Σαν σήμερα, ακριβώς πριν από 50 χρόνια, ένα 22χρονο αγόρι από το Μπρίξτον του Λονδίνου, κυκλοφορούσε σε 7ιντσο single ένα τραγούδι με τον υποβλητικό τίτλο Space Oddity. O νεαρός Bowie προσπαθούσε εκείνη την εποχή να κυκλοφορήσε το ντεμπούτο άλμπουμ του επηρεασμένος αρκετά από την καλειδοσκοπική pop και την ψυχεδέλεια της εποχής. 

Ο μύθος λέει ότι ύστερα από ένα ψυχότροπο trip και έχοντας στο μυαλό του την ταινία του Stanley Kubrick 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος, ο Bowie ηχογράφησε μονοφονικά τις ιστορίες του Major Tom, του φανταστικού αστροναύτη την περίοδο που υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για το διάστημα καθώς την ίδια περίοδο θα εκτοξευόταν το Apollo 11. Ο φανταστικός χαρακτήρας του Bowie, λίγο πριν δώσει τη θέση του στην glam rock persona Ziggy Stardust, εμφανίστηκε και στα τραγούδια Ashes to Ashes, Hallo Spaceboy, Blackstar.

Ο Bowie με το Space Oddity μπήκε για πρώτη φορά στα βρετανικά charts, έφτασε στην πρώτη πεντάδα των ιρλανδικών, των ολλανδικών και των αμερικανικών Hot Rock Songs. Στο Billboard Hot 100 έφτασε έως το νούμερο 15. Τον Ιανουάριο του 2016, το τραγούδι επανήλθε στα charts, αυτή τη φορά λόγω του θανάτου του David Bowie, φτάνοντας το νούμερο 1 στη Γαλλία, πράγμα που συνέβη πρώτη φορά για κομμάτι του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιταλική version του Space Oddity από το 1969, με τίτλο Ragazzo solo, ragazza sola - με τη βοήθεια του Ιταλού στιχουργού Mogol.

Το Space Oddity είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια του David Bowie, μία από τις καλύτερες pop συνθέσεις στην ιστορία της μουσικής. Το 2013 διασκευάστηκε από τον Καναδό αστροναύτη Chris Hadfield όταν βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το επανέφερε ξανά στη δημοσιότητα και παράλληλα δημιούργησε το πρώτο μουσικό video clip που, πραγματικά, γυρίστηκε στο διάστημα.

Για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την πρώτη του κυκλοφορία, ο Tony Visconti, εκ των βασικών παραγωγών στην καριέρα του Bowie, θα κυκλοφορήσει αύριο το τραγούδι σε remix μαζί με υλικό που θα αφορά στο αρχικό single.


Φωτογραφία © Getty Images