Νέα χρονιά, νέα θεάματα. Όλα όσα μας επιφυλάσσουν η μεγάλη και η μικρή οθόνη από τους πρώτους μήνες του 2019 μέχρι το τέλος του έτους.

ΓΙΑ ΤΟΝ "ΨΑΧΝΩ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ"

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το Θάνατο του ιερού ελαφιού ο Γιώργος Λάνθιμος γυρίζει την για 10 συνολικά οσκαρικές υποψηφιότητες Ευνοούμενη (προβάλλεται ήδη στις αίθουσες), μια ταινία εποχής με τη δική του ανατρεπτική ματιά για τη σχέση της βασίλισσας Άννας με δύο γυναίκες της αυλής που προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοιά της. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του θα δούμε τρεις από τις καλύτερες ηθοποιούς αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ: τις Olivia Colman, Emma Stone και Rachel Weisz. Η πρώτη μάλιστα σαρώνει τα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και στις Χρυσές Σφαίρες και είναι το μεγάλο φαβορί για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Και από τον δικό μας weirdo filmmaker, στον Αμερικανό συνάδελφό του Jordan Peele, που το 2017 μας παρέδωσε τη viral ταινία της χρονιάς –για να μην πούμε της δεκαετίας και χαρακτηριστούμε υπερβολικοί–, που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, το Τρέξε!. Φέτος επανακάμπτει σκηνοθετικά με το Εμείς (14 Μαρτίου, Ελλάδα), ένα "social horror-thriller", όπως έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος το νέο του θρίλερ, με πρωταγωνίστριες την Elisabeth Moss της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς The Handmaid’s Tale και την οσκαρική Lupita Nyong’o. Η ιστορία έχει ως εξής: Οι καλοκαιρινές διακοπές μιας οικογένειας διακόπτονται αιφνιδίως από την άφιξη τεσσάρων "ξένων" στην εξοχική παραθαλάσσια κατοικία τους.

Στη μικρή οθόνη τώρα, αν υπάρχει ένα τηλεοπτικό σόου που ξεφεύγει από τη λογική των blockbuster series, υπόσχεται indie αισθητική και αναμένεται να θέσει μεταφυσικά υπαρξιακά ερωτήματα, αυτό δεν είναι άλλο από το νέο σκηνοθετικό πόνημα του Alex Garland, του σκηνοθέτη που γύρισε το Από μηχανής και τον Αφανισμό. Το Devs είναι μια μίνι σειρά που θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη του 2019 στο FX. Κεντρική ηρωίδα του, μια νεαρή προγραμματίστρια που ερευνά τη μυστική πτέρυγα ανάπτυξης μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, την οποία η ίδια θεωρεί υπεύθυνη για την εξαφάνιση του φίλου της.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟ

Τόσο ο κινηματογράφος όσο και η τηλεόραση έχουν βρει εδώ και δεκαετίες τη συνταγή της επιτυχίας: να γυρίζουν ταινίες και σειρές που πατούν πάνω σε πολυδιαβασμένα ή βραβευμένα βιβλία. Και τη φετινή χρονιά η συγκεκριμένη συνταγή θα "μαγειρευτεί" ξανά και ξανά. Για τους λάτρεις του Stephen King τα νέα είναι ευχάριστα και η σοδειά διπλή. Οι Kevin Kölsch και Dennis Widmyer ετοιμάζουν το remake του Νεκρωταφίου ζώων (4 Απριλίου, Ελλάδα), μετά την ταινία του 1989. Η υπόθεση αφορά μια τυπική αμερικανική οικογένεια που μετακομίζει από την αριστοκρατική Βοστόνη στο επαρχιακό Μέιν για να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκοτεινό μυστήριο, καλά κρυμμένο στο δάσος κοντά στο νέο τους σπίτι.

Μία ακόμη κινηματογραφική μεταφορά μυθιστορήματος του Αμερικανού μετρ του τρόμου για το 2019 αποτελεί το Αυτό: Κεφάλαιο 2, που θα προβληθεί μες στο Σεπτέμβριο. Το δεύτερο μέρος θα διαδραματίζεται 30 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου μέρους, με τους Losers’ Club, την παρέα των παιδιών που το 1989 τα έβαλε με το σατανικό κλόουν Pennywise, να έχουν πλέον ενηλικιωθεί, αλλά να μην έχουν αφήσει πίσω τους τον εφιάλτη που έζησαν. Στο σκηνοθετικό τιμόνι θα βρεθεί ξανά ο Andy Muschietti. Επί της οθόνης θα δούμε τους Jessica Chastain,James McAvoy καθώς και τον Bill Skarsgård και πάλι στο ρόλο του Pennywise.

Και από τον King στην Agatha Christie. Μετά το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές ο Kenneth Branagh επανακάμπτει με ακόμη μία ταινία μυστηρίου βασισμένη σε βιβλίο της Βρετανίδας συγγραφέα. Στο Έγκλημα στο Νείλο (8 Νοεμβρίου, ΗΠΑ) θα κρατήσει ξανά το ρόλο του διάσημου μυστακοφόρου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

Ένας ακόμα ντετέκτιβ θα ξεπηδήσει από τις χάρτινες σελίδες στο σελιλόιντ. Ο λόγος για τον Lionel Essrog από το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Jonathan Lethem Οι σκιές του Μπρούκλιν, που πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μυστηριώδη δολοφονία. Την ημερομηνία κυκλοφορίας της κινηματογραφικής μεταφοράς δεν τη γνωρίζουμε, γνωρίζουμε όμως την παρουσία των Bruce Willis, Edward Norton, Alec Baldwin και Willem Dafoe. Ο δεύτερος διασκευάζει το σενάριο και σκηνοθετεί.

Ένα ακόμη βραβευμένο βιβλίο, το μπεστ σέλερ των New York Times, Η γυναίκα στο παράθυρο (27 Σεπτεμβρίου, ΗΠΑ) του 38χρονου A.J. Finn γίνεται ταινία από τον Joe Wright, με την Amy Adams να αναλαμβάνει το ρόλο μιας αγοραφοβικής ψυχιάτρου. Παρακολουθώντας την οικογένεια που κατοικεί στο απέναντι κτίριο, θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας ενός εγκλήματος. Στο πλευρό της οι Julianne Moore και Gary Oldman.

Πάντως, η πιο αναμενόμενη ίσως μεταφορά βιβλίου στη μεγάλη οθόνη είναι η Καρδερίνα (11 Οκτωβρίου, ΗΠΑ), το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της Donna Tartt για έναν έφηβο που επιβιώνει από ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και βλέπει τη ζωή του να αλλάζει άρδην. Πρωταγωνιστεί ένα all star cast ηθοποιών: Ansel Elgort, Sarah Paulson, Jeffrey Wright, Nicole Kidman.

Όσον αφορά τη μικρή οθόνη, η μεταφορά μυθιστορήματος που ξεχωρίζει στο φετινό τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι το Καλοί οιωνοί, η μίνι σειρά του BBC που θα προβληθεί μέσα στο έτος στο Amazon Prime.

O Neil Gaiman, ο ένας εκ των δύο συγγραφέων –ο άλλος είναι ο Terry Pratchett–, έχει αναλάβει χρέη παραγωγού, ενώ τη σκηνοθεσία ο Douglas Mackinnon. Οι Michael Sheen και David Tennant θα συμπρωταγωνιστήσουν υποδυόμενοι το Καλό και το Κακό ενώ η ημέρα της Αποκάλυψης πλησιάζει για τον πλανήτη Γη. Μαζί τους ο Jon Hamm στο ρόλο του αρχαγγέλου Γαβριήλ.

ΓΙΑ ΤΟΝ BLOCKBUSTERΑΚΙΑ

Οι υπερηρωικές ταινίες είναι και φέτος αναρίθμητες. Ξεχωρίζουν το Captain Marvel (7 Μαρτίου, Ελλάδα), η πρώτη ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel που είναι αφιερωμένη σε γυναίκα υπερηρωίδα, και το Joker (4 Οκτωβρίου, ΗΠΑ), η σόλο ταινία του αιώνιου αντιπάλου του Batman. Στην πρώτη θα δούμε τη βραβευμένη με Όσκαρ Brie Larson να ενσαρκώνει την Carol Danvers, μια πιλότο με υπεράνθρωπες δυνάμεις, τις οποίες απέκτησε όταν κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος το ανθρώπινο DNA της αναμείχθηκε μ’ εκείνο ενός εξωγήινου πολεμιστή. Στη δεύτερη θα απολαύσουμε τον Joaquin Phoenix στο ρόλο του villain με το πιο scary χαμόγελο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Todd Phillips.

Αν, πάλι, σου αρέσουν τα big Hollywood movies, που δεν αφορούν όμως υπερήρωες, υπάρχει πάντα η τόσο splatter όσο και cult επιλογή του Quentin Tarantino, που επιστρέφει με την 9η κατά σειρά ταινία του. Το Once Upon A Time in Hollywood (26 Ιουλίου, ΗΠΑ) διαδραματίζεται στα ’60s και πρωταγωνιστές του είναι ο ανερχόμενος ηθοποιός Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) και ο καλός του φίλος και κασκαντέρ Cliff Booth (Brad Pitt), που τα σχέδιά τους για μια επιτυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο ανατρέπονται από τις φρικιαστικές δολοφονίες της ηθοποιού και συζύγου του Roman Polanski, Sharon Tate, και τεσσάρων φίλων της από τους οπαδούς του Charles Manson.

Επιστροφή στο παρελθόν αλλά και ταξίδι στο μέλλον για τον Brad Pitt, που θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τους Tommy Lee Jones και Donald Sutherland στο sci-fi φιλμ του James Gray, Ad Astra (24 Μαΐου, ΗΠΑ). Θα κρατά το ρόλο του Roy McBride, ενός μηχανικού του στρατού που 20 χρόνια μετά την αναχώρηση του πατέρα του σε αποστολή στον πλανήτη Ποσειδώνα με σκοπό την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης θα ταξιδέψει στο ηλιακό σύστημα για να τον βρει και να μάθει γιατί η αποστολή του απέτυχε.

Το blockbuster ωστόσο δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο του κινηματογράφου, αλλά και της τηλεόρασης, καθώς τα τελευταία χρόνια ξοδεύονται εκατομμύρια για τη δημιουργία σειρών που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ταινίες. Το πιο ενδεικτικό ίσως παράδειγμα είναι η τηλεοπτική saga του George R.R. Martin, Game of Thrones, που φέτος περιμένουμε πώς και πώς το επικό της φινάλε. Η όγδοη σεζόν θα κάνει πρεμιέρα μες στον Απρίλιο στο HBO και θα απαρτίζεται από έξι μόλις επεισόδια, που λέγεται ότι θα θυμίζουν σινεμά – τόσο από πλευράς διάρκειας όσο και από πλευράς budget.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΣΤΑΛΓΟ

Με τη νοσταλγία των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων να έχει εισβάλει τα τελευταία τρία χρόνια πολύ έντονα στην ποπ κουλτούρα, η πιο νοσταλγική ίσως ταινία που θα κυκλοφορήσει το 2019 στις αίθουσες είναι με διαφορά ο Βασιλιάς των λιονταριών (19 Ιουλίου, ΗΠΑ). Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την κινηματογραφική προβολή του, το κλασικό φιλμ κινουμένων σχεδίων της Disney επιστρέφει μέσα από το φωτορεαλιστικό computer-animated remake του Jon Favreau, σκηνοθέτη που έχει δοκιμαστεί ξανά στο είδος με το Βιβλίο της ζούγκλας, το 2016. Τη φωνή του στην ενήλικη εκδοχή του Σίμπα θα χαρίσει ο Donald Glover, γνωστός και ως Childish Gambino.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στις 4 Ιουλίου, θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix η τηλεοπτική σειρά που καλλιέργησε όσο καμία άλλη τη νοσταλγία στο θυμικό μας. Το Stranger Things των Duffer Brothers μας επαναφέρει στα θρυλικά ’80s για μια τρίτη σεζόν γεμάτη με nerd περιπέτειες και συγκρούσεις με το υπερφυσικό κακό.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΤΡΗ ΤΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

Ο ηθοποιός με το πιο μεγάλο hype αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ, ο Timothée Chalamet (Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου), πρωταγωνιστεί στο Ένα όμορφο αγόρι (προβάλλεται ήδη στις αίθουσες). Ένα βιογραφικό δράμα διά χειρός του Felix Van Groeningen, στο οποίο υποδύεται τον Nic Sheff, ένα νεαρό που παλεύει με τους εθισμούς του. Στο ρόλο του πατέρα του, του συντάκτη των New York Times David Sheff, ο Steve Carell.

Μία ακόμη αληθινή ιστορία που απασχόλησε την αμερικανική κοινωνία και σόουμπιζ είναι αυτή της Lee Israel, διάσημης βιογράφου των διασημοτήτων που αναγκάστηκε να στραφεί στην απάτη και την αντιγραφή όταν έμεινε άπορη. Βασισμένη στην αυτοβιογραφία της, η ταινία της Marielle Heller Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρήσεις; (14 Φεβρουαρίου, Ελλάδα) διηγείται την απίστευτη ιστορία της. Πρωταγωνιστεί η Melissa McCarthy, που είναι υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Και από τις ΗΠΑ περνάμε στη Μεγάλη Βρετανία και στο Rocketman (17 Μαΐου, ΗΠΑ), το βιογραφικό φιλμ για τη ζωή και το έργο του Elton John διά χειρός του Dexter Fletcher, του σκηνοθέτη που παρ’ ολίγον να σκηνοθετήσει το Bohemian Rapsody. Στον ομώνυμο ρόλο ο Taron Egerton.

Αληθινές ιστορίες όμως θα δούμε και στην τηλεόραση, αρχής γενομένης από την πλατφόρμα του Netflix. Μες στη χρονιά θα κάνουν πρεμιέρα η δεύτερη σεζόν του Mindhunter και η τρίτη σεζόν του The Crown. Η πρώτη είναι η σειρά του David Fincher που καταπιάστηκε στον πρώτο κύκλο της με το πώς γεννήθηκε ο όρος του serial killer στην αμερικανική εγκληματολογία το 1977. Η συνέχειά της θα διαδραματίζεται δύο χρόνια μετά, δηλαδή θα καλύπτει την περίοδο από το 1979 έως και το 1981 και θα αφορά τις τουλάχιστον 28 δολοφονίες Αφροαμερικανών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που συνέβησαν το χρονικό διάστημα εκείνο στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Η δεύτερη είναι το δράμα εποχής για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Στον τρίτο κύκλο θα αποχαιρετήσουμε τις ηθοποιούς Claire Foy και Vanessa Kirby στους ρόλους της Ελισάβετ και της αδελφής της, πριγκίπισσας Μαργαρίτα αντίστοιχα και θα καλωσορίσουμε τις Olivia Colman (την υποψήφια για Όσκαρ πρωταγωνίστρια του Λάνθιμου) και Helena Bonham Carter, που θα μας μεταφέρουν στη βασιλική Βρετανία των ’70s.

Τέλος, τον Απρίλιο θα ξεκινήσει να προβάλλεται στο FX το Fosse/Verdon, με τον Sam Rockwell και τη Michelle Williams να ενσαρκώνουν το σκηνοθέτη και χορογράφο Bob Fosse και την ηθοποιό και χορεύτρια Gwen Verdon αντίστοιχα και να αναβιώνουν επί της οθόνης την επαγγελματική συνεργασία και την ερωτική σχέση των δύο αυτών εμβληματικών προσωπικοτήτων του Broadway.