Όσο περνούν οι εβδομάδες, τόσο πιο κοντά έρχεται το τέλος της επικής σειράς που ξεκίνησε το 2011 και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας της pop κουλτούρας. Οι περισσότεροι, έχοντας εξαντλήσει κάθε πιθανή και απίθανη παραγωγή -κυρίως- του Netflix, εύλογα θα αναρωτηθούν τι να δουν από εδώ και στο εξής. Ακολουθούν 10 προτάσεις που συνδυάζουν μπόλικα από τα στοιχεία του Game of Thrones.

Outlander

Η σειρά είναι βασισμένη στις οκτώ νουβέλες της Diana Gabaldon και περιστρέφεται γύρω από την ιστορία της Claire Randall (Caitriona Balfe) που εργάζεται ως νοσοκόμα την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τον άντρα της στην Σκωτία, μεταφέρεται με έναν περίεργο και ανεξήγητο τρόπο πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1743, στην καρδιά της σκωτσέζικης επανάστασης εναντίον του βρετανικού στρατού. Εκεί, θα συναντήσει τον Σκωτσέζο στρατιώτη Jamie Fraser (Sam Heughan) και θα βρεθεί παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο άντρες και δύο διαφορετικούς αιώνες. Το καλογραμμένο σενάριο, οι μουσικές, οι σκηνές των μαχών και οι ερμηνείες αποτελούν τα δυνατά στοιχεία του Outlander. 

Black Sails

Πολύ πιο ρεαλιστικό τόσο από το Outlander όσο και από το Game of Thrones, το Black Sails (ελληνιστί Μαύρα Πανιά), περιγράφει μία μάλλον περίπλοκη ιστορία από τη χρυσή εποχή της πειρατείας στην Καραϊβική. Αποτελεί ουσιαστικά το prequel του Treasure Island (του Steve Barron, το 2012) και κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Captain Flint (Toby Stephens). Αξίζει να το δεις για την τέλεια φωτογραφία, τα κοστούμια, την άρτια κινηματογράφηση, τους έξυπνους γυναικείους χαρακτήρες και την ισορροπία ανάμεσα στην ένταση και τη βία. Μόνο τυχαία δεν το χαρακτηρίζουν κάποια κορυφαία αμερικανικά μέσα ως το GoT της Καραϊβικής.

Rome 

Ένα υποτιμημένο διαμάντι μόλις δύο κύκλων από τους Bruno Heller, William J. MacDonald και John Milius, που περιπλέκει με εξαιρετικό τρόπο το ιστορικό με το φανταστικό. Χρονολογικά τοποθετείται στην εποχή του Ιούλιου Καίσαρα και περιγράφει τα γεγονότα από τη σκοπιά του εκατόνταρχου του Lucius Vorenus (Kevin McKidd). Έξοχη απεικόνιση μαχών αλλά και του κλίματος της εποχής, δολοπλοκίες και πολιτικά παιχνίδια, αλλά και έντονο το ερωτικό στοιχείο (άλλωστε για ΗΒΟ μιλάμε).

Spartacus

Ακόμη μία σειρά, μετά την αμέσως προηγούμενη, που τοποθετείται χρονικά στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και εξιστορεί τη ζωή ενός εκ των πιο πολυσυζητημένων μονομάχων της ιστορίας, που πρωτοστάτησε και σε μία από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες εξεγέρσεις της αρχαιότητας. Όπως και στο Rome, έτσι και εδώ υπάρχει μαεστρικό πάντρεμα ιστορίας και μυθοπλασίας, με άφθονο αίμα και γυμνό. 

The Borgias

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Neil Jordan δημιούργησε αυτό το σαγηνευτικό ιστορικό δράμα, με πρωταγωνιστή τον Jeremy Irons στον ρόλο του διαβολικού Πάπα Αλέξανδρου του 6ου, του γνωστού Οίκου των Βοργία (από τις διασημότερες και πιο παρακμιακές οικογένειες στην ιστορία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας), που έδρασε στη Ρώμη στα τέλη του 15ου αιώνα. Υπάρχει μία ακριβής εξιστόρηση των γεγονότων με άψογη αποτύπωση της εποχής, καλοφτιαγμένα κοστούμια, τεράστιες δόσεις ίντριγκας, μηχανορραφίες και δολοφονίες.

The Last Kingdom

Βασισμένη στη σειρά βιβλίων The Saxon Stories του Βρετανού συγγραφέα Bernard Cornwell, είναι μία ακόμη σειρά που πατά στο επιτυχημένο τρίπτυχο μεσαιωνικά σκηνικά/αιματηρές μάχες/θρυλικοί έρωτες. Εξελίσσεται στο δεύτερο μισό του 9ου αιώνα μ.Χ., στη χωρισμένη σε βασίλεια τότε Αγγλία. Στιβαρή και σχετικά γρήγορη πλοκή που εμπλουτίζεται με πολλές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, οι οποίες όμως συνδέονται πάντοτε με τον κεντρικό ήρωα (Alexander Dreymon).

Camelot

Πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές σειρές όλων των εποχών, που έκανε πρεμιέρα στο  Starz το 2011 και εξαρχής έδειχνε πολλά υποσχόμενη. Η ατυχής συγκυρία είναι ότι έκανε πρεμιέρα δύο μήνες πριν το Game of Thrones και τερμάτισε από την πρώτη (και μοναδική σεζόν). Εκτυλίσσεται την εποχή που η Βρετανία βρίσκεται υπό ρωμαϊκή κυριαρχία και βασίζεται στην κλασική ιστορία του βασιλιά Αρθούρου (Jamie Campbell Bower) και του μάγου Μέρλιν (Joseph Fiennes).

Once Upon a Time

Μπορεί με μία πρώτη ματιά, μία σειρά που περιπλέκει την πραγματικότητα με τα παραμύθια να μην φαίνεται ενδιαφέρουσα για κάθε ενήλικα θεατή που σέβεται τον εαυτό του αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Once Upon a Time. Όλες οι ιστορίες των 7 συνολικά σεζόν είναι άρτια φτιαγμένες, με πανέξυπνο και ταυτόχρονα πολύπλοκο σενάριο, που εν τέλει δένουν άψογα γύρω από την κεντρική ιδέα.

Vikings

Η σειρά του History Channel, όπως και το Camelot, ήταν καταδικασμένη να μπει στη ζυγαριά με το Game of Thrones. Η υπόθεσή της αντλείται από την ιστορία του βασιλιά των Βίκινγκ Ragnar Lodbrok, ο οποίος ξεκίνησε από αγρότης και έφτασε να λεηλατεί περιοχές της Αγγλίας και της Γαλλίας. Αρκετά πιο straight και αληθοφανής σε σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγές,  το ίδιο βίαιη, με εκπληκτική φωτογραφία και κεντρικά πρόσωπα που βασίζονται σε πραγματικούς χαρακτήρες.

The Τudors

Η ιστορική σειρά δεν περιορίζεται απλά στο να παρουσιάσει τη ζωή και τους έρωτες του Βασιλιά Ερρίκου Η' της Αγγλίας -που από μόνες τους έχουν αρκετό υλικό για αρκετές σεζόν- αλλά το κάνει με τέτοιο τρόπο που σε βάζει για τα καλά στο χωροχρονικό περιβάλλον.