδιο προέρχονται". Για όσους προτιμούν τις επιστημονικές ορολογίες, η κατάλληλη στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτή της καλλιτεχνικής πραγματείας που εκφράζει τη μεταμοντέρνα σύνδεση του Λόρδου Βύρωνα με μία σύγχρονη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα. 

>Διάβασε ακόμη: Ένας παγετώνας χορεύει στη Στέγη

Η ταινία

Στο μεταξύ, το ζωγραφικό αφήγημα που προέκυψε από την αφοσίωση της εικαστικού οδήγησε στην ιδέα μίας ταινίας που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στον ημιώροφο της Πινακοθήκης. Η παραγωγή πλαισιώνεται επιπρόσθετα από ένα σημαντικό αριθμό των εντυπωσιακών έργων της ως ένα γραμμικό χρονολόγιο που εξυπηρετεί συμπληρωματικά την κινηματογραφική αφήγηση.

Ραφαέλλα Ράλλη

Προσωπικά αν με ρωτάς, ο Βυρωνικός Κώδιξ είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να μάθει κανείς περισσότερα για τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα και να επισκεφθεί τη Δημοτική Πινακοθήκη που χρόνο με το χρόνο γίνεται περισσότερο εξωστρεφής, αντιμετωπίζοντάς τον ως ένα δημιουργικό παιχνίδι εξοικείωσης μικρών και μεγάλων με την ιστορία υπό το πρίσμα της τέχνης. 


Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 11 Απριλίου – 8 Μαΐου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00, Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά

*Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο για το κοινό είναι ελεύθερη και γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

**Η ταινία και η εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκαν από το Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα, το πρόγραμμα που εντάσσεται στο 3ετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας, αλλά και τη στήριξη των καλλιτεχνών, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.