"Είσαι τόσο καλός όσο εκείνοι που ντύνεις”, συνήθιζε να λέει. Ο άνθρωπος που συστηνόταν απλώς ως Halston -χωρίς μικρό όνομα και χωρίς επίθετο- υπήρξε μια συναρπαστική και κάπως μυστηριώδης φιγούρα που σημάδεψε τον κόσμο της μόδας, και όχι μόνο. Ντυμένος πάντα στα μαύρα και με γυαλιά ηλίου να καλύπτουν τα πράσινα μάτια του, εκτός από ταλαντούχος ντιζάινερ, ήταν και μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές στη νυχτερινή ζωή της Νέας Υόρκης, μέχρι το θάνατο του από AIDS τον Μάρτιο του 1990.

> Διάβασε ακόμη: Αξίζει να δεις το Jupiter’s Legacy στο Netflix;

Τα πρώτα χρόνια στη Νέα Υόρκη

Ο Roy Halston Frowick γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1932 στην Αϊόβα και έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1958. Ήταν είκοσι έξι ετών και ήδη κάπως γνωστός σε ένα μικρό κύκλο, χάρη στη φήμη που είχε κερδίσει ως σχεδιαστής καπέλων στο Σικάγο. Εκεί τον ανακάλυψε ένας άνθρωπος της βιομηχανίας της μόδας -στο κομμωτήριο του εραστή του, όπου είχε στήσει το εργαστήριό του- και τον κάλεσε στη Ν. Υόρκη για να εργαστεί για τη γνωστή πιλοποιό της εποχής Lilly Daché.

> Διάβασε ακόμη: Οι κορυφαίες βρετανικές σειρές του Netflix

Όμως εκείνος, αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στο Μανχάταν έψαξε να βρει τον σχεδιαστή Charles James, τον οποίο ο ίδιος αποκαλούσε "Λεονάρντο ντα Βίντσι της μόδας”. Ο 50χρονος, τότε, James έγινε ο μέντοράς του, επηρεάζοντάς τον βαθιά σε ό,τι αφορούσε το δημιουργικό πνεύμα του και παρουσιάζοντάς τον σε έναν μεγάλο κύκλο με σημαντικές κοινωνικές και επιχειρηματικές επαφές.

Όπως ο Halston, είχε κι εκείνος ξεκινήσει σχεδιάζοντας καπέλα πριν γίνει γνωστός στο χώρο της μόδας ως ο εκκεντρικός δημιουργός που δεν δίσταζε να ξοδέψει μήνες δουλειάς και δεκάδες χιλιάδες δολάρια προκειμένου να κάνει το μανίκι ενός φορέματος να πέφτει ακριβώς όπως το είχε φανταστεί. Σε όλη την καριέρα του έφτιαξε μόλις 200 κομμάτια, τα οποία ο ίδιος αντιμετώπιζε όπως ένα γλύπτης ή ένας ζωγράφος βλέπει τα έργα του.

> Διάβασε ακόμη: H πραγματική ιστορία πίσω από το "Οι Γιοι του Σαμ"

Ο Balenciaga τον είχε χαρακτηρίσει ως "έναν από τους μεγαλύτερους couturier στον κόσμο” και θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από εκείνους τους ντιζάινερ που συνέβαλαν στο να αναβαθμιστεί η μόδα σε υψηλή τέχνη. Σε εκείνον ήταν μάλιστα αφιερωμένο το ΜΕΤ Gala το 2014  που είχε θέμα "Charles James: Beyond Fashion".

Η συνέχεια στο Harpersbazaar.gr