Η Athena του Romain Gavras είναι η άλλη όψη του Emily in Paris

Το δυστοπικό, φλεγόμενο Παρίσι των banlieues που παρουσιάζει ο Gavras στη νέα του ταινία είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από τη ροδοζαχαρένια Emily.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου που έγινε διαθέσιμη στο Netflix, όλοι μιλούν για την Athena του Romain Gavras, σε σημείο που αν δεν την έχεις δει (ακόμη) να νιώθεις να σε κατατρέχει, να σε εξουσιάζει το fomo. Υπό κράτος φόβου μην και μείνω πίσω την είδα κι εγώ την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας ακούσει και διαβάσει τα μύρια όσα για την πάρτη της, από το ότι είναι μια πολύ μέτρια ταινία μέχρι το ότι ξεπλένει την αστυνομία, ενώ πολλές "διαφωνίες με τον Gavras" είχαν να κάνουν με το φινάλε που έδωσε στο υποψήφιο για τον Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έργο του.

Η Rosalía πότε βγαίνει;

Οι περισσότεροι του την είχαν στημένη πριν καν δουν την ταινία, για το βιντεοκλιπικό του παρελθόν, καθώς έχει γυρίσει αρκετά music videos, με πιο επιτυχημένο το αριστουργηματικό Bad Girls της M.I.A. Στη μακράς διαρκείας σκηνή που ανοίγει την Athena, όλοι αυτοί ίσως βρήκαν μία κάποια εκλεκτική συγγένεια με το Saoko της Rosalia (με την οποία δεν έχει συνεργαστεί), αλλά και σε όλη την αισθητική του φιλμ υπάρχουν κινηματογραφικοί τρόποι που παραπέμπουν σε τεχνικές βιντεοκλιπάδων, κάτι που ανανεώνει τη σύγχρονη φιλμική γλώσσα, της δίνει ρυθμό, όπως είχε γίνει με το cinéma du look στα 80s.

Πολιτικό ή κοινωνικό φιλμ;

Προσωπικά, αμφιταλαντεύομαι για το αν θα εντάξω το Athena μέσα μου στα πολιτικά ή στα κοινωνικά φιλμ, δεδομένου του ότι ασχολείται με ένα δράμα που είναι πρωτίστως οικογενειακό και η πλοκή του είναι κάπως απλοϊκή για να το θεωρήσω πολιτικό δράμα.

Τι εννοώ; Πως είναι εμφανές ότι πρόκειται για μια ταινία που απευθύνεται στο μαζικό κοινό του Netflix, εξ ου και τα πολλά κλισέ στο σενάριο, που την κάνουν να βρίσκεται στο όριο ανάμεσα στο γαλλικό και το χολιγουντιανό σινεμά.

Αυτό με έκανε να σκεφτώ πως ίσως αν κάποτε μιλούσαμε για ευρωπαϊκό και αμερικανικό κινηματογράφο, στο μέλλον, με την πλήρη νετφλιξοποίηση του entertainment industry, θα μιλάμε για ευρωπαϊκό, αμερικανικό, κορεατικό, X-ικό Netflix.

Όσο για το φινάλε της ταινίας; Κόντρα σε όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί, εμένα μου φάνηκε από δικαιολογημένο ως αναμενόμενο.

> Διάβασε ακόμα: Όταν η Emma Stone ρώτησε τον Γιώργο Λάνθιμο τι της βρήκε

Σε ποιο Παρίσι να πιστέψουμε;

Είτε έχεις είτε δεν έχεις πολιτικές ανησυχίες, το Athena σε κάνει να σκεφτείς το ότι η ζωή σου μπορεί να αλλάξει δραματικά από το ένα λεπτό στο άλλο, να ψυχανεμιστείς τον ήσυχο αναβρασμό που υπάρχει στα banlieues και το πόσο εύφλεκτη είναι η ζωή στο Παρίσι, πίσω από το τουριστικό πρόσωπο του κέντρου του, πίσω από τη ροδοζαχαρένια πραγματικότητα του Emily in Paris, μιας σειράς που επίσης είναι διαθέσιμη στο Netflix

> Διάβασε ακόμα: 20 λεπτά με την Alma Jodorowsky

Αξίζει να δεις το Athena;

Παρότι (λέω πως) είμαι κατά των αποτιμήσεων των έργων τέχνης, καλής και κακής, με αισθητικούς όρους και αισθάνομαι άβολα όταν με ρωτούν αν μου άρεσε π.χ. μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση που είδα, το Athena αξίζει να το δει κανείς (3 στα 5 αστεράκια του δίνω), όχι για να μην τον πιάσει fomo, αλλά γιατί είναι πιθανό να έχει κάτι να του πει, κάτι να του δώσει, ακόμα κι αν το βρει σε κάποια σημεία βαρετό. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το καστ της Μεγάλης Εβδομάδας που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε

Από τον Ιησού του Robert Powell μέχρι τον επικό Charlton Heston, οι ηθοποιοί που ταυτίστηκαν με τις βιβλικές ταινίες και έγιναν κομμάτι της πασχαλινής παράδοσης.

Daredevil S2: Το μεγάλο comeback του Punisher

Tο trailer της 2ης σεζόν του Daredevil: Born Again δείχνει έναν πιο σκοτεινό κόσμο, με τον Daredevil απέναντι στον Kingpin και την επιστροφή του Punisher να ανεβάζει την ένταση.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης

Μελέτης Ηλίας, ο MVP της ελληνικής τηλεόρασης

Ο Σάββας από "Το Σόι Σου", μπορεί να μην είναι συγγενής μας, αλλά σίγουρα είναι ο κολλητός που θα θέλαμε όλοι. Και αυτή η συνέντευξη είναι η απόδειξη.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

ΒΙΚΟΣ & ΒΙΚΟΣ COLA στα TASTY AWARDS x ESQUIRE by Ploom: Εκεί όπου η γεύση εξελίσσεται

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ και η ΒΙΚΟΣ COLA συμμετέχουν για 7η χρονιά στα Tasty Awards 2026, στηρίζοντας την ελληνική γαστρονομία από την παράδοση έως το σύγχρονο street food.

Between Flesh and Steel: Η πρώτη εικαστική δράση του NYX Hotel Thessaloniki με την υπογραφή του Γιάννη Μπογατίνη

To NYX Hotel Thessaloniki, αναπόσπαστο –πλέον– κομμάτι του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, ενισχύει τη σύνδεσή του με τη δημιουργική ενέργεια της πόλης φιλοξενώντας την πρώτη του εικαστική δράση στην Τσιμισκή 1.

Ο Sébastien Tellier έρχεται στο Release Athens x SNF Nostos 2026

Ο Sébastien Tellier έρχεται στο SNF Nostos 2026 στο ΚΠΙΣΝ, μαζί με τον Jean-Michel Jarre, για μια ξεχωριστή βραδιά ηλεκτρονικής μουσικής και οπτικοακουστικής εμπειρίας.