Η γιορτή των μεγάλων auteurs. Έτσι, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή 72η διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών, με το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα να αποτελεί ουσιαστικά μία επιστροφή στους διάσημους, καταξιωμένους δημιουργούς. Όπως επίσης και μία στροφή στη γυναικεία σκηνοθετική ματιά με τη συμμετοχή 13 σκηνοθετριών συνολικά.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι φέτος ο Alejandro González Iñárritu και εκ των μελών της, ο Γιώργος Λάνθιμος. Ο Πάνος Χ. Κούτρας από την άλλη, επιλέχθηκε για την Κριτική Επιτροπή για τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους Ταινίας. Κατηγορία στην οποία είναι υποψήφιος ο Βασίλης Κεκάτος με το "Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς". Ο Γαβριήλ Τζάφκα με το Ode to Joy και ο Χρήστος Μασσαλάς με το Broadway είναι οι δύο Έλληνες σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο Ατελιέ της Cinefondation. Τιμώμενο πρόσωπο του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών είναι ο 71χρονος John Carpenter, ενώ τιμητικό Χρυσό Φοίνικα θα παραλάβει ο Alain Delon. Να σημειωθεί ότι ούτε φέτος θα προβληθεί ταινία του Netflix.

Η φετινή αφίσα είναι αφιερωμένη στην Agnès Varda (απεβίωσε στις 29 Μαρτίου), γνωστή και ως "Η Γιαγιά της Γαλλικής Νουβέλ Βαγκ", που απεικονίζεται στα γυρίσματα της πρώτης της ταινίας "La Pointe Courte" όταν ήταν 26 ετών στη Νότια Γαλλία.

Ποιες είναι όμως οι ταινίες που ξεχωρίζουν στο φετινό φεστιβάλ, που ξεκινά σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου και θα ρίξει αυλαία στις 25 του μήνα; Επιλέξαμε 15 που αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις, με ορισμένες μάλιστα να θέτουν δυνατή υποψηφιότητα για το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα.

Once Upon a Time in Hollywood *

Η 9η κατά σειρά ταινία του Quentin Tarantino διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες του 1969. Πρωταγωνιστές είναι ο ανερχόμενος ηθοποιός Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) και ο καλός του φίλος και κασκαντέρ, Cliff Booth (Brad Pitt), που τα σχέδιά τους για μία επιτυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο ανατρέπονται από τις φρικιαστικές δολοφονίες της ηθοποιού και συζύγου του Roman Polanski, Sharon Tate (Margot Robbie) και τεσσάρων φίλων της από τους οπαδούς του Charles Manson.

Pain and Glory *

Η νέα ταινία του Pedro Almodóvar περιστρέφεται γύρω από την ανασκόπηση της ζωής ενός συγγραφέα. Στον ρόλο ο Antonio Banderas, από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Ισπανού σκηνοθέτη.

A Hidden Life *

Μετά το 2011 με "Το δέντρο της ζωής", ο Terence Malik επανακάμπτει στις Κάννες με την αληθινή ιστορία για τον Αυστριακό Franz Jägerstätter, που αρνήθηκε να πολεμήσει με τους ναζί στον Β' Παγκόσμιο και εκτελέστηκε το 1943 στα 36 του χρόνια.

The Dead Don't Die *

Η νέα ταινία του Jim Jarmusch, δημιουργού του Paterson, είναι αυτή που επιλέχθηκε ως η εναρκτήρια του φεστιβάλ. Είναι ένα zombie horror movie με πρωταγωνιστές τους Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Steve Buscemi, Danny Glover, Caleb Landry Jones, Rosie Perez, Chloe Sevigny. Στο πλευρό τους θα δούμε τουςTom Waits, Iggy Pop, Selena Gomez και RZA. Διαδραματίζεται σε μία φιλήσυχη πόλη, που ξαφνικά δέχεται απειλή από ζόμπι. Τρεις αστυνομικοί και μία νεκροθάφτης θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν τους απέθαντους.

Sorry We Missed You *

Εκπροσωπώντας την Μεγάλη Βρετανία, ο Ken Loach παραδίδει ένα φιλμ για την ιστορία ενός οικογενειάρχη που προσπαθεί να εξασφαλίσει την οικονομική του ανεξαρτησία.

Rocketman 

Η ταινία που ευελπιστεί να γίνει το νέο Bohemian Rapsody. Έτσι έχει χαρακτηριστεί το biοpic του Elton John, σκηνοθετημένο από τον Dexter Fletcher με τον Taron Egerton στον ομώνυμο ρόλο.

Parasite *

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης Joon Ho Bong ​​​​​​, που προκάλεσε αίσθηση το 2017 με το Okja σε παραγωγή Netflix επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μία ιστορία για δύο οικογένειες που έρχονται κοντά χάρη σ' ένα απροσδόκητο γεγονός.

Diego Maradona

Τέσσερα χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ για την Amy Winehouse, ο Asif Kapadia επανακάμπτει στο είδος με το ντοκιμαντέρ της χρονιάς για τη ζωή του θρύλου του ποδοσφαίρου, Diego Maradona.

Family Romance, LLC

Το έτερο ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζει ανήκει στον σπουδαίο Werner Herzog. Ο Γερμανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας παραδίδει μία ιστορία του διαδραματίζεται στην Ιαπωνία και περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα που καλείται να παριστάνει τον αγνοούμενο πατέρα ενός 12χρονου κοριτσιού. Ουσιαστικά, η ταινία καταγράφει την αληθινή επιχείρηση που έστησε μία οικογένεια, δανείζοντας "μέλη" της σε μοναχικούς ανθρώπους προκειμένου να μην φαίνονται μόνοι στις φωτογραφίες που αναρτούν στα social media.

The Lighthouse 

Μετά το The Witch, το νέο horror movie του Robert Eggers είναι ένα ασπρόμαυρο φιλμ 35mm με πρωταγωνιστές τους Robert Pattinson και Willem Dafoe. Η υπόθεσή του λαμβάνει χώρα στο 1890 σε έναν φάρο και μας μεταφέρει στα τρομακτικά πλάσματα που ζούσαν τότε στα βάθη των ωκεανών.

Matthias & Maxime *

Αγαπημένος των Καννών -το 2012 με το "Λόρενς για πάντα" κέρδισε τον Queer Χρυσό Φοίνικα, το 2014 με το Mommy το Βραβείο της Επιτροπής  και το 2016 με το "Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου" το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής-, ο Xavier Dolan επανέρχεται στην Κρουαζέτ σε ρόλο σκηνοθέτη και ηθοποιού με μία ιστορία ενηλικίωσης για δύο αγόρια από το Κεμπέκ, που ερωτεύονται. 

Frankie *

O indie Αμερικανός σκηνοθέτης Ira Sachs κάνει την παρθενική του εμφάνιση στις Κάννες με ένα καστ αξιώσεων: Isabelle Huppert, Brendan Gleeson, Marisa Tomei, Jeremie Renier και Greg Kinnear. Το φιλμ, που είναι γυρισμένο στην Πορτογαλία, ακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας που θα δει τη ζωή της να αλλάζει μέσα σε μία μέρα στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. 

Portrait of a Lady on Fire *

Στα τέλη του 18ου αιώνα, σ' ένα ερημικό νησί της Βρετάνης, μία ζωγράφος υποχρεώνεται να κάνει το γαμήλιο πορτρέτο μιας νεαρής κοπέλας. Αυτή είναι η νέα ιστορία της Céline Sciamma με την Valeria Golino εκ των πρωταγωνιστών.

The Wild Goose Lake *

Από τους πιο επιδραστικούς σύγχρονους δημιουργούς του κινέζικου σινεμά, ο Diao Yinan γυρίζει ένα noir μυστηρίου για τη θυελλώδη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μίας ιερόδουλης και ενός γκάνγκστερ.

Atlantique *

Στο ντεμπούτο της στις μεγάλου μήκους ταινίες, η σενεγαλέζικης καταγωγής Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Mati Diop -η πρώτη μαύρη γυναίκα που διαγωνίζεται για Χρυσό Φοίνικα- αφηγείται μία ιστορία που βασίζεται στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της, Atlantiques (2009). Αυτό εξιστορούσε την εν πλω οδύσσεια μίας ομάδας Σενεγαλέζων αντρών, που αναζητούσε ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Η τρέχουσα ταινία περιστρέφεται γύρω από μία νεαρή γυναίκα, σύντροφο ενός από τους άντρες, που όταν τα πτώματά τους αρχίζουν να ξεβράζονται στην ακτή του Ντακάρ, ψάχνει εναγωνίως να μάθει τι απέγινε ο δικός της άνθρωπος.


*** Οι ταινίες με αστερίσκο (*) διαγωνίζονται για τον φετινό Χρυσό Φοίνικα.