Ήταν μία ημέρα σαν κι αυτή -6 Ιουλίου 1975- που ο Curtis James Jackson III ήρθε στη ζωή, έχοντας να αντιμετωπίσει μία πολύ δύσκολη κατάσταση, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Με μητέρα έμπορο ναρκωτικών που έχασε τη ζωή της σε μία πυρκαγιά όταν εκείνος ήταν μόλις 8 ετών, ο μικρός Curtis δεν απέφυγε το δικό της μονοπάτι, ώσπου ανακάλυψε τη μουσική. Και εγένετο 50 Cent, ναι, ο τύπος που από το Get Rich or Die Tryin' του 2003 μέχρι και το Animal Ambition του 2014, ή τους κινηματογραφικούς ρόλους που έχει υποδυθεί, σχεδόν επιβεβαιώνει πως κάποια πράγματα είναι για να γίνουν σε αυτήν τη ζωή, hate it or love it. 

Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα μοιράστηκε από τη ζωή του για λογαριασμό του αμερικανικού Esquire πριν από 12 χρόνια. Τα 'ξεσκονίζουμε' με αφορμή τα σημερινά του 48α γενέθλια. 

Τα μαθήματα ζωής του 50 Cent

>Η μητέρα μου επέλεξε το lifestyle επειδή δεν είχε επιλέξει την... κοινωνική πρόνοια. Κάθε φορά που την έβλεπα, ένιωθα σα να ήταν Χριστούγεννα. Ό,τι ωραίο υπήρχε στη ζωή μου χάθηκε όταν έφυγε, και οι μόνοι άνθρωποι που έβλεπα να έχουν ωραία πράγματα ήταν άνθρωποι του lifestyle. Και με κοίταζαν και έλεγαν, "Γιατί είσαι έτσι; Γιατί τα παπούτσια σου είναι φθαρμένα;"

>Αυτό που οδήγησε τη μητέρα μου στο lifestyle που τη σκότωσε ήταν αυτό που οδήγησε εμένα στο lifestyle: Το να μην έχω τόση ανάγκη τα πράγματα.

>Αν είχα την επιλογή, θα ήμουν κολλεγιόπαιδο. Θα είχα σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων.

>Μερικές φορές χρειάζεται πραγματικά να πείσεις τον εαυτό σου πείθοντας πρώτα τους άλλους.

>Ποτέ δεν είδα τη χρήση ναρκωτικών ως καλή εναλλακτική. Θα προτιμούσα να έχω επιπλέον δέκα δολάρια παρά να καπνίζω. Δεν ήταν απόφαση να μην καπνίζω χόρτο. Ήταν απόφαση όμως το να το πουλάω. Ήταν μια επιχειρηματική απόφαση.

>Αυτό ήταν η πρακτική μου.

>Το να έχω δεχτεί σφαίρα προσδιορίζει πόσο δυνατός είμαι. Σε προετοιμάζει για τη σύγχυση του να είσαι καλλιτέχνης.

>Διάβασε ακόμη: Τα μαθήματα ζωής του James Spader

>Η αδρεναλίνη δεν επιτρέπει στις σφαίρες να πονέσουν όσο πονάει ο φόβος.

>Η Columbia Records με απέφυγε. Φοβόντουσαν κάποιον που προερχόταν όντως από πραγματικά "σκατά". Ξέρεις τι συμβαίνει αμέσως μετά από την "αξιολόγηση" ότι έχω δεχτεί σφαίρα; Λες, "Ουάου, άρα είναι πραγματικά εκεί κάτω με τους ανθρώπους που θα σε πυροβολήσουν εννέα φορές;". Θα με πυροβολήσουν κι εμένα; Γιατί να προωθήσουμε τον 50 όταν μπορούμε να πουλήσουμε τον Kanye;

>Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούνται έξυπνοι και είναι ηλίθιοι.

>Οι άνθρωποι που σηκώνουν ψηλά το χέρι τους αξίζουν να προηγούνται των ανθρώπων που δεν το κάνουν.

>Τα χρήματα είναι ελευθερία. Τα χρήματα είναι ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Χρήμα είναι η μη ανίχνευση μετάλλων.

>Υπογράφω αυτόγραφα επειδή θα υπάρξει μια στιγμή που κανείς δε θα μου το ζητάει.

>Μην περιμένετε να σας πουν. Πείτε εσείς σε αυτούς.

>Υπάρχουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε τον εργάτη για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία.

>Η πρώτη φορά που ένιωσα πλούσιος ήταν όταν είχα 80.000 δολάρια μέσα στο σπίτι μου. Το έβλεπα ως τρόπο για να βγάλω περισσότερα χρήματα.

>Τα χρήματα δεν πρόκειται να σας κάνουν ευτυχισμένους. Μια νέα ιδέα είναι αυτό που θα σας κάνει.

>Όταν με πυροβόλησαν, η ανταλλαγή ήταν 5.000 δολάρια. Το τίμημα μίας ζωής είναι φτηνό.

>Ο Obama απομακρύνει κάθε δικαιολογία.

>Οι καλύτεροι επιχειρηματίες στον κόσμο κάνουν καμιά φορά μια κακή συμφωνία. Και συνήθως αυτό δεν γίνεται σε αίθουσα συνεδριάσεων. Οι περισσότεροι από αυτούς παντρεύονται τη λάθος γυναίκα. Αυτή η επιχειρηματική συμφωνία είναι η χειρότερη επιχειρηματική συμφωνία από όλες.

>Όλες οι γυναίκες συνέβαλαν στην επιτυχία μου. Όλες.

>Στο σπίτι μου, ο Carmelo Anthony είναι μεγαλύτερος από τον 50 Cent.

>Ο γιος μου είναι πιο σημαντικός για μένα απ' ό,τι εγώ γι' αυτόν.

>Να έχετε πάντα χρήματα για εγγύηση.

>Curtis Jackson. Ταυτίζομαι με το όνομα. Όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη, βλέπω τον Curtis.

>Είμαι τίμιος άνθρωπος; Είμαι επιλεκτικά ειλικρινής.

>Είμαι ειλικρινής τώρα; Ναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντούσαν σε αυτή την ερώτηση με ναι. Ακόμα και οι ψεύτες.

>Ο Jay-Z είναι τόσο πολιτικά ορθός όσο και ορισμένοι πολιτικοί. Είναι ασφαλής. Υπάρχουν σημεία που όταν αποκτάς χρηματοδότηση, κάνεις προσαρμογές. Έχει κάνει αυτές τις προσαρμογές. Είναι δική του επιλογή. Για μένα, δεν είναι απαραίτητο.

>Διάβασε ακόμη: Τα Μαθήματα Ζωής του Liam Gallagher

>Όταν είσαι ασφαλής, οι άνθρωποι αρχίζουν να περπατούν στη σκηνή επειδή αισθάνονται ασφαλείς μαζί σου. Ο κόσμος δεν ανεβαίνει στη σκηνή στις συναυλίες μου.

>Air Jordan. Tiger Woods. Ξέρεις πώς ένας άνθρωπος είναι φτιαγμένος για κάτι; Ο Eminem είναι φτιαγμένος για hip-hop. Ο καλύτερος ράπερ είναι λευκός.

>Η μουσική μου είναι ένα soundtrack. Η ταινία είναι η ζωή μου. Η μουσική μου ταιριάζει με πράγματα που έχω βιώσει ή νιώσει. Ακόμα κι αν το όλο θέμα είναι επινοημένο.

>Όταν πληγώνεσαι τόσο άσχημα όσο πληγώθηκα εγώ, η ιδέα να πληγώσεις κάποιον τόσο άσχημα όσο σε πλήγωσε εκείνος δεν αποκλείεται πλέον.

>Η κατάθλιψη είναι μία πολυτέλεια που ακόμα δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά.

>Μου αρέσουν οι στρατηγοί. Μου αρέσει ο Ναπολέων. Μου αρέσει η στρατηγική. Οι περισσότεροι από αυτούς επαινούνται για τη μαζική καταστροφή, αλλά είναι συναρπαστικό να βλέπεις πώς το αντιλαμβάνεται στο μυαλό μας.

>Είναι ο Charles Manson κατά συρροή δολοφόνος; Όχι, δεν είναι, γιατί δε σκοτώνει. Είναι δειλός. Ήταν απλώς αρκετά τρελός ώστε να επηρεάσει τους ανθρώπους να σκοτώσουν γι' αυτόν. Υπήρχαν πολλοί Charles Manson στη γειτονιά μου. Δεν υπήρχαν Ναπολέοντες.

>Το hip hop είναι αλαζονικό επειδή οι άνθρωποι είναι αλαζόνες.

>Οι καλλιτέχνες της ραπ είναι σαν μαχητές. Δε χρειάζονται έναν προπονητή να τους αποκαλέσει πρωταθλητές για να το πιστέψουν.

>Χρειάζεσαι έναν αξιοσέβαστο αντίπαλο, αλλά δεν χρειάζεται να τον σέβεσαι. Στο τέλος θα τους τελειώσεις έτσι κι αλλιώς, σωστά;

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.