H πρώτη αφίσα της ταινίας Madres Paralelas (Parallel Mothers) του Pedro Almodóvar που θα ανοίξει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας κυκλοφόρησε, αλλά ίσως δε μπορέσεις να τη δεις στο Facebook ή το Instagram γιατί η εικόνα παραβιάζει το ιερό ταμπού τους αναφορικά με τη γυναικεία θηλή. 

Σε κόκκινο φόντο, η αφίσα δείχνει μία ασπρόμαυρη θηλή μίας μητέρας από την οποία ρέει μία σταγόνα γάλα. Αν επεξεργαστείς καλύτερα την εικόνα θυμίζει μάτι και φέρνει στο νου τον 'Ανδαλουσιανό Σκύλο' (Un perro andaluz), του Luis Buñuel. To γεγονός έχει ήδη προκαλέσει διχασμό στο διαδίκτυο από χρήστες που κατά κύριο λόγο θεωρούν ιδιαίτερα πουριτανό τον Mark Zuckerberg και τα κοινωνικά του δίκτυα εν έτει 2021, διερωτώμενοι πώς είναι δυνατόν η φύση και η μητρότητα να παραβιάζουν την πολιτική που ακολουθείται για τις φωτογραφίες στο δίκτυο. 

Η σχετική πολιτική του Facebook και του Instagram αναφορικά με την εμφάνιση της γυναικείας ρώγας είναι γνωστή. Και επισημαίνουμε το επίθετο "γυναικεία", γιατί οι άντρες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεβάζοντας φωτογραφίες χωρίς πουκάμισο στα κοινωνικά δίκτυα. Ενάντια σε αυτή την ανισότητα των φύλων, η πρωτοβουλία Free the nipple μάχεται εδώ και πολύ καιρό με το επιχείρημα ότι η γυναικεία ρώγα είναι ένα φυσικό μέρος του σώματος και όχι το αντικείμενο πόθου των αντρικών φαντασιώσεων. Η εν λόγω διαμαρτυρία έχει εκατομμύρια υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων και πολλοί διάσημοι όπως η Naomi Campbell, η Cara DeLevigne και η Miley Cyrus.

Η ταινία Madres Paralelas

Μία ομάδα που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη πολιτική είναι οι μητέρες που προσπαθούν να 'κανονικοποιήσουν' το θηλασμό, ένα γεγονός που αυτόματα συνδέεται με το Madres Paralelas. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του σκηνοθέτη στο γυναικείο σύμπαν. Είναι η ιστορία δύο γυναικών που συναντιούνται στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου έχουν πάει να γεννήσουν. Είναι και οι δύο ανύπαντρες μητέρες που έχουν μείνει έγκυες τυχαία. Όμως, ενώ η Janis (ο χαρακτήρας που υποδύεται η Penelope Cruz) είναι ευχαριστημένη με την αλλαγή που περιμένει τη ζωή της, η Ana (Milena Smit) είναι μία τρομοκρατημένη έφηβη. Οι δυο τους θα γίνουν φίλες και θα δουν πώς η τύχη και η μελοδραματική οπτική του Almodóvar θα φέρουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Οι αφίσες του Almodóvar, όπως και οι τίτλοι των ταινιών του, αποτελούν πάντα ξεχωριστό είδος έκφρασης για τον σκηνοθέτη που φημίζεται για την αισθητική του. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η εταιρεία παραγωγής El Deseo ενδέχεται να αντιμετωπίσει λογοκρισία σε ένα από τα καλύτερα έργα της.

Προς το παρόν, όλοι οι συντελεστές της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης της Penélope Cruz έχουν κοινοποιήσει την αφίσα και ευτυχώς παραμένει στη θέση της. Άραγε το Instagram και το Facebook προσπαθούν να αποφύγουν τη διαμάχη με τον Almodóvar ή απλά δεν έχει πέσει στην αντίληψή τους; Θα μπορέσουν να ελέγξουν τους αλγόρυθμούς τους; Μεταξύ μας, αν η αφίσα λογοκρινόταν θα γινόταν είδηση σε όλο τον κόσμο, και ίσως για κάποιους να θεωρούνταν ως επικοινωνιακό τρικ από την εταιρεία παραγωγής. Ο δε δημιουργός της αφίσας, Javier Jaén, είναι δύσκολο να μην είχε καμία σχετική ενημέρωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχε δει φωτογραφία του να δέχεται... επεξεργασία.