Αλήθεια, γνώριζες τι είναι η Μέρα της Μαρμότας;

Γυρεύοντας την έλευση της άνοιξης σε ένα παραδοσιακό αμερικανικό πανηγύρι.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 02 Φεβρουαρίου 2023

Τα τελευταία τρία χρόνια με τις καραντίνες-ξεκαραντίνες, τα ανοίγματα και τα κλεισίματα της αγοράς και της κοινωνίας, ίσως να είναι πολλοί όσοι ζουν κάθε μέρα τη μέρα της μαρμότας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, βέβαια, έχει θεσμοθετηθεί μια 'κανονική' Μέρα της Μαρμότας, που γιορτάζεται κάθε 2 Φεβρουαρίου αρχής γενομένης από το 1887, αλλά δεν έχει καθόλου να κάνει με τη ζωή στο repeat.

Μία μαρμότα μπορεί να φέρει την άνοιξη

Σύμφωνα με την παράδοση που ξεκίνησε από το Punxsutawney, μια μικρή πόλη στην Πενσυλβάνια, αν μια μαρμότα (η μαρμότα είναι ένα χαριτωμένο τρωκτικό, σε περίπτωση που το αγνοείς), βγει από την τρύπα της κατά τη διάρκεια της ημέρας, δει τη σκιά της, φοβηθεί και τρέξει πίσω στο λαγούμι της, τότε θα ακολουθήσουν έξι ακόμα εβδομάδες με χειμωνιάτικο καιρό. Αν δεν σκαμπάσει Χριστό, τότε η άνοιξη θα έρθει πιο νωρίς.

Οι ρίζες αυτής της παράδοσης εντοπίζονται σε μια αρχαιότερη χριστιανική, όταν κατά την Υπαπαντή του Κυρίου -που συνεχίζει να εορτάζεται κι αυτή στις 2 Φεβρουαρίου- ο κλήρος ευλογούσε και μοίραζε στους πιστούς κεριά για τον χειμώνα. Τότε, ήταν τα κεριά που αντιπροσώπευαν το πόσο μακρύς και παγωμένος θα είναι ο χειμώνας.

Οι Γερμανοί επέκτειναν αυτό το 'concept' μετεωρολογικής πρόγνωσης από τα κεριά στα ζώα και πιο συγκεκριμένα στον σκαντζόχοιρο. Όταν, όμως, ως έποικοι κετέφθασαν στην Αμερική, αντικατέστησαν τον σκαντζόχοιρο με τη μαρμότα, μιας και υπήρχαν πολλές μαρμότες στα μέρη που εγκαταστάθηκαν.

Αλήθεια, γνώριζες τι είναι η Μέρα της Μαρμότας;Getty Images

Λίγα λόγια για τις μαρμότες

Οι μαρμότες, που συνήθως ζυγίζουν από έξι έως οκτώ κιλά, σκαρφαλώνουν στα δέντρα και κολυμπούν, τρέφονται με φρούτα και λαχανικά. Όταν, πάλι, τρομάζουν ή ψάχνουν για ταίρι, σφυρίζουν.

Προς το τέλος του φθινοπώρου πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τον Φλεβάρη τα αρσενικά του είδους βγαίνουν από τα λαγούμια τους για να ψάξουν για ταίρι (κι όχι για να κάνουν κάποια πρόγνωση για τον καιρό). Για τα καλά, από τη χειμερία νάρκη βγαίνουν τον Μάρτιο.

Το πανηγύρι

Το 1887, ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν σε μια τοπική εφημερίδα και ανήκε σε μια κυνηγετική λέσχη ισχυρίστηκε ότι το είδος της μαρμότας που ενδημεί στο Punxsutawney, το Punxsutawney Phil, αποτελεί το μόνο είδος μαρμότας που μπορεί να προβλέψει τον καιρό, παρότι και άλλες πόλεις διεκδικούν τον ίδιο τίτλο για τα δικά τους τρωκτικά.

GROUNDHOGGetty Images

Κάπως έτσι ξεκίνησε το πανηγύρι που έφτασε στις μέρες μας να προσελκύει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Punxsutawney, για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια την πρόβλεψη της τοπικής μαρμότας, με τους σχετικούς εορτασμούς να διαρκούν επί τρεις ημέρες και να συνοδεύονται από πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

> Διάβασε ακόμα: Αιχμάλωτος στην Μέρα της Μαρμότας

Τέλος, το 1993, η ταινία Η Μέρα της Μαρμότας, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Bill Murray, έκανε δημοφιλή τη χρήση της ίδιας με την εορτή φράσης για να υποδηλώσει κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος