Βλέποντας το Inventing Anna στο Netflix κι ενώ ήξερα απ' έξω κι ανακατωτά το story της μίνι σειράς, κάτι δεν μου πήγε καλά με την προφορά της Julia Garner. Κι αυτό γιατί η αληθινή Anna Sorokin με το ψεύτικο όνομα Anna Delvey γεννήθηκε στη Ρωσία, στην εφηβεία της μετακόμισε στη Γερμανία, στη συνέχεια σπούδασε για λίγο στο Λονδίνο, επέστρεψε στη Γερμανία, έφυγε για το Παρίσι κι έπειτα κατέληξε για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη. Αυτό, δεν πολυφάνηκε στο γυαλί.

Το petit accent

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω με παρόμοιο background συνήθως χρησιμοποιούν αβίαστα στην καθημερινότητά τους τον multilingualism. Περνούν από τη μία γλώσσα στην άλλη, διατηρώντας πάντα στην ομιλία τους αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν 'un petit accent'. Μια απροσδιορίστου καταγωγής κοσμοπολίτικη προφορά που μαρτυρά το ότι είναι από κάπου αλλού, αλλά από πουθενά συγκεκριμένα. Τουναντίον, η Julia Garner μιλάει αγγλικά με σχεδόν στερεοτυπικό ρωσικό αξάν.

Nicole Rivelli / Netflix

Κάλυψη και αποκάλυψη

Από πού είναι, λοιπόν, η ψεύτικη κληρονόμος, σύμφωνα με την προφορά της; Στη σειρά εξαρτάται το ποιον ρωτάς. Οι τηλεθεατές, όμως, βλέπουν μια Αμερικανίδα ηθοποιό να ενσαρκώνει μια γυναίκα με γερμανική ανατροφή και ένα όμορφο μάλλον αγγλοσαξονικό επώνυμο που προσπαθεί την ίδια στιγμή να κρύψει τη ρωσική καταγωγή της και να ενσωματωθεί στην αμερικανική κουλτούρα.

> Διάβασε ακόμα: Inventing Anna: Η Anna Sorokin έπαιξε τη ζωή στα δάχτυλα με πειραγμένα ζάρια

Στο δεύτερο επεισόδιο, όμως, εκεί που η Anna βρίσκεται φιλοξενούμενη φιλοξενούμενης σε ένα υπερπολυτελές γιοτ, τη βλέπουμε να ξαφνιάζεται όταν ένας άλλος επιβάτης, λόγω αξάν, την περνάει για Ρωσίδα. Στο βρετανικό Esquire, με αφορμή αυτή τη σκηνή, γράφτηκε ότι η Garner μιλάει λες και θέλει να αποκαλύψει την καταγωγή της ηρωίδας της, όχι να την κρύψει.

Το αξάν της μεγάλης ζωής

Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι το ότι η πραγματική Anna Sorokin αποποιήθηκε πολύ γρήγορα την προφορά της και υιοθέτησε το γενικευμένα ευρωπαϊκό αξάν της καλοζωίας.

Aaron Epstein / Netflix

Στο κάτω κάτω της γραφής, κάθε βαθύπλουτη κληρονόμος που σέβεται τον εαυτό της όπως η Anna Delvey δεν θα μπορούσε παρά να μιλά μια γλώσσα που δεν γνωρίζει σύνορα: Αυτή των χρημάτων, της υψηλής ραπτικής με την υπογραφή του οίκου Alaïa και της Dom Pérignon.

> Διάβασε ακόμα: Στις ντισκοτέκ με τις Γαλλίδες pop stars των 80s

Άλλωστε, γι' αυτό ακριβώς η Anna Sorokin ξεγέλασε την ελίτ και εισχώρησε στους κύκλους της. Επειδή μιλούσε άπταιστα τη γλώσσα της. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.