Ένας παγετώνας χορεύει στη Στέγη

Ένα μικρό αριστούργημα παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή της Στέγης μέχρι και τις 3 Απριλίου.

Πώς χορεύει ένας παγετώνας; Ούτε αυτήν την ερώτηση μπορώ να απαντήσω -  ούτε και την πιο απλή που αφορά στους ανθρώπους. Για μένα, ο χορός αποτελεί ένα ασύγκριτο ταλέντο. Ανέκαθεν πίστευα πως όσοι γεννήθηκαν με αυτό, υπερέχουν και υπερτερούν σε χάρη και αντίληψη από όλους τους υπόλοιπους - ξέρεις, εμάς που δεν το έχουμε. Κι όμως, ένας Παγετώνας χορεύει στη Στέγη. Για την ακρίβεια, μετά από sold-out στάσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη και Ρώμη, το Larsen C του Χρήστου Παπαδόπουλου "λιώνει" έως και τις 3 Απριλίου στην κεντρική της σκηνή.

"Ένα όνομα κυκλοφορεί, επαινείται για την τόλμη του και για τη μινιμαλιστική αλλά εκπληκτική του δεξιοτεχνία, για τους ερμηνευτές του. Μια αποκάλυψη. Είναι Έλληνας" αναφέρει το βελγικό Le Vif και αναρωτιέται: "Ήταν άραγε μια εφικτή αποστολή το να σφυρηλατήσεις ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό ιδίωμα σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον;".

Έχοντας διαβάσει ευρωπαϊκούς και ελληνικούς διθυράμβου και ακολουθώντας τον κανόνα τον πολλών κερασιών και του μικρού καλαθιού , πήγα αρκετά καχύποπτη στην πρεμιέρα του.  

Ένας παγετώνας χορεύει στη ΣτέγηΠηνελόπη Γερασίμου

Δε χρειαζόταν. Δε θα άλλαζα τίποτα απολύτως σε αυτήν την πανδαισία κίνησης και ήχου που παρακολούθησα προχθές. Αφού ξεπέρασα τον προβληματισμό στο πρώτο τέταρτο, κατά το οποίο προσπαθούσα να καταλάβω αν αυτό που έβλεπα δημιουργούνταν με τη βοήθεια κάποιας κινούμενης πλατφόρμας ή ειδικού δαπέδου (τίποτα απολύτως δεν υπήρχε), η συνέχεια ήταν ακόμη πιο μαγική.

"Ο Χρήστος Παπαδόπουλος γίνεται ξανά παρατηρητής της κίνησης του ελάχιστου που, στην εσωτερικότητα και στην επανάληψή της, παράγει ζωή. Το Larsen C είναι ένα πάρτι-φόρος τιμής στην αθόρυβη μετάβαση των σωμάτων. Είναι 'μια μεταφορά' σχολιάζει ο ίδιος, 'της ζωής που, ακατανίκητη, προχωρά'", αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου και εκφράζει πραγματικά εύστοχα το αποτέλεσμα επί σκηνής. 

>Διάβασε ακόμη: Θεατρικά για πάντα

Με το βλέμμα ενός ανθρώπου που δεν ξέρει να χορεύει, το Larsen C του Χρήστου Παπαδόπουλου χαρακτηρίζεται από την απόλυτη μινιμαλιστική αρτιότητα. Σχεδόν αιωρούμενα σώματα υπερτονίζουν τις αυτονόητες κινήσεις, σχεδόν αιωρούμενα στη σκηνή, σκοτάδια υπογραμμίζουν την ψύχρα της μοναξιάς, ψυχές πάνω στη σκηνή χωρίζονται, ενώνονται και ξαναχωρίζονται για να ξανασυναντηθούν πιο αρμονικά, μουσική φωτίζει το συναίσθημα. Όλα βγάζουν νόημα μακριά από κάθε υπερβολή, η ζωή προχωρά πέρα από κάθε εμπόδιο. Δε χρειάζεται να ξέρεις χορό -και αυτό για εμένα είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του Παπαδόπουλου- για να μαγευτείς από αυτήν την παράσταση, που είναι ό,τι καλύτερο έχω δει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Larsen CΠηνελόπη Γερασίμου

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Παπαδόπουλο

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος σπούδασε χορό και χορογραφία στην SNDO (School for New Dance Development) του Άμστερνταμ και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Έκανε το χορογραφικό του ντεμπούτο με το Εlvedon, ένα έργο για έξι χορευτές, με αφετηρία "Τα κύματα" της Βιτρτζίνια Γουλφ. Το Εlvedon υπήρξε η πρώτη επιλογή του πανευρωπαϊκού δικτύου Aerowaves 16 Dance Across Europe, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι (Théâtre de la Ville και La Briqueterie), στο Άμστερνταμ και σε άλλες ευρωπαϊκές σκηνές. Πορεία σημαντικών διακρίσεων ακολούθησε και η δεύτερη δουλειά του, Opus.

Larsen CΠηνελόπη Γερασίμου

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει προηγηθεί το ΙON, μια χορογραφία εμπνευσμένη από το φαινόμενο του ιονισμού. Η παράσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 τη διεθνή περιοδεία της, η οποία διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Η αλληλεξάρτηση του τόπου και του χώρου, οι σχέσεις που τείνουν από τα μικροσκοπικά στοιχεία στο καθημερινό και το πολιτικό, καθώς και η εντατική παρατήρηση της κίνησης χαρακτηρίζουν διαχρονικά την έρευνα και το έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου. Κατά τον ίδιο τρόπο, επανέρχονται στο Larsen C.


Πληροφορίες

Larsen CΠηνελόπη Γερασίμου

Συντελεστές

Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Χορεύουν: Αντώνης Βαής, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Μαρία Μπρεγιάννη, Αλέξανδρος Νούσκας Βαρελάς, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Δραματουργία: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Βοηθός Χορογράφου: Μάρθα Πασακοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου 
Οργάνωση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή
Υπεύθυνοι Φωτισμών Περιοδείας: Σταύρος Καριωτόγλου, Εβίνα Βασιλοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρίδης
Τεχνική Διεύθυνση Περιοδείας: Μιχάλης Σιούτης
Οργάνωση Περιοδείας: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

Διεθνής Διανομή: Key Performance

Ένα έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου // Λέων και Λύκος

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

*Το Larsen C πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Fondation d’entreprise Hermès στο πλαίσιο του New Settings Program και η περιοδεία του υποστηρίζεται από το πρόγραμμα "Εξωστρέφεια" της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος