Αν κάποτε το ενδιαφέρον του κόσμου για ντοκιμαντέρ περιοριζόταν σε εκπομπές για την άγρια φύση, σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά. Καταιγισμός από αληθινές αφηγήσεις, κινηματογραφημένες σε πολύ υψηλά standards, για κάθε πιθανή κι απίθανη εκδοχή της ανθρώπινης ζωής. Πρωταγωνιστής σε όλη αυτή την έκρηξη; Ένας συνήθης ένοχος: το Netflix.

Επειδή, λοιπόν, το τοπίο έχει αρχίσει να γίνεται αχαρτογράφητο, ακολουθεί μία λίστα με μερικά από τα κορυφαία ντοκιμαντέρ του 2018 που μπορείς να παρακολουθήσεις σε αυτό.

Wild Wild Country

Όχι άδικα, πρόκειται για το πλέον πολυδιαφημισμένο ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Μυστήριο, διαφθορά και διαστροφή, μπόλικο σεξ, απόπειρες δολοφονίας, μια μυρωδιά από Χόλιγουντ και συνεντεύξεις με αιώνιους χίπηδες. Η ιστορία με άλλα λόγια του πως ο Bhagwan Shree Rajneesh μετέφερε το 1981 τη θρησκευτική του σέχτα από την Ινδία στο Όρεγκον -κινηματογραφημένη με αριστουργηματικό τρόπο που συχνά κόβει την ανάσα.

Seeing Allred

H Gloria Rachel Allred είναι μία διακεκριμένη δικηγόρος στις Η.Π.Α με σημαντική δράση. Βασική της ασχολία; Τα καταστρατηγημένα πολύ συχνά δικαιώματα των γυναικών. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την καριέρα της και τις μάχες που δίνει για αυτόν τον σκοπό. Όταν προβλήθηκε πέρσι τον Ιανουάριο για πρώτη φορά, ακριβώς πάνω στο ζενίθ του #MeToo κινήματος, εκείνη εκπροσωπούσε θύματα σεξουαλικών επιθέσεων με δράστες των Donald Trump και τον Bill Cosby. Γιατί όπως θα καταλάβεις, αν το δεις, η Allred δεν φοβάται τίποτα και κανέναν.

Evil Genius

Καθώς ο τηλεοπτικός πλανήτης -καλώς ή κακώς- ζει ακόμα στον αστερισμό του Casa Del Papel, υπάρχει μία περισσότερο πραγματική και πολύ πιο τρομακτική επιλογή: το ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί την ιδιοφυή (;) σύλληψη του Brian Wells για το πως θα κάνει τη ληστεία του αιώνα το 2003. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν πάντα βάση σχεδίου. Το συμβάν που έμεινε γνωστό ως "pizza bomber case” αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στον φακό, ή όπως αναφέρει το Rotten Tomatoes: "με μία ενδιαφέρουσα αίσθηση αποκάλυψης και γερές δόσεις τρέλας που λειτουργούν ψυχαγωγικά".

Ugly delicious

Τι δουλειά έχει μία εκπομπή μαγειρικής σε μία λίστα με ντοκιμαντέρ; Ό,τι δουλειά έχει η τροφή στην ζωή μας, πολύ μεγάλη δηλαδή. Κάτι πολύ περισσότερο από ένα food show, αφού ο διάσημος σεφ, David Chang, δεν ψάχνει συνταγές ή υλικά. Αναζητά, επί της ουσίας, την ιστορία πίσω από τις διατροφικές μας επιλογές. Τα κοινωνικά, πολιτισμικά και πολλές φορές ιστορικά κριτήρια που φτιάχνουν τις διατροφικές παραδόσεις. Food for thought, όπως θα έλεγαν κι οι Αμερικάνοι.

Bobby Kennedy for President

Στη μνήμη των ανθρώπων ο μόνος Kennedy είναι ο JFK. Όμως η ιστορία του μικρού του αδελφού, του Bobby, είναι το ίδιο συναρπαστική: από το κυνήγι της "κόκκινης απειλής" των κομμουνιστών μέχρι την μεταστροφή του και τον αγώνα του ενάντια στη φτώχεια και τον Πόλεμο του Βιετνάμ, κι από την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι τη δολοφονία του, ο Bobby Kennedy πρόλαβε να γράψει με κεφαλαία γράμματα το όνομά του στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Dirty Money

Βρώμικο, μαύρο χρήμα, μία έννοια που συχνά πιστεύουμε ότι περιορίζεται στα στενά ελληνικά σύνορα. Στον αντίποδα αυτής της παρανόησης, υπάρχει αυτό το ντοκιμαντέρ που κάνει φύλο και φτερό γνωστές υποθέσεις διαφθοράς που απασχόλησαν την παγκόσμια οικονομία: από το σκάνδαλο της Volkswagen μέχρι τον σημερινό πλανητάρχη, Donald Trump, μπορείς να μάθεις πως βγαίνουν τα λεφτά στα πολύ υψηλά κλιμάκια της ζωής.

Flint Town

H Flint Town, δίπλα στο βιομηχανικό κέντρο της Αμερικής που λέγεται Ντιτρόιτ, υπήρξε κάποτε η επιτομή του αμερικανικού ονείρου. Τάξη, ασφάλεια και μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό κάποτε, γιατί σήμερα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς το ίδιο αυτό όνειρο να σαπίζει στα σπλάχνα της -μέσα από ένα σκληρό ντοκιμαντέρ που εκθείασε ακόμα κι η Guardian, γράφοντας χαρακτηριστικά "το εκπληκτικό πορτραίτο μίας πόλης σε βαθιά κρίση".

The Vietnam War

Το απόλυτο ντοκουμέντο για τον πόλεμο που στιγμάτισε την Αμερική (και το Βιετνάμ προφανώς) όσο τίποτα άλλο, προβλήθηκε πέρσι στο PBS και το βρίσκουμε φέτος στο Netflix. Σημαντική διαφορά σε σχέση με άλλες προσπάθειες είναι ότι οι δημιουργοί του απέφυγαν τις "ομιλούσες κεφαλές" -δεν υπάρχουν αναλυτές, δεν υπάρχουν ειδικοί, δεν υπάρχουν ιστορικοί. Υπάρχουν όμως 10 ώρες με 79 συγκλονιστικές συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Βιετναμέζους που ήταν παρόντες στη μεγάλη φρίκη.