Δεδομένου ότι οι τρεις από τις τελευταίες πέντε ταινίες που κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είχαν πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας είναι ένας πολύ καλός οιωνός για τον Noah Baumbach. Η νέα σκηνοθετική δουλειά του, το Marriage Story (Ιστορία Γάμου) προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο σε παγκόσμια πρώτη στη Μόστρα, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές τόσο για τη σκηνοθετική ματιά και τη βαθιά ανθρώπινη πένα του δημιουργού του -χαρακτήρισαν το φιλμ ως το καλύτερο από τα 14 που έχει συνολικά παραδώσει-, όσο και για τις καθηλωτικές ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου του, των Adam Driver και Scarlett Johansson.

Υποδύονται τον Charlie και την Nicole, που όταν διαπιστώνουν ότι ο γάμος τους καταρρέει αποφασίζουν να πάρουν διαζύγιο. Κοινή επιθυμία και των δύο να χωρίσουν οι ζωές τους φιλικά και πολιτισμένα, αλλά η οικογένειά τους να μείνει ζωντανή και ενωμένη για χάρη του 8χρονου γιου τους. Σύντομα όμως, οι δικηγόροι (Laura Dern, Ray Liotta και Alan Alda) θα εισβάλλουν στον δρόμο τους, η κατάσταση θα περιπλεχτεί και οι καλές, αρχικές προθέσεις θα καταλήξουν σε ουτοπία.

Για τον Baumbach το Marriage Story είναι λίγο κωμωδία, λίγο δικαστικό θρίλερ, λίγο δράμα, ακόμα και μιούζικαλ. "Μία από τις πιο δυνατές σκηνές είναι όταν ο Charlie και η Nicole εξαπολύουν όλο τους το μίσος για τις προσωπικές τους απογοητεύσεις σε έναν καυγά τόσο δηλητηριώδη και ταυτοχρόνως τόσο έντονα βγαλμένο από την αληθινή ζωή. Αυτή η σκηνή ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει ως σκηνοθέτης", αναφέρει και συνεχίζει: "Ήταν επίσης και μία λύτρωση για τους ήρωες, καθώς αποκάλυψαν συνειδητά και ασυνείδητα τον πραγματικό τους εαυτό χωρίς φόβο. Ήταν όμως και μία επώδυνη διαδικασία για τους ηθοποιούς και για όλο το συνεργείο. Το γύρισμα επαναλήφθηκε αμέτρητες φορές μέχρι να έχουμε στα χέρια μας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κλίμα ήταν βαρύ. Η εμπειρία τραυματική".

Το τραύμα είναι κάτι που έχει βιώσει ο Baumbach προσωπικά και επαγγελματικά. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1995, ένα χρόνο πριν κλείσει τα 26 του χρόνια, με τη δραματική κωμωδία Kicking and Screaming. Το 1997 κυκλοφόρησε δύο ταινίες: Το Mr Jealousy, που όπως και το Kicking and Screaming, αν και άρεσε στους κριτικούς δεν άρεσε όμως στο κοινό και το Highball, ένα ανολοκλήρωτο φιλμ που κυκλοφόρησε τελικά σε DVD παρά τις εναντιώσεις του. Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια για να γυρίσει την επόμενη, μεγάλου μήκους ταινία του. "Είχα μια ενδιαφέρουσα πορεία με μία πρώιμη αναπάντεχη επιτυχία αλλά η συνέχεια ήταν γεμάτη τρικλοποδιές. Έτσι, έφτασα να είμαι 30 και να περνάω κρίση ταυτότητας. Δεν ήξερα ποιος ήμουν. Δεν ήξερα τι σκηνοθέτης ήθελα να γίνω. Ήμουν όμως έτοιμος να το μάθω".

Κι έτσι έγινε. Το 2005 παρέδωσε το "Δεσμοί Διαζυγίου", την οδυνηρή ξεκαρδιστική ιστορία για το διαζύγιο ενός ζευγαριού και την καταστροφική επίδραση αυτού στους δύο έφηβους γιους της οικογένειας. Η ταινία έλαβε εξαιρετικές κριτικές, πήγε πολύ καλά στο box office και ο Baumbach κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ για το σενάριο του, για τη συγγραφή του οποίου άντλησε στοιχεία από την παιδική του ηλικία και το διαζύγιο των γονιών του. Τον ρόλο του σκληρού, σχεδόν άκαρδου, πατέρα κρατούσε ο Jeff Daniels. Ο Baumbach είχε δηλώσει τότε στο New York magazine: "Δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι είναι ο πατέρας κάποιου φίλου μου. Είναι μία αναπαράσταση του δικού μου πατέρα. Θα είναι άβολο για εκείνον, το ξέρω".

Επιστρέφοντας στο σήμερα, το Marriage Story δεν θα είναι σίγουρα μία ευχάριστη εμπειρία για την πρώην σύζυγο του 50χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη, την ηθοποιό Jennifer Jason Leigh. Το φιλμ είναι βασισμένο στη δική τους περιπέτεια, όταν μετά από οκτώ χρόνια γάμου, πήραν διαζύγιο. Στο φιλμ, ο Charlie είναι ένας Νεοϋρκέζος θεατρικός σκηνοθέτης και η Nicole μία ηθοποιός από το Λος Άντζελες, όπου μετακομίζει εκεί με τον γιο τους αφού χωρίζει μαζί του. Ό,τι ακριβώς συνέβη δηλαδή στους Baumbach (είναι σήμερα ζευγάρι με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Greta Gerwig και πρόσφατα απέκτησαν το πρώτο τους παιδί) και Jason Leigh κατά τη διάρκεια του δικού τους χωρισμού.

"Δεν συζήτησα την ταινία μαζί της, αλλά την είχα πληροφορήσει ότι θα την έκανα. Δεν είναι η ιστορία του γάμου μας. Είναι η ιστορία του γάμου της Nicole και του Charlie. Άντλησα στοιχεία από την προσωπική μου εμπειρία, όπως επίσης και από φίλους και γνωστούς που έχουν πάρει διαζύγιο, ώστε το σενάριο να είναι όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται". Ωστόσο, δεν έχει καμία πρόθεση να το παίξει cool. "Ήταν μία επώδυνη διαδικασία για μένα. Πόνεσα πολύ. Οι αναμνήσεις με πλημμύρισαν, αλλά κάποια στιγμή κατάφερα να σηκώσω ένα τοίχο και να πάρω τις αποστάσεις μου". Τα προσωπικά του βιώματα είναι ο θεμέλιος λίθος των σεναρίων του. "Ο Philip Roth είχε πει κάποτε ότι παίρνει δύο αληθινές πέτρες και τις τρίβει μεταξύ τους για να εξάψει τη φαντασία του. Αυτό ακριβώς κάνω και εγώ".

Την παραγωγή του Marriage Story έχει αναλάβει το Netflix, όπου και θα προβληθεί λίγο μετά την πρεμιέρα του στις αίθουσες. Αυτή είναι η δεύτερη φορά ο σκηνοθέτης συνεργάζεται με τη δημοφιλή πλατφόρμα streaming. Μαζί γύρισαν το 2017 το The Meyerowitz Stories, ένα επίσης οικογενειακό δράμα που μπλέκει το κωμικό με το δραματικό στοιχείο με τον Adam Sandler σε μία εξαιρετική ερμηνεία. "Οι ταινίες μου ανέκαθεν ξεκινούσαν ως κάτι μικρό που σταδιακά μεγάλωνε. Συνεπώς δεν με ενοχλεί καθόλου που η κυκλοφορία του Marriage Story θα γίνει με αυτό τον τρόπο. Εξάλλου, δίνει στο κοινό την δυνατότητα να αποφασίσει πού θέλει να την παρακολουθήσει: στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη; Προσωπικά, αγαπώ την μαυρίλα της αίθουσας".


Το Marriage Story θα ξεκινήσει να προβάλλεται στο Netflix στις 6 Δεκεμβρίου και νωρίτερα στις 28 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Από: Esquire UK