Όταν μία ταινία που πρωτοβγήκε 82 χρόνια πριν, πρωταγωνιστεί ακόμη στη λίστα του IMDb με τις 100 καλύτερες ταινίες ever, τότε ξέρεις πως κάτι έχει κάνει σωστά. Ο λόγος, για τον "Πολίτη Kane", που προβλήθηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα, Πρωτομαγιά του 1941, αφήνοντας πίσω μία τεράστια κληρονομιά στον κινηματογράφο, τόσο από τεχνικής πλευράς, καθώς χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα καινοτόμος για την εποχή, όσο και για το story, το οποίο ο θρυλικός Orson Welles, αποτύπωσε μοναδικά μέσα από τη σκηνοθεσία του.

Και ενώ πολλάκις έχει αποκληθεί "Η Καλύτερη Ταινία όλων των εποχών", υπάρχουν κάποια fun facts, γύρω από αυτή, που σίγουρα δε γνώριζες. Τα διαβάζεις παρακάτω.

Orson Welles, ένα "παιδί-θαύμα"

Ο Welles τα έκανε όλα για τον "Πολίτη Kane". Έπαιξε τον Charles Foster Kane, σκηνοθέτησε και συνυπέγραψε το σενάριο. Α, και τα έκανε όλα αυτά όταν ήταν μόλις 25 ετών.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Welles

Σα να μην έφταναν όλα τα άλλα, η εμπειρία του Welles με μεγάλου μήκους ταινίες ήταν οριακά μηδαμινή πριν από τον "Πολίτη Kane", αφού μέχρι τότε είχε στο βιογραφικό του μόνο μερικές ταινίες μικρού μήκους και μια μισοτελειωμένη βωβή ταινία.

Οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς ήταν νέοι στον κινηματογράφο

Βέβαια, ήταν 1941, οπότε καταλαβαίνεις πως η ίδια η κινηματογραφική βιομηχανία ήταν σχετικά νέα. Παρόλα αυτά, υπήρχαν καθιερωμένοι αστέρες του κινηματογράφου ακόμη και τότε. Κανένας, όμως, από αυτούς δεν έπαιζε στον "Πολίτη Kane".

Ο σκηνοθέτης τραυματίστηκε σοβαρά στα γυρίσματα της ταινίας

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σκηνής στην οποία ο Kane φωνάζει στον αντίπαλό του από την κορυφή μιας σκάλας, έπεσε 3 μέτρα και έσπασε δύο κόκαλα στον αστράγαλό του. Χρειάστηκε μάλιστα να σκηνοθετήσει από κινούμενος με αμαξίδιο για δύο εβδομάδες.

Το ντεμπούτο ενός εμβληματικού συνθέτη

Ο Bernard Herrmann έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο "Citizen Kane", αν και κέρδισε Όσκαρ για μια άλλη ταινία του 1941, το "All That Money Can Buy". Ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του με τον Alfred Hitchcock, συμπεριλαμβανομένης της iconic, ανατριχιαστικής μουσικής για το "Psycho".

Η ταινία κέρδισε μονάχα ένα Oscar

Αν και απέσπασε εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, κατέληξε να κερδίζει μόνο μία από αυτές και συγκεκριμένα το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, το οποίο μοιράστηκαν από κοινού οι Welles και Mankiewicz.

Η επίδραση του "Πολίτη Kane" στην pop κουλτούρα είναι τεράστια

Η οικογένεια Simpsons τρέφει μία ιδιαίτερη αγάπη για τον "Πολίτη Kane", τον οποίο έχει παρωδήσει, τόσες πολλές φορές, συνήθως μέσω του χαρακτήρα του κ. Burns.  Υπάρχει ακόμη και ένα επεισόδιο των Simpsons που ονομάζεται Rosebud, ενώ η ταινία έχει αποτελέσει έμπνευση και για πιο σοβαρά έργα. Όλοι θυμόμαστε την ταινία του David Fincher, Mank από το 2020 με πρωταγωνιστή τον Gary Oldman που περιστρεφόταν γύρω από τη δουλειά του Herman Mankiewicz στο σενάριο του Πολίτη Kane. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.