When They See Us, η καλύτερη σειρά του καλοκαιριού

Το δικαστικό δράμα του Netflix γνωρίζει τεράστια επιτυχία καταρρίπτοντας όλα τα ταμπού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστές ως η γη της επαγγελίας και η χώρα της ελευθερίας σύμφωνα με όσα λέει ο εθνικός τους ύμνος. Μήπως, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ή τουλάχιστον δεν είναι πάντα έτσι; Μετά το Chernobyl του HBO που επανέφερε στο φως τον ακραίο παραλογισμό της Σοβιετικής Ένωσης, μία νέα παραγωγή του Netflix έρχεται να στρογγυλοκαθίσει στον θρόνο της καλύτερης σειράς του καλοκαιριού: Το When They See Us έχει κρατήσει με κομμένη την ανάσα 23 εκ. ανθρώπους μέχρι στιγμής, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ θεαματικότητας, χωρίς να χαϊδεύει αυτιά ή να κρατά ίσες αποστάσεις.

Η πραγματική ιστορία πέντε άτυχων πιτσιρικάδων που έπεσαν θύματα του κοινωνικού ρατσισμού περιγράφει με τα πιο αδρά χρώματα τον τρόπο που μπορεί κάποιος να μπλέξει στους επικίνδυνους λαβύρινθους της αμερικανικής δικαιοσύνης· ιδιαίτερα αν δεν είναι λευκός και δεν ανήκει σε υψηλή κοινωνική τάξη.

Η αληθινή ιστορία

When They See Us, η καλύτερη σειρά του καλοκαιριού

"Φανταστείτε να πιστεύεις μία ζωή ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για πραγματικές ιστορίες ή την αφροαμερικανική κοινότητα. Είναι κάτι που με έκανε πάντα να νιώθω δυστυχισμένη. Έτσι όταν το Netflix μοιράστηκε μαζί μου πώς περισσότεροι από 23 εκ. θεατές έχουν παρακολουθήσει το When They See Us έβαλα τα κλάματα. Οι ιστορίες μας έχουν αξία και μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την υφήλιο. Μία νέα αλήθεια για μία καινούργια μέρα" σημείωσε χαρακτηριστικά σε tweet η σκηνοθέτις Ava DuVernay.

Με τι ακριβώς όμως καταπιάνεται το κομψοτέχνημα του Netflix; Τριάντα χρόνια πριν, μία κατά τα άλλα συνηθισμένη νύχτα στο Central Park της Νέας Υόρκης, έλαβε χώρα αυτό που έμεινε γνωστό ως "The Central Park jogger case": πέντε έφηβοι (Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana και Korey Wise) συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό και τον ομαδικό βιασμό της τότε 28χρονης Trisha Meili. Σημαντική λεπτομέρεια: Η άτυχη γυναίκα είναι λευκή ενώ οι φερόμενοι ως δράστες ανήκουν σε μειονότητες, οι τέσσερις στην αφροαμερικανική κι ο ένας στην λατινοαμερικανική κοινότητα.

Ο σάλος που προκάλεσε το έγκλημα αντηχεί μέχρι σήμερα στην αμερικανική κοινωνία. Οι πιο συντηρητικές πλευρές των Ηνωμένων Πολιτειών ζητούσαν απεγνωσμένα αποδιοπομπαίους τράγους. Μία φανατισμένη εισαγγελέας, κίτρινες φυλλάδες που διψούσαν για αίμα, ο τότε μεγαλομεσίτης Donald Trump σε ρόλο τηλεοπτικού δικαστή που πλήρωνε για διαφημίσεις μίσους ενάντια στους πέντε νεαρούς υπόπτους έβαλαν τις βάσεις για ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών. Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά καταδικάστηκαν (αδίκως) από 6 έως 14 χρόνια φυλάκισης.

Η σειρά σπάει όλα τα ταμπού

When They See Us 1

Στη σειρά παρακολουθούμε την καταπάτηση κάθε έννοιας αναφαίρετου δικαιώματος. Σκληρές ανακρίσεις σε εφήβους, πίεση ώστε να υπογράψουν χαρτιά ότι δε θέλουν δικηγόρους, παλιομοδίτικα αστυνομικά κόλπα ώστε να στραφεί ο ένας απέναντι στον άλλο, υπογραφές σε ψευδείς δηλώσεις ενοχής και, λίγο έως πολύ, κάθε πιθανή και απίθανη λεπτομέρεια που θα έπλαθε ένα ευφάνταστο και πολύ δυνατό δικαστικό θρίλερ. Το δυστύχημα όμως είναι ότι τα γεγονότα είναι πέρα για πέρα αληθινά. Όπως και τα χρόνια που έχασαν από τη ζωή τους οι πιτσιρικάδες.


Το When They See Us αναπαριστά την τρομακτική ατμόσφαιρα αδικίας που βιώνουν οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες μπροστά στο εύθραυστο αμερικανικό όνειρο.


Μόνο 12 χρόνια μετά την καταδίκη ο πραγματικός ένοχος, Matias Reyes, θα ομολογούσε το έγκλημά του. Η αποφυλάκιση και η αποζημίωση ύψους 41 εκ. δολαρίων που έλαβαν δεν ήταν φυσικά αρκετές για να χαρίσουν πίσω στους αδίκως καταδικασθέντες τα πιο όμορφα και δημιουργικά χρόνια τους. Το εγκληματικό λάθος -ή αν προτιμάς η εσκεμμένη σκευωρία- λερώνει συνολικά τα χέρια όχι μόνο των δημοσίων λειτουργών αλλά και όποιου Αμερικανού πολίτη ζήτησε τυφλή εκδίκηση για τον βιασμό της άτυχης Trisha Meili/ Κάτι που έκανε χωρίς να υπολογίζει ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί συνήθως σε σκοτεινά μονοπάτια: Εκεί, δηλαδή, που χύνεται αίμα αθώων.  

When They See Us 5

Μία ιστορία εφήβων από τη λάθος πλευρά της πόλης που έμπλεξαν στα πλοκάμια της δικαιοσύνης 

Σε μόλις τέσσερα επεισόδια το When They See Us καταφέρνει να αναπαραστήσει την τρομακτική ατμόσφαιρα αδικίας που βιώνουν οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες μπροστά στο εύθραυστο αμερικανικό όνειρο.  Είναι τρομερό ότι οι φτωχοποιημένες γειτονιές των Αφροαμερικανών μοιάζουν να μην γνωρίζουν καν τα δικαιώματά τους. Σου δίνεται η αίσθηση ότι είναι και οι ίδιοι πεπεισμένοι ότι, δίκαια, αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Έτσι είναι γιατί έτσι πάει, γιατί έτσι το αποφάσισαν κάποιοι πριν από αυτούς. Η τρομερή επιτυχία που γνωρίζει η τηλεοπτική σειρά του Netflix αποτυπώνεται τόσο σε νούμερα (23 εκ. θεατές) και διθυραμβικές κριτικές όσο και στις πάμπολλες υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία Emmy. Και αυτό είναι πραγματικά ευχάριστα νέα.

Εκείνο όμως που αποτελεί πραγματική παρακαταθήκη για το μέλλον είναι ότι το When They See Us γνωρίζει τρομερή επιτυχία καταρρίπτοντας πολλά και διάφορα ταμπού: Αφηγείται μία ιστορία μαύρων εφήβων από τη λάθος πλευρά της πόλης στηλιτεύοντας παράλληλα την εκδικητική μανία της κοινωνίας των Η.Π.Α που εστίασε στο δέντρο αγνοώντας το δάσος. Κι όλα αυτά συμβαίνουν με μία γυναίκα -κάτι όχι και τόσο συχνό- να κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη δίνοντας οδηγίες και φωνάζοντας "cut".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.