Ο επιμένων νικά και το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον καιρό της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού είναι έτοιμο να ανοίξει αυλαία. Το Φεστιβάλ Βενετίας -το δεύτερο πιο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης και δη το γηραιότερο, που θεωρείται προάγγελος των Όσκαρ- εκκινεί σήμερα, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου με την 77η διοργάνωσή του, δίνοντας ελπίδες για επιστροφή σε μία κάποια κανονικότητα και μία τονωτική ένεση στην πληγείσα κινηματογραφική βιομηχανία. 

Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας -θερμομετρήσεις, covid test, υποχρεωτική χρήση μάσκας, κοινωνική αποστασιοποίηση, online καλεσμένους και συνεντεύξεις Τύπου, εξωτερικές προβολές, μειωμένος αριθμός θεατών-, η Μόστρα υποδέχεται μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου συνολικά 60 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες, σε αντίθεση με τις περσινές 80. Ηχηρή ωστόσο είναι η απουσία των χολιγουντιανών blockbusters -βλέπε τον περσινό μεγάλο νικητή του φεστιβάλ Joker με τον Joaquin Phoenix-, με τα φιλμ να αποτελούν κυρίως ανεξάρτητες παραγωγές, όχι όμως και της γυναικείας παρουσίας. 

Μετά την περσινή κατακραυγή για τις μόλις δύο ταινίες από το διαγωνιστικό τμήμα που είχαν γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή (Babyteeth της Shannon Murphy και The Perfect Candidate της Haifaa Al-Mansour), στη φετινή διοργάνωση από τις 18 ταινίες του διαγωνισμού, οι 8 σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες κι αυτό είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα - ίσως, έβαλε το χεράκι της η Cate Blanchett, η φετινή Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος, γνωστή για τη δράση της για την ισότητα των φύλων στην τέχνη. Καθόλου απίθανο λοιπόν ο Χρυσός Λέοντας να έχει φέτος άρωμα γυναίκας.

Επειδή όμως η τελετή απονομής καθυστερεί ακόμα, ρίχνουμε μία ματιά στις ταινίες που ξεχωρίζουν και αναμένονται με ενδιαφέρον. 

Lacci

Το οικογενειακό δράμα του Daniele Luchetti είναι η πρώτη ιταλική ταινία που ανοίγει τη Μόστρα μετά από έντεκα χρόνια. Η ιστορία του διαδραματίζεται στην Νάπολη τη δεκαετία του '80 παρουσιάζοντας έναν γάμο σε κρίση και μας μεταφέρει τριάντα χρόνια αργότερα, με το ίδιο ζευγάρι να παραμένει παντρεμένο αλλά η αγάπη, η αφοσίωση και η εμπιστοσύνη του να δοκιμάζεται ξανά. 

Nomadland

Η Chloé Zhao σκηνοθετεί την δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Frances McDormand στον ρόλο μίας γυναίκας που ξεκινά ένα απίστευτο με βαν στην αμερικανική δύση μετά την οικονομική κατάρρευση της πόλης της.

Pieces of a Woman

Vanessa Kirby και Shia LaBeouf συμπρωταγωνιστούν στο δράμα του Kornél Mundruczó σε παραγωγή του Martin Scorsese για την ενός ζευγαριού που η ζωή του καταστρέφεται όταν η γέννηση του μωρού τους στο σπίτι καταλήγει σε τραγωδία. 

Wife of a Spy

Ιστορικό, ρομαντικό δράμα δια χειρός του Kiyoshi Kurosawa. Η υπόθεση λαμβάνει χώρα την παραμονή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ένας πλανόδιος πωλητής εγκαταλείπει τη σύντροφό του στο Κόμπε για να φύγει στη Μαντζουρία

The World to Come

Η Νορβηγίδα Mona Fastvold παραδίδει μία δραματική ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στην Αμερική του 19ου αιώνα και επικεντρώνεται στο φλογερό, παράνομο πάθος που μοιράζονται δύο σύζυγοι αγροτών. Στο καστ συναντάμε ξανά την Vanessa Kirby. Μαζί της οι Katherine Waterston, Christopher Abbott και Casey Affleck.

The Duke*

Ο Roger Michell παρουσιάζει την αληθινή ιστορία του 60χρονου ταξιτζή Kempton Bunton, που φέρεται να έκλεψε έναν πίνακα από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 1961. Μία μαύρη κωμωδία με τους Jim Broadbent και Helen Mirren.

Lovers 

Η Lisa βρίσκεται για διακοπές στο Παρίσι με τον σύζυγό της. Όταν συναντήσει τυχαία τον πρώην σύντροφό της, θα ζήσει έναν ανομολόγητο έρωτα, που βάφεται με αίμα. Ένα σεξουαλικό φορτισμένο θρίλερ από την Γαλλίδα Nicole Garcia.

Miss Marx

Η Susanna Nicchiarelli εξερευνά την ιστορία της Eleanor, της νεότερης κόρης του Karl Marx, από τις πρώτες γυναικείες φιγούρες του φεμινιστικού κινήματος. 

The Human Voice*

Η Tilda Swinton πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Pedro Almodóvar, που είναι βασισμένη στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ "Η Ανθρώπινη Φωνή" - πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι του 1930 και αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που τηλεφωνεί στον επί μία πενταετία εραστή της, την παραμονή του γάμου του με άλλη γυναίκα.

Mainstream*

Οι Andrew Garfield, Maya Hawke, Jason Schwartzman και Alexa Demie προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητα τους στον συνεχώς μεταβαλλόμενο, χαώδη κόσμο του ίντερνετ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Gia Coppola. 

Η ταινία διαγωνίζεται στο τμήμα Ορίζοντες του Φεστιβάλ.

Apples*

Και για το τέλος αφήσαμε την ελληνική συμμετοχή του Φεστιβάλ Βενετίας, τα "Μήλα" του Χρήστου Νίκου με τον Άρη Σερβετάλη, που είναι η επίσημη ταινία ανοίγματος των Οριζόντων - κάτι που καταφέρνει για πρώτη φορά ελληνικό φιλμ. 

Τρομακτικά επίκαιρη στον καιρό του κορονοϊού, η υπόθεση έχει ως εξής: Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία αναπάντεχη πανδημία. Ένας ιός προσβάλει τους ανθρώπους και προκαλεί ξαφνική αμνησία. Ο Άρης πέφτει θύμα αυτού και εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις. Καλείται να ηχογραφεί καθημερινά τις εμπειρίες του σε βιντεοκασέτα και να βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο.


*** Οι ταινίες με αστερίσκο (*) δεν διαγωνίζονται για τον φετινό Χρυσό Λέοντα.