Όλα όσα θα δούμε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας

Έναρξη με την ταινία "Ένας Ήρωας" του Asghar Farhadi και λήξη με το Dune του Denis Villeneuve.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Η ανακοίνωση ενός προγράμματος φεστιβάλ που δε βασίζεται μόνο σε ψηφιακές προβολές αποτελεί τεράστια ανακούφιση και ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα που όλοι έχουμε ανάγκη. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας που φέτος κλείνει τα 27 του χρόνια. Μόλις χθες, μία εβδομάδα προτού σηκωθεί η αυλαία (22/09-02/10) πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του ωρολογιακού προγράμματος που μπορείς να βρεις αναλυτικά εδώΌπως ήταν αναμενόμενο, για την ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης, θα ισχύσουν ειδικές προϋποθέσεις και μέτρα για την πρόσβαση και την προσβασιμότητα που επίσης έχουν ανακοινωθεί λεπτομερώς, εδώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ δε θα πάρουν διανομή στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Λουκάς Κατσίκας, οπότε καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν διότι ήδη σημειώνονται sold out σε συγκεκριμένες προβολές. 

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ιντεάλ, Δαναός και Τριανόν, αλλά και για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στα θερινά σινεμά Λαΐς - Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ριβιέρα, Σινέ Φλερύ και Στέλλα. Στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δαναό, Ιντεάλ, Τριανόν και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) η προσέλευση των θεατών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται προβολές σε θερινά σινεμά -όπως και πέρυσι- αλλά και on line.

Έναρξη και Λήξη

Ταινία έναρξης: "Ένας ήρωας" (A Hero) του Ασγκάρ Φαραντί

Κάτι μας λέει ότι δικαίως απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. O Ασγκάρ Φαραντί με δύο όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στο βιογραφικό του, επέλεξε την πόλη Σιράζ στο Ιράν για να αφηγηθεί τη νέα του ιστορία που κοιτάζει κατάματα τη σύγχρονη κοινωνία. Ενδεχομένως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η προβολή του να είναι ήδη sold out. 

Ταινία Λήξης: Dune του Denis Villeneuve

H πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου νέου κινηματογραφικού εγχειρήματος του Villeneuve πραγματοποιήθηκε στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, θα είναι η ταινία λήξης των Νυχτών Πρεμιέρας για φέτος. Παρότι η ταινία διανθίζεται από ερμηνείες ενός all star cast (μεταξύ άλλων Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Zendaya, Charlotte Rampling, Jason Momoa, Javier Bardem), εδώ έχουμε την απόλυτη κυριαρχία ενός πιο ώριμου Timothée Chalamet που αργά αλλά σταθερά αναδεικνύεται σε αγαπημένο παιδί των φιλόφοξων σκηνοθετών παντός είδους.

Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Η Χρυσή Αθηνά αποτελεί μήλον της έριδος για 14 ταινίες, μεταξύ των οποίων τα "Τα Βότσαλα" (Pebbles) του Π.Σ. Βινοθράζ (Χρυσή Τίγρης στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ), Cryptozoo του Ντας Σο, "Η Μεγάλη Απόδραση" (Great Freedom) του Σεμπάστιαν Μάιζεν (Βραβείο Ενα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες), Lamb του Βαλντιμαρ Γιοχάνσον και το Luzzu του Αλεξ Καμιλέρι.

Επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ

Η Χρυσή Αθηνά διεκδικείται φέτος από 10 ντοκιμαντέρ μεταξύ των οποίων τα "Ο Ναύτης των Βουνών" (Mariner of the Mountains), "Η Οφειλή" "Στιγμές Σαν κι Αυτές Δεν Κρατούν για Πάντα"(Moments Like This Never Last) και "Αγελάδα" (Cow).

Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Μπάμπης Μακρίδης (Σκηνοθέτης/Σναριογράφος)
-Ντίνα Ιορντάνοβα (ιστορικός κινηματογράφου)
-Τίους Κρέγιενμπεργκ (παραγωγός)
-Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός)
-Βαγγέλης Ραπτόπουλος (συγγραφέας)

Κριτική επιτροπή διεθνούς διαγωνιστικού ντοκιμαντέρ

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Μάρκο Γκαστίν (ντοκιματερίστας/σκηνοθέτης/παραγωγός)
-Θανάσης Καμπαγιάννης (δικηγόρος)
-Κατρίν Γκίλγκαρντ (διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX)
-Νοέμ Μεντέλ (σκηνοθέτης/παραγωγός)
-Άρης Χατζηστεφάννου (δημοσιογράφος/σκηνοθέτης)

Επίσημες Πρεμιέρες

Titane της Julia Ducournau (Xρυσή Αρκτος, 2021) και "Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό" του Radu Jude (Χρυσή Αρκτος, 2021) από το φετινό Φεστιβάλ Καννών και τη Berlinale αντίστοιχα κλέβουν την παράσταση. Παρόλα αυτά, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα The French Dispatch του Wes Anderson, Petite Maman της Céline Sciamma, Last Night in Soho του Edgar Wright., The Last Duel του Ridley Scott, "Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας" του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, "Earwig" της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς και το "Memoria" του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν. Προφανώς όσα ονόματα γράφουμε στα ελληνικά, είναι προς διευκόλυνση όλων μας. 

Κατά τ' άλλα, 4 βασικές πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση είναι οι εξής:
-Συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσω τριών εντυπωσιακών προβολών, δύο (διπλές) στις προβλήτες του λιμανιού και μία στο εμβληματικό θέατρο. 
-Συμπράττει με την 7η Biennale, εξ ου και μία σειρά από ταινίες του φεστιβάλ φέρουν τον τίτλο Eclipse.
-Παρουσιάζεται το αφιέρωμα στον Orson Welles με τίτλο "Η αποκατάσταση μίας ιδιοφυίας", στον απόηχο του Mank του David Fincher και 80 χρόνια μετά τον "Πολίτη Κέιν".
-Παρουσιάζεται το αφιέρωμα "Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters" υπό την επιμέλεια του Κωστή Θεοδοσόπουλου.

Όλα όσα θα δούμε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης