Inventing Anna: Η Anna Sorokin έπαιξε τη ζωή στα δάχτυλα με πειραγμένα ζάρια

Μεγαλομανής μέχρι της φυλακής τα σίδερα, η Anna Sorokin είναι η συνάδελφός μας στο γραφείο που ισχυρίζεται ότι είναι κολλητή με την Ελένη Φουρέιρα.

Πριν γράψουμε την παραμικρή λέξη για την Anna Sorokin a.k.a. Anna Delvey και τη mini σειρά Inventing Anna που κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 11 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να θυμηθούμε την τεράστια επιρροή που άσκησε η Paris Hilton στην pop κουλτούρα κατά τη διάρκεια των zeroes. Κυρίως, το ότι η απόλυτα cool κληρονόμος που ενσάρκωσε τη νέα εκδοχή του american dream υπήρξε πρωτοπόρος στο να είναι κάποιος διάσημος για τίποτα άλλο παρεκτός του ότι απολαμβάνει μια πολυτελή ζωή. Κι έτσι, έθεσε τις βάσεις για τους απανταχού influencers-τζαμπατζήδες που μας προέκυψαν με την έλευση του Instagram. Κι αφού τη θυμηθήκαμε, ας μιλήσουμε για την Anna. 

Μετανάστρια στη Γερμανία, πλούσια κληρονόμος στην Αμερική

Η Anna Sorokin -την οποία στη σειρά ερμηνεύει η Julia Garner, γνωστή από το Ozark-, γεννήθηκε πριν από 31 χρόνια σε ένα εργατικό προάστιο της Μόσχας και μετανάστευσε στα 16 της, μαζί με τους γονείς της, στη Γερμανία. Εκεί τα βρήκε δύσκολα με τη γλώσσα αλλά, προφανώς, είχε πείσμα για να γίνει 'κάποια'. Αργότερα, οι συμμαθητές της την περιέγραψαν ως ένα ήσυχο κορίτσι.

Μετά το σχολείο, παρά τα μάλλον περιορισμένα οικονομικά των γονιών της, βρέθηκε στο Λονδίνο για να σπουδάσει στο περίφημο Central Saint Martins. Τα παράτησε, όμως. Γύρισε στη Γερμανία όπου ξεκίνησε να κάνει πρακτική άσκηση σε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Στη συνέχεια, έφυγε ξανά για το εξωτερικό, αυτή τη φορά για το Παρίσι.

Στην Πόλη του Φωτός άλλαξε το όνομά της σε Anna Delvey. Με όχημα μια θέση πρακτικής άσκησης στο γαλλικό περιοδικό Purple, το καλοκαίρι του 2013 βρέθηκε στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Εκεί ήταν που πραγματικά ένιωσε ότι 'ανήκει' και 'άνθισε' σε όλο της το μεγαλείο. 

> Διάβασε ακόμα: Η Anna Nicole Smith κυνήγησε μέχρι θανάτου το American Dream

Αποφάσισε, λοιπόν, αφού άφησε τη δουλειά της στα αμερικανικά γραφεία του Purple, να μείνει στο Μεγάλο Μήλο και να ζήσει το όνειρο της μεγάλης ζωής μιας κληρονόμου αλά Paris Hilton. Μάλιστα, της μπήκε η ιδέα του να φτιάξει ένα ιδιωτικό club και ίδρυμα για τις τέχνες, το Anna Delvey Foundation, κατά πώς το διαφήμιζε.

> Διάβασε ακόμα: Jelena Karleuša: Η Madonna των Βαλκανίων

Έτσι, παράλληλα με το νέο όνομα που είχε επινοήσει για τον εαυτό της όσο βρισκόταν στο Παρίσι, υιοθέτησε και μια νέα ταυτότητα. Άρχισε να διαδίδει ότι ήταν κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας και διέθετε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. 'Fake it till you make it'; Ναι, αυτός μάλλον ήταν ο στόχος της. Μόνο που δεν κατάφερε να επιτύχει, παρά μόνο να επιπλεύσει για ένα παράδοξα μεγάλο χρονικό διάστημα στον αφρό των super upper-class Νεοϋορκέζων.

Παίζοντας το παιχνίδι της ζωής με πειραγμένα ζάρια

Η αυτοπεποίθηση και η πειστικότητα για το πόσο σημαντική και -κυρίως- πλούσια υποτίθεται ότι ήταν, σε συνδυασμό με το ταλέντο της άλλοτε στις γαλιφιές και άλλοτε στις προσβολές, την κατέστησαν ικανή να απολαύσει για τέσσερα περίπου χρόνια μια 'σαμπανιζέ' ζωή που δεν θα της επέτρεπε ποτέ η καταγωγή της, διαμένοντας σε πανάκριβα ξενοδοχεία, κάνοντας εξωτικές διακοπές και, φυσικά, προβάλλοντας τα πάντα στο Instagram.

Η μέθοδός της; Ξεχνούσε πολύ εύκολα το πορτοφόλι της, μπλόκαρε συχνά η κάρτα της και η περιουσία της βρισκόταν 'προσωρινά φυλακισμένη' στην Ελβετία. Έτσι, όχι μόνο 'ανάγκαζε' φίλους και γνωστούς της να πληρώνουν τους λογαριασμούς της πολυτελούς της ζωής αλλά και παγίδευε τράπεζες, ενίοτε πλαστογραφώντας έγγραφα. 

Το τέλος της ήρθε με τη σύλληψή της τον Οκτώβριο του 2017 και αφού την παγίδευσε μια φίλη-θύμα της.

Inventing Anna: Η Anna Sorokin έπαιξε τη ζωή στα δάχτυλα με πειραγμένα ζάρια Netflix
Η Julia Garner ως Anna Delvey / Anna Sorokin στη σειρά Inventing Anna. Η Αμερικανίδα ηθοποιός συνάντησε στη φυλακή τη διάσημη απατεώνισσα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τον ρόλο της. 

Ο θρύλος της προσωπικής μυθολογίας της Anna Sorokin

Το σενάριο της σειράς του Netflix βασίζεται στο άρθρο Πώς η Anna Delvey ξεγέλασε τους κοσμικούς της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύτηκε στο New York Magazine. Αλλά τι απέγινε η ίδια η Anna Sorokin; Το μόνο για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι το ότι αποφυλακίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2021 - άλλωστε, η σειρά κάνει πρεμιέρα ακριβώς έναν χρόνο μετά.

Κατά τ' άλλα, την τύχη της διάσημης απατεώνισσας την καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Λίγο αφού βγήκε από τη φυλακή για να αρχίσει να ανεβάζει ξανά posts στο Instagram (ναι, το έχει ενεργό), τέθηκε πάλι υπό κράτηση. Ο λόγος; Έληξε η βίζα της. Έναν χρόνο μετά, όμως, δεν έχει ακόμη απελαθεί στη Γερμανία.

Το τελευταίο της post στο Instagram το έκανε στις 24 Μαρτίου του 2021, από το Σόχο της Νέας Υόρκης, ενώ τα χρήματα που πήρε από το Netflix λέγεται ότι διοχετεύθηκαν στην αποπληρωμή των δικαστικών της εξόδων και την αποζημίωση όσων εξαπάτησε.

Γιατί μας αφορά η Anna Sorokin

Τι κάνει την ιστορία της ενδιαφέρουσα; Ίσως το ότι αποτελεί μια προσωπική εποποιΐα βασισμένη στο ψέμα με δίκαιο τέλος - την αποκάλυψη της απάτης και την κατάληξη στης φυλακής τα σίδερα. Ίσως το ότι μας κάνει ξεκάθαρο το ne plus ultra, μας λέει να κάτσουμε στα αβγά μας, να μην παίξουμε το παιχνίδι της ζωής πέρα από τις δυνατότητές μας.

Ίσως, βέβαια, η περίπτωση της Anna Sorokin να ξεχώρισε για έναν πολύ πιο ουσιώδη λόγο. Το ότι όλοι μας, όποιο lifestyle κι αν ακολουθούμε, έχουμε γνωρίσει αυτόν τον τύπο ανθρώπου, σαφώς σε μικρότερη κλίμακα. Εγώ ο ίδιος, που εργάζομαι στον χώρο της δημοσιογραφίας κοντά είκοσι χρόνια -τον χώρο από τον οποίο btw 'ξεπήδησε' η Sorokin- έχω συναναστραφεί συναδέλφους που πρόβαλλαν μια επινοημένη 'προσωπική μυθολογία' και που είτε στην πράξη είτε τυχαία αργότερα ανακάλυψα ότι το βιογραφικό ή τα επιτεύγματά τους ήταν μουσαντά.

Άλλοι, μπορεί να έχουν κάποιον στην παρέα που όλο ξεχνάει το πορτοφόλι του όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού σε ένα εστιατόριο ή που προβάλλει στα social media την πολυτελή ζωή που κάνει εκ της συγκολλήσεως, π.χ. με το να αυτοπροσκαλείται σε εξοχικά (στη Μύκονο, το Παρίσι ή το Ζούμπερι - ως εκεί που μπορεί να φτάσει). Να μην αναφερθώ στη μάστιγα εκείνων που τραβούν με το ζόρι celebrities να φωτογραφηθούν μαζί τους και μετά τους 'πουλούν' ως προσωπικούς τους φίλους: 'Η Φουρέιρα; Κολλητή μου, κάτσε να σου δείξω φωτογραφία!'.   

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος