Καθώς ο Donald Trump συνεχίζει να πιέζει για το άνοιγμα των σχολείων και τα κρούσματα της Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά στις ΗΠΑ, σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών δεν εμπιστεύονται όσα λέει ο Αμερικανός πρόεδρος για την πανδημία, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ABC/Washington Post.

Σημαντικά συμπεράσματα

-Το 64% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται όσα λέει ο Trump για την πανδημία. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένα 46% που δεν τον εμπιστεύεται "καθόλου". Ενώ ένα 34% δηλώνει πως τον εμπιστεύεται.

-Οι Αμερικανοί σε περιοχές που παρουσιάζουν δραματική αύξηση των κρουσμάτων εμπιστεύονται λιγότερο τον Trump. Σε αυτές τις περιοχές μόνο ένα 24% δείχνει να τον εμπιστεύεται, αν και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων (71%) συνεχίζει να εμπιστεύεται τον πρόεδρο.

-Οι Αμερικανοί ευρέως δεν εγκρίνουν την απάντηση του Trump στην πανδημία: το 60% δεν εγκρίνει και το 38% εγκρίνει την πολιτική του, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα 53% αποδοκιμασίας και 46% επιδοκιμασίας τον Μάιο.

-Το 79% των συνολικών ερωτηθέντων δηλώνουν ότι φορούν μάσκα "όλες ή τις περισσότερες φορές". Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένα 38% Ρεπουμπλικάνων και ένα 70% Δημοκρατικών.

-Η χρήση μάσκας συσχετίζεται άμεσα με το πόσο εμπιστεύθηκε ένας ερωτώμενος τον πρόεδρο: Μόνο το 41% εκείνων που εμπιστεύονται τον Τραμπ φορούν τακτικά μάσκα, σε σύγκριση με το 66% εκείνων που δεν τον εμπιστεύονται.

-Μόνο το 33% των ερωτηθέντων δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία έναντι του ελέγχου της πανδημίας, ενώ το 63% θέλει να "ελεγχθεί η εξάπλωση, ακόμα και αν επιβαρυνθεί η οικονομία".

Το ιστορικό

Η νέα δημοσκόπηση των ABC/Post αποτελεί συνέχεια του κλίματος δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί στην αμερικανική κοινωνία όσον αφορά τους χειρισμούς του Trump στην πανδημία. Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έδειξε πως το 62% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν ενώ το 32% επιδοκιμάζουν την πολιτική του προέδρου - πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες τον Μάιο.

Επίσης, η ανάλυση της δημοσκόπησης του ιστότοπου FiveThirtyEight, παρομοίως, έδειξε πως το 58% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζουν τις αντιδράσεις του Trump. Ενώ ένα ποσοστό 38% επιδοκιμάζει.

Παρά τον δημοσκοπικό κατήφορό του, όμως, ο Trump συνεχίζει να υποβαθμίζει την πανδημία. Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνησή του πιέζει για άνοιγμα των σχολείων, ενώ κατ' επανάληψη έχει στραφεί κατά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για την πορεία της μόλυνσης. 

Από: Capital.gr


φωτογραφία © Getty Images