Αν υπάρχει ένα πράγμα στο εκτεταμένο σύμπαν του Alien στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε, αυτό είναι η αιώνια αλήθεια: το Xenomorph πάντα επιστρέφει. Μπορείς να το ανατινάξεις ή να το κάψεις με φλογοβόλο, όμως όσο και όπως κι αν προσπαθήσεις, δε μπορείς να κάμψεις τη δράση του. Συνεπώς, στο Alien: Covenant του 2017 δεν είδαμε την τελευταία του λέξη, αφού ο δημιουργός του πολυβραβευμένου Fargo, Noah Hawley έχει στα σκαριά την τηλεοπτική του εκδοχή. Εν ολίγοις, το Xenomorph θα επιστρέψει για να εμπνεύσει τρόμο και αηδία - αυτή τη φορά σε εβδομαδιαίες δόσεις.

Η σειρά βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο παραγωγής, όμως σε συνέντευξή του στο αμερικανικό Esquire, ο Hawley υπαινίχθηκε ότι θα συνδυάζει την κλασική δομή της ταινίας με μία σύγχρονη παραβολή για την εταιρική απληστία.

>Διάβασε ακόμη: Το Χόλιγουντ και η μέρα της μαρμότας

Η πλοκή

Η πλοκή παραδόξως, αυτή τη φορά θα διαδραματίζεται στη Γη. "Οι ιστορίες Alien είναι πάντα παγιδευμένες", δήλωσε ο Hawley στο Vanity Fair. "Παγιδευμένες σε μία φυλακή, παγιδευμένες σε ένα διαστημόπλοιο. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να το διευρύνουμε λίγο, ώστε το διακύβευμα του 'Τι θα συμβεί αν δεν μπορείς να το περιορίσεις;' να είναι πιο άμεσο".

Σε ένα γήινο σκηνικό προφανώς θα προκύψουν γήινα προβλήματα - συγκεκριμένα, η εισοδηματική ανισότητα. Συζητώντας την έμπνευσή του σχετικά με την κατεύθυνση του franchise, ο Hawley επεσήμανε τη μακροχρόνια ενασχόληση της σειράς με χαρακτήρες της εργατικής τάξης, από διαστρικούς εμπόρους μέχρι πεζοναύτες σε αποστολή.

"Σε κάποιο επίπεδο είναι επίσης μια ιστορία για την ανισότητα", δήλωσε ο Hawley στην ίδια συζήτηση. "Ξέρετε, ένα από τα πράγματα που αγαπώ στην πρώτη ταινία είναι το πόσο ταινία της δεκαετίας του '70 είναι, και το ότι είναι πραγματικά αυτός ο κόσμος των εργατών-διαστημικών φορτηγατζήδων στον οποίο ο Yaphet Kotto και ο Harry Dean Stanton ουσιαστικά 'Περιμένουν τον Godot'. Είναι σα χαρακτήρες του Samuel Beckett, που διατάσσονται να πάνε σε ένα μέρος από μία απρόσωπη ανώνυμη εταιρεία. Η δεύτερη ταινία είναι μία τέτοια ταινία της δεκαετίας του '80, αλλά εξακολουθεί να έχει να κάνει με ανειδίκευτους".

Σε μεταγενέστερες συνέχειες της κινηματογραφικής σειράς του Alien franchise, αυτή η "απρόσωπη ανώνυμη εταιρεία" σκιαγραφήθηκε ως η Weyland-Yutani Corporation, μία μεγαλοεταιρική κερδοσκόπος -ο κακός της υπόθεσης- της οποίας οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μεταφορές στο βαθύ διάστημα, αποικισμό πλανητών και γεωδιαμόρφωση (για να μην αναφερθούμε στις βρωμοδουλειές της που μελετούν τα Xenomorphs). Ο Hawley σχεδιάζει να διευρύνει τον φακό από τους γνωστούς "εργάτες" του franchise, δίνοντας επιπλέον έμφαση στους εταιρικούς επιδρομείς που τους στέλνουν στο διάστημα.

"Στη σειρά θα δείτε και τους ανθρώπους που τα στέλνουν", δήλωσε ο Hawley. "Έτσι θα δείτε τι συμβαίνει όταν δεν επιλύεται η ανισότητα με την οποία παλεύουμε τώρα. Αν εμείς ως κοινωνία δε μπορούμε να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον και να μοιράσουμε τον πλούτο, τότε τι θα μας συμβεί;".

>Διάβασε ακόμη: Σκοτεινός καπιταλισμός, το απόλυτο τηλεοπτικό trend του 2021

Αλλά η Weyland-Yutani Corporation δεν είναι η μόνη μεγαλοεταιρεία που θέλει να βγάλει λεφτά στο διάστημα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Esquire, ο Hawley μίλησε για τον τεράστιο ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσουν οι "κακοί" στη νέα σειρά:

Η σειρά διαδραματίζεται στη Γη του μέλλοντος. Στην παρούσα φάση, αυτό το περιγράφω ως Edison εναντίον Westinghouse εναντίον Tesla. Κάποιος θα μονοπωλήσει την ηλεκτρική ενέργεια. Απλά δεν ξέρουμε ποιος είναι. Στις ταινίες, έχουμε αυτή την εταιρεία Weyland-Yutani, η οποία σαφώς αναπτύσσει επίσης τεχνητή νοημοσύνη - αλλά τι γίνεται αν υπάρχουν και άλλες εταιρείες που προσπαθούν να εξετάσουν την αθανασία με διαφορετικό τρόπο, με βελτιώσεις cyborgs ή με υπεράνθρωπες λήψεις; Ποια από αυτές τις τεχνολογίες θα κερδίσει; Αποτελεί τελικά ένα κλασικό ερώτημα επιστημονικής φαντασίας: Αξίζει η ανθρωπότητα να επιβιώσει; Όπως είπε η Sigourney Weaver στη δεύτερη ταινία, 'Δεν ξέρω ποιο είδος είναι χειρότερο. Τουλάχιστον δεν τη φέρνουν ο ένας στον άλλον για ένα ποσοστό'.

Μιλώντας για τη Sigourney Weaver: Mην περιμένεις να δεις την Ellen Ripley. Ο Hawley έσπευσε να αναφέρει ότι δε σκοπεύει να στείλει τον σπουδαιότερο χαρακτήρα του franchise ξανά στο Xenomorph ringer. (Κάπου, η Ripley ανασαίνει με ανακούφιση.) "Δεν είναι μια ιστορία της Ripley", δήλωσε ο Hawley. "Είναι ένας από τους σπουδαιότερους χαρακτήρες όλων των εποχών και νομίζω ότι η ιστορία έχει ειπωθεί αρκετά τέλεια και δε θέλω να την πειράξω".

H πρεμιέρα της σειράς

Καθώς η σειρά βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο παραγωγής, είναι πολύ νωρίς για να πούμε πότε περιμένουμε να δούμε το Xenomorph να εμφανίζεται στις οθόνες μας. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα: Ο Hawley έχει γράψει το σενάριο για τα δύο πρώτα επεισόδια και στοχεύει να ξεκινήσει η παραγωγή της σειράς την άνοιξη του 2022.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων στο Variety, ο Hawley απέδωσε την αναμονή που θα μεσολαβήσει ως τότε στις παρατεταμένες συνέπειες της πανδημίας στη βιομηχανία του θεάματος ως τον λόγο της μεγάλης αναμονής: "Αυτό που ήταν πραγματικά διαφωτιστικό είναι να βλέπουμε ολόκληρη τη βιομηχανία κινηματογράφου να αναγκάζεται να πάρει ένα χρόνο άδεια και τώρα να προσπαθεί να στριμώξει δύο χρόνια παραγωγής σε ένα χρόνο. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να κοιτάξεις στον πλανήτη γη και να δεις πού θα μπορούσες να κάνεις κάτι μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Όλοι τρέχουν για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. Οπότε, σκέφτηκα να αφήσουμε αυτή τη φούσκα να σκάσει λίγο και θα το κάνουμε σωστά".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.