Γεννημένος σαν σήμερα, στις 30 Ιανουαρίου του 1930, ο συνταξιοδοτημένος πλέον Gene Hackman, έχει μείνει στην ιστορία για τις ερμηνείες του σε φιλμ όπως το νεο-νουάρ Ο άνθρωπος από τη Γαλλία του 1972 (απ' όπου η κεντρική φωτογραφία του άρθρου). Ως παιδί χωρισμένων γονιών, μεγάλωσε από τα δεκατρία του μόνο με τη μητέρα του (ο πατέρας του τους εγκατέλειψε), ενώ στα δεκαέξι του κατατάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στο οποίο υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια.

Τη μεγάλη απόφαση να γίνει ηθοποιός την έλαβε το 1956. Στη σχολή, ήταν συμφοιτητής με τον Dustin Hoffman. Αφού έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, άρχισε να εργάζεται στο Μπρόντγουεϊ και στη συνέχεια κέρδισε τους πρώτους του ρόλους στον κινηματογράφο. Στη μεγάλη καριέρα του, η οποία διήρκεσε έξι δεκαετίες, κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, ενώ μεταξύ των πολλών σημαντικών ταινιών που πρωταγωνίστησε περιλαμβάνεται το νεο-νουάρ Μπόνι και Κλάιντ, το θρίλερ Ο Μισισιπής καίγεται, το γουέστερν Οι ασυγχώρητοι και το dramedy Οικογένεια Τενενμπάουμ.

Οι φωτογραφίες της ζωής του

Getty Images
Στην τελετή για την απονομή των βραβείων Όσκαρ του 1968. Ο Gene Hackman (όρθιος, πάνω αριστερά) ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Μπόνι και Κλάιντ", ενώ ο κάποτε συμφοιτητής του Dustin Hoffman (όρθιος, κάτω δεξιά) για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία "Ο πρωτάρης". Δεν κέρδισε κανείς τους.
Getty Images
Στοπ καρέ από την ταινία "Η περιπέτεια του Ποσειδώνα" (1972).
Getty Images
Στην 44η απονομή των βραβείων Όσκαρ, όπου κέρδισε αυτό του Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία "Ο άνθρωπος από τη Γαλλία", ανάμεσα στον Philip D' Antoni και την Jane Fonda.
Getty Images
Το 1972, ανάμεσα στη Raquel Welch και την Gene Hackman, στη 44η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.
Getty Images
Το 1975, πλάι στον Burt Reynolds, σε μια ανάπαυλα από τα γυρίσματα της ταινίας "Lucky lady".

 

Getty Images
Κάποτε στα '80s, με visor Lacoste, φορεμένο ανάποδα.
Getty Images
Στοπ καρέ από την ταινία "Φτερά και πούπουλα", του 1996. Δίπλα του η Dianne Wiest και δίπλα της η Calista Flockhart.

 

Getty Images
 Στις Χρυσές Σφαίρες, το 2003, με τη δεύτερη σύζυγό του Betsy Arakawa.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.