Η οικογένεια Coppola αγαπά τη μεγάλη οθόνη και η μεγάλη οθόνη την λατρεύει. Άλλωστε, δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε καν τρία τα μέλη της που εργάζονται στο Χόλιγουντ - η ίδια η "Μέκκα" του σινεμά πιθανότητα να έχει χάσει το μέτρημα με τους Coppolas που ασχολούνται με τη σκηνοθεσία ή την υποκριτική. Εκτός από τον μέγα Francis Ford Coppola και την κόρη του, Sofia (βραβευμένη με Όσκαρ για το "Χαμένοι στη μετάφραση"), υπάρχει ο γιος του πρώτου, ο σκηνοθέτης Roman Coppola, αλλά και τα ανίψια του, οι ηθοποιοί Nicolas Cage (ναι, το πραγματικό του όνομα είναι Nicolas Coppola) και Jason Schwartzman (εκ των πρωταγωνιστών στη φιλμογραφία του Wes Anderson). Κι αν η Sofia είναι ίσως η πιο γνωστή γυναικεία παρουσία της διάσημης οικογένειας στη βιομηχανία του θεάματος, η κατά δεκαέξι χρόνια νεότερή της, Gia έχει όλα τα φόντα για να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

Η Gian-Carla Coppola, όπως είναι το πλήρες όνομά της, προς τιμήν του πατέρα της και παραγωγού, Gian-Carlo Coppola, που "έφυγε" από τη ζωή νωρίς, βρίσκεται αυτή την περίοδο εκεί που "χτυπά" η καρδιά του κινηματογράφου. Η νέα της ταινία, Mainstream συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βενετίας και διαγωνίζεται στο τμήμα "Ορίζοντες" - μαζί με τα "Μήλα" του δικού μας Χρήστου Νίκου. Μάλιστα, ανήκει σε εκείνα τα φιλμ που ακόμα και πριν την πρεμιέρα τους στη Μόστρα, είχαν ήδη ξεχωρίσει και προσελκύσει την προσοχή των κριτικών. 

Πρόκειται για ένα δράμα με πρωταγωνιστές τους Andrew Garfield, Maya Hawke, Jason Schwartzman και Alexa Demie που προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητα τους στον συνεχώς μεταβαλλόμενο, χαώδη κόσμο του ίντερνετ.

Όπως η ίδια η σκηνοθέτις και συνσεναριογράφος -συνυπογράφει το σενάριο με τον Tom Stuart- έχει δηλώσει, εμπνεύστηκε την ταινία από το φιλμ του Ηλία Καζάν A Face in the Crowd του 1957 με τον Andy Griffith, τραγουδιστή της κάντρι που γίνεται ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό είδωλο, αλλά και από μία φίλη της που εκπροσωπούσε influencers.

"Είναι μία ιστορία για τα social media και τις ανεπανόρθωτες συνέπειες που έχουν στην ψυχοσύνθεση των χρηστών τους. Ειλικρινά εκπλήσσομαι πώς αυτή η νέα μορφή επικοινωνίας και συνδεσιμότητας αυξάνει τόσο τρομακτικά τον ναρκισσισμό και την ανασφάλεια των ανθρώπων". 

Οι νεανικές ιστορίες ανέκαθεν μαγνήτιζαν το ενδιαφέρον της 33χρονης δημιουργού. Αρκεί να θυμηθούμε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη. Το Palo Alto (2013) βασίζεται στην ομότιτλη συλλογή διηγημάτων του συναδέλφου της, James Franco που περιγράφουν διαφορετικές ιστορίες εφήβων. "Οι περισσότερες νεανικές ταινίες παρουσιάζουν 25χρονους ηθοποιούς που τίποτα πάνω τους δεν θυμίζει με τον τρόπο που ντύνονται και συμπεριφέρονται οι έφηβοι. Ήθελα λοιπόν να δημιουργήσω μια ταινία που να μοιάζει αληθινή, με αληθινούς εφήβους, που είναι 17 ετών και ντύνονται με δικά τους ρούχα, που έχουν σπυράκια και τίποτα πάνω τους δεν είναι τέλειο". 

Η Gia δεν συνεχίζει μόνο την κινηματογραφική κληρονομιά της διάσημης οικογένειάς της, αλλά και εκείνη που αφορά την οινοποιία.  Ασχολείται ενεργά με την οινοπαραγωγή του παππού της, Francis, ο οποίος έχει δώσει και το όνομά της σε ένα από τα κρασιά του. 

Η τέταρτη γενιά των Coppolas έρχεται με φόρα και το μέλλον της ανήκει.


κεντρική φωτογραφία Getty Images