Το Χόλιγουντ και η μέρα της μαρμότας

Prequels, sequels, βιογραφίες, διασκευές κλασικών έργων και νοτιοκορεάτικες παραγωγές ενισχύουν τη δημιουργικότητα του Χόλιγουντ. Ή μήπως καταδεικνύουν μία πρωτόγνωρη έλλειψη έμπνευσης;

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 06 Ιανουαρίου 2022

Από το 1886 μέχρι και σήμερα, στο Punxsutawney της Πενσιλβανίας η μαρμότα έχει την τιμητική της. Σύμφωνα με το έθιμο Groundhog Day (Ημέρα της μαρμότας), που κρατά από την Ολλανδία, κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ως μία άλλη Κασσάνδρα, προβλέπει τον καιρό για τις επόμενες εβδομάδες. Το "επιστημονικό" πόρισμα προκύπτει από το αν μπορεί (ή όχι) να δει τη σκιά της, βγαίνοντας από τη φωλιά στην οποία προστατεύεται. Η αναγνωρισιμότητά της στο ευρύ κοινό, ωστόσο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον "μετεωρολόγο" Bill Murray και την ομώνυμη πασίγνωστη ταινία του 1993, που την κατέστησαν χαρακτηριστική φράση για όλες εκείνες τις φορές που η επαναληπτικότητα "χτυπά κόκκινο". Με μία γρήγορη ματιά στα κινηματογραφικά δρώμενα του Χόλιγουντ, δεν θα ήταν υπερβολή να περάσει από το μυαλό μας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνει μία τέτοια ημέρα κατ᾽ εξακολούθηση.

Το Χόλιγουντ και η μέρα της μαρμότας
The Matrix Resurrections


Η επανάληψη μήτηρ πάσης... νοσταλγίας

Τα prequels, τα sequels και οι διασκευές κλασικών έργων έχουν την τιμητική τους ολοένα και περισσότερο: Αφαιρώντας από την εξίσωση τον James Bond με το No Time To Die, που αποτελεί μία κατηγορία από μόνος του, το φθινοπωρινό cine μενού, μέχρι στιγμής, περιείχε το prequel της σειράς The Sopranos, The Many Saints of Newark, τα sequels Venom: Let There Be Carnage των Hardy-Harrelson και Halloween Kills με την Jamie Lee Curtis, όπως και τις βιογραφίες Spencer με τη Lady D aka Kristen Stewart, Belfast, King Richard και House of Gucci. Κερασάκι στην τούρτα, η επιστροφή των εγγονών (!) πια των θρυλικών κυνηγών φαντασμάτων από τα 80s, με το Ghostbusters: Afterlife.

>Διάβασε ακόμη: Τζένη Καζάκου, μία 'σκοτεινή' πριγκίπισσα στην ελληνική τηλεόραση

Η λίστα, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Μέσα στον Δεκέμβριο ή έστω στους επόμενους μήνες, ανάλογα με τις ημερομηνίες κυκλοφορίας στην Ελλάδα, θα δούμε το δεύτερο μέρος του The Souvenir με την Tilda Swinton, τα (νέα) Batman και Spider-Man: No Way Home με τους Robert Pattinson και Tom Holland αντίστοιχα, τον Keanu Reeves για τέταρτη φορά ως Neo στo The Matrix Resurrections και την αναπάντεχη απόπειρα του Steven Spielberg να φτιάξει τη δική του εκδοχή στο κλασικό έργο του Broadway, West Side Story.

Δημιουργικότητα ώρα μηδέν

Το ποτήρι παρουσιάζεται είτε ως μισογεμάτο είτε ως μισοάδειο. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι τα sequels και τα prequels επιλέγονται από τους παραγωγούς αποκλειστικά και μόνο ως εύκολη λύση και δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας για άμεσα κέρδη, ούτε πως θα υστερούν απαραίτητα ως τελικό αποτέλεσμα, συγκριτικά με ό,τι προηγήθηκε. Παράλληλα, είναι άδικο οι βιογραφίες και τα remakes να θεωρούνται a priori "σιγουράκια" και ξαναζεσταμένο φαγητό αντίστοιχα. Οι ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα πάντα έχουν "ψωμί" και οι κλασικές ταινίες θεωρούνται διαχρονικές ακριβώς επειδή πάντα χωρούν περαιτέρω επαναπροσδιορισμό και ανανέωση, χωρίς να κινδυνεύουν να αλλοιωθούν ή να περάσουν στη λήθη.

west side story
The Many Saints of Newark

Έχουν ήδη περάσει τις εξετάσεις τους στο "διαγώνισμα" του χρόνου, και μάλιστα με πλήρη επιτυχία. Η ίδια κουβέντα, στο μεταξύ, κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει και για τη μουσική, που δείχνει να ανακυκλώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, φυσικά. Η νοσταλγία, εξάλλου, για καθετί οικείο και απροβλημάτιστο και, συνεπώς, η σύνδεσή της με τον κινηματογράφο θα συνεχίσει αναπόφευκτα να γιγαντώνεται όσο δείχνουμε να μην μπορούμε να μεταβολίσουμε τις αλλαγές που συντελούνται με το πέρασμα των χρόνων ή όσο εξιδανικεύουμε καταστάσεις και περιόδους, με το επιχείρημα ότι τότε είχαμε λιγότερες σκοτούρες. Read that again.

>Διάβασε ακόμη: Οι νέες ταινίες και σειρές του Netflix για τα Χριστούγεννα

Η νοτιοκορεάτικη "εισβολή"

Βέβαια, η κόπωση που έχει επέλθει στο Χόλιγουντ, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, υποβοηθούν ένα είδος νοτιοκορεάτικης επέλασης. Μπρος στον δρόμο που χάραξε ο Bong Joon-ho με το Parasite, Το παιχνίδι του καλαμαριού (Squid Game), τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του Netflix, γεγονός που ούτε η ίδια η πλατφόρμα streaming μπορούσε να προβλέψει. Σύμφωνα με το Bloomberg, έβαλε στην τσέπη του περίπου 40 φορές το ποσό που ξόδεψε για μόλις 9 επεισόδια (21,4 εκατ. δολάρια), δηλαδή κατά προσέγγιση 891 εκατ. δολάρια, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τις θεάσεις των συνδρομητών και τον τρόπο με τον οποίο εξαργυρώνονται από την πλατφόρμα.

Batman

Προς την ίδια κατεύθυνση οδεύει, στο μεταξύ, και η Apple TV+, που ήδη προβάλλει και εκείνη τη σειρά Dr. Brain, με την υπογραφή του διάσημου Kim Jee-woon και την ελπίδα ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο από την εν λόγω τάση. Κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Χόλιγουντ, στο παρόν πάντως, σίγουρα γίνεται "της Κορέας".


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.