Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γύρισε γύρω από τη Γη 2.600 φορές

Όλα όσα μάθαμε για τη ζωή στο διάστημα, για τη διαφορά φόβου και κινδύνου και για τη σειρά του BBC Earth "Astronauts: Toughest Job in the Universe" Ο από τον αστροναύτη Chris Hadfield.

Έχει καταφέρει εντυπωσιακά πράγματα τόσο στο διάστημα όσο και στη Γη. Έγινε αστροναύτης την περίοδο που η χώρα του, ο Καναδάς, δεν είχε διαστημικά προγράμματα, ηγήθηκε του διεθνούς διαστημικού σταθμού, έγινε social media sensation με τη δική του, σε μηδενική βαρύτητα, version του "Space Oddity” του David Bowie, ένα video που μέχρι τώρα έχει περισσότερα από 37.500.000 views στο YouTube. Και γύρισε γύρω από τη Γη για περισσότερες από 2.600 φορές. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Chris Hadfield είχε πολλά και ενδιαφέροντα να μας διδάξει για τη ζωή.

Σε ποια ηλικία συνειδητοποιήσατε ότι αυτό θέλετε να κάνετε στη ζωή σας; 

Ήμουν τυχερός. Το ήξερα από μικρός ότι αυτό θέλω να κάνω. Ήθελα να είμαι ο τύπος ανθρώπου που θα μπορεί να οδηγήσει ένα διαστημόπλοιο. Στα 9 μου ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία και να βλέπω ταινίες επιστημονικής φαντασίας στην τηλεόραση και στο σινεμά. Ήταν η εποχή που έβλεπα σε πραγματικό χρόνο τους πρώτους ανθρώπους να πετούν στο διάστημα και παρακολουθώντας τους Αμερικανούς και Σοβιετικούς να τα καταφέρνουν, είπα ότι θα καταφέρω να γίνω ο επόμενος Neil Armstrong. Ακόμα κι αν ο Καναδάς τότε δεν επάνδρωνε διαστημικές πτήσεις, ήξερα ότι τα πράγματα θα αλλάζουν. Προσπάθησα να αλλάξω εμένα, να προετοιμαστώ κατάλληλα και να τα καταφέρω. Να κάνω κάτι διαφορετικό. Υπηρέτησα 21 χρόνια σαν αστροναύτης, πήγα στο διάστημα 3 φορές και οδήγησα διαστημόπλοιο, ήταν κάτι το φανταστικό.

Τελικά πώς είναι τα πράγματα εκεί πάνω; 

Το να πετάξεις στο διάστημα απαιτεί τεράστια δουλειά και κατάλληλη προετοιμασία. Είναι κάτι περίπλοκο κι ακόμα πιο τεχνικό. Το διαστημόπλοιο δε θα σε κρατήσει ζωντανό από μόνο του, πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα για αυτό και να είσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα και να τα λύσεις. Εκεί ζεις σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Δεν υπάρχει βαρύτητα, είναι κάτι μαγικό, διασκεδαστικό και απολαυστικό. Εκεί λειτουργείς εξ ονόματος δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είσαι τα αυτιά, τα μάτια, το μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων προσπαθώντας όχι μόνο να κάνεις καλά τη δουλειά σου και να μείνεις ζωντανός αλλά να καταγράψεις το χρονικό, ο φωτογράφος, ο ποιητής, ο μουσικός που κατανοεί και μοιράζεται την εμπειρία. Είναι πολύ απαιτητό αλλά παράλληλα σε ανταμείβει με υπέροχο τρόπο και απαιτεί δουλειά μιας ολόκληρης ζωής για να τα καταφέρεις.

Τι θέλετε να δείξετε στο Astronauts: Tooghest job in the Universe του BBC Earth; 

Τι τύπος ανθρώπου είναι αυτός που μπορεί να τα καταφέρει και να πάει στο διάστημα. Και τα ερωτήματα που απαντά η σειρά είναι πολλά. Πώς επιλέγεις κάποιον για μία τόσο σημαντική αποστολή; Τι προσωπικότητα, τι ικανότητες πρέπει να έχει αυτός ο άνθρωπος, τι χαρακτήρα; Αυτή είναι η ερώτηση που με ρωτάει τόσος κόσμος στα χρόνια που είμαι αστροναύτης. Μπορώ να γίνω κι εγώ αστροναύτης; Τι χρειάζεται να έχω; Τι να σπουδάσω; πόσο geek πρέπει να είμαι; Αυτές τις ερωτήσεις προσπαθεί να απαντήσει η σειρά.

Ποιες είναι οι θεμελιώδεις ικανότητες που πρέπει να έχουν όσοι συμμετάσχουν σε μια τέτοια αποστολή; 

Πρώτα πρέπει να έχουν φυσικές ικανότητες. Χρειαζόμαστε υγιείς ανθρώπους που είναι σε φόρμα και σε καλή φυσική κατάσταση, αφού θα βρίσκονται μακριά από το σπίτι, μακριά από γιατρούς και νοσοκομείο. Μετά θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν πολλά και περίπλοκα πράγματα. Όσοι έχουν τεχνική μάθηση από τα πανεπιστήμια θα λέγαμε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο γιατί αν έχεις ήδη διδαχθεί εφαρμοσμένα μαθηματικά και φυσική ή αστροδυναμική, τότε ξέρουμε ότι μπορούν να καταλάβουν τα περίπλοκα πράγματα. Τρίτη και σημαντικότερη ίσως είναι η ικανότητα του να παίρνουν καλές αποφάσεις όταν τα ζητήματα είναι ζωής ή θανάτου. Χειρουργοί, γιατροί, πιλότοι. Άνθρωποι που έχουν κάνει κάτι απαιτητικό. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά. Και φυσικά να πρόκειται για ενδιαφέροντες ανθρώπους. Να θέλεις να πετάξεις μαζί τους στο διάστημα. Άνθρωποι που όχι μόνο θα τα καταφέρουν στο απόλυτο με τα τεχνικά ζητήματα αλλά θα έχουν και την ικανότητα να εκτιμήσουν και να μοιραστούν την εμπειρία τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτά πρέπει να έχουν οι αστροναύτες.

Και με το φόβο τι γίνεται; Εκεί δεν υπάρχει προσομοίωση, εκεί ό,τι συμβαίνει είναι αληθινό. 

Η λέξη κλειδί είναι η ικανότητα. Αν δεν είσαι ικανός εκεί πάνω, θα φοβάσαι. Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις, θα φοβάσαι. Αν δεν είσαι έτοιμος, θα φοβάσαι. Μεγαλώνοντας αποκτούμε περισσότερες ικανότητες και εμπειρίες. Ξέρουμε πώς γίνονται τα πράγματα. Θυμήσου την πρώτη φορά που οδήγησες αυτοκίνητο και θυμήσου την τελευταία. Το αυτοκίνητο είναι το ίδιο με την πρώτη φορά. Το ίδιο και ο κίνδυνος. Εσύ όμως δε φοβάσαι γιατί ξέρεις πλέον να οδηγείς. Έτσι προσεγγίζουμε τον κίνδυνο όταν βρισκόμαστε στο διαστημόπλοιο. Είναι ένα ρίσκο που αξίζει να το πάρεις και από την ώρα που λες ναι, δουλειά σου είναι να μάθεις πώς να το κάνεις. Να εξασκηθείς για αμέτρητες ώρες και κάτω από διαφορετικές συνθήκες για να τα καταφέρεις. Υπάρχει διαφορά μεταξύ φόβου και κινδύνου. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα, οι άνθρωποι φοβούνται. Δε χρειάζεται να φοβάσαι όσο έχεις τις ικανότητες και έχεις μάθει να κάνεις κάτι σωστά. Αυτό κάνουν οι αστροναύτες. 21 χρόνια μάθαινα πώς να οδηγώ αυτό το συγκεκριμένο όχημα.

Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γύρισε γύρω από τη Γη 2.600 φορές

Τελικά τι μαθήματα πήρατε βλέποντας τη Γη σε τόσες τροχιές; 

Αν περάσεις όλη σου τη ζωή στην Αθήνα δε θα καταλάβεις πολλά πράγματα για τον κόσμο. Δεν θα γνωρίζεις την ποικιλία των δυνατοτήτων που έχεις. Την ανθρώπινη φύση. Γύρισα γύρω από τη Γη 2.600 φορές και φυσικά άλλαξε η άποψη που είχα για τον κόσμο. Αλλά ακόμα επέτρεψα και σε άλλους ανθρώπους να δουν όλα αυτά τα πράγματα μαζί μου. Κι αυτός ακόμα είναι ένας από τους στόχους της σειράς. Να επιτρέψει στον κόσμο να δουν πέρα από ότι έχουν συνηθίσει, να τους ανοίξει νέους ορίζοντες, να τους κάνει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα εκεί έξω, ότι υπάρχουν άνθρωποι που γεύονται αυτές τις εμπειρίες. Η Γη είναι ένας από τους πλανήτες του γαλαξία, έχουμε τόσα πολλά να δούμε ακόμα με τον Ποσειδώνα, τον Άρη και τα υπόλοιπα μέρη που βρίσκονται εκεί πάνω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης