"Φοβερό" -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ρεκόρ σημείωσε η σειρά ταινιών Saw που είδε τις πωλήσεις εισιτηρίων να ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιο πρόσφατη ταινία που τιτλοφορείται Spiral απέφερε έσοδα 4,5 και 2,67 εκατ. δολάρια στη Βόρεια Αμερική και τις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού αντίστοιχα. Η εν λόγω "συγκομιδή" ήταν που βοήθησε στη συμπλήρωση του εντυπωσιακού ποσού του 1.000.799.533 δολαρίων συνολικά και από τις 9 ταινίες που έχουν προβληθεί στους κινηματογράφους. 

Το παράδοξο της υπόθεσης

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα διότι οι ταινίες "Saw" διαθέτουν μέτριους προϋπολογισμούς παραγωγής - κυμαίνονται από 1 έως 20 εκατ. δολάρια - γεγονός που καθιστά ακόμα πιο "γλυκό" το περιθώριο κέρδους - ποιος δε θέλει να βγάζει τα διπλά χωρίς να έχει επενδύσει πάρα πολλά; Αξίζει να σημειωθεί στο μεταξύ, το γεγονός ότι οι ταινίες Saw δεν έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές ούτε από τους ειδικούς ούτε από το ίδιο το κοινό, με το τελευταίο να είναι αυτό που προσέρχεται στις αίθουσες για να τις παρακολουθήσει. Για του λόγου το αληθές, στο Rotten Tomatoes, οι εννέα ταινίες συνήθως παρουσιάζουν μέσο όρο περίπου στο 30%, ενώ η βαθμολογία CinemaScore από το κοινό κυμαίνεται μεταξύ του B και του C. Στο δε IMDb, βρίσκεται στο απογοητευτικό 5.8. Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, τα θρίλερς τείνουν να μην πτοούνται από τις κριτικές, όπως αποδεικνύεται από το σκορ τους στο box office.

>Διάβασε ακόμη: Ο Βαρδής Μαρινάκης βαδίζει στο δικό του Σιωπηλό Δρόμο

Τα δυσανάλογα με τον προϋπολογισμό κέρδη

Οι δημιουργοί της σειράς ταινιών James Wan και Leigh Whannell βάσισαν το Saw στο μυστηριώδη και ανατριχιαστικό τύπο Jigsaw που βάζει τα θύματά του σε θανατηφόρα παιχνίδια για να δοκιμάσουν τη θέλησή τους να ζήσουν. Η κινηματογραφική τους διαδρομή ξεκίνησε με το Saw του 2004, το οποίο έβγαλε το αμύθητο ποσό των 103 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως σε σύγκριση με το κόστος παραγωγής του που τους είχε στοιχίσει μόλις 1,2 εκατ. Εκτός από το "Saw VI" του 2009, καθεμία από τις ταινίες της σειράς εύκολα ξεπέρασε το όριο των 100 εκατ. δολαρίων ανά τον κόσμο, διατηρώντας παράλληλα τους προϋπολογισμούς τους κάτω από τα 20 εκατ. δολάρια. Η τρίτη μάλιστα, το "Saw III" του 2016, συγκέντρωσε τα υψηλότερα έσοδα με 164 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, το Spiral με τους Chris Rock και Samuel L. Jackson στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχει αγγίξει τα 15,8 εκατ. δολάρια κέρδη στις Η.Π.Α και τα 6,7 διεθνώς, καθόλου άσχημα δηλαδή. Οι Lionsgate και Twisted Pictures έχουν αναλάβει τη διανομή της ταινίας. 

"Συγχαίρουμε τους φίλους μας στην Twisted Pictures και σε όλους τους κινηματογραφιστές και πρωταγωνιστές που έχουν υπάρξει μέρος της κληρονομιάς του Saw", δήλωσε ο David Spitz, πρόεδρος της εγχώριας κινηματογραφικής διανομής της Lionsgate. "Με τα χρόνια, οι συνεργάτες μας υπήρξαν καινοτόμοι, δημιουργικοί, και ανοιχτοί σε νέες ιδέες, καθώς έχουν καλλιεργήσει μια ταινία μικρο-προϋπολογισμού σε ένα πολιτιστικό φαινόμενο δισεκατομμυρίων δολαρίων", κατέληξε.

Η πλοκή του Spiral και τα σχόλια

Υπό τις σκηοθετικές οδηγίες του βετεράνου πια, για τη σειρά, Darren Lynn Bousman, το Spiral ακολουθεί τις προσπάθειες της αστυνομίας να σταματήσει έναν δολοφόνο που αντιγράφει τον Jigsaw. Οι κριτικές που έλαβε η ταινία ήταν κάπως "ανάμεικτες" με τον Owen Gleiberman από το Variety να υποστηρίζει ότι "για κακό και για κακό ότι το τελευταίο κεφάλαιο παραμένει σταθερά ᾽αρρωστημένο᾽""Όχι,", γράφει ο Gleiberman, "η σειρά" Saw "δεν έχει αλλάξει πραγματικά. Επομένως, ανάλογα με το αν είσαι fan ή όχι, απόλαυσέ το ... ή κάνε εμετό."