Και αν νικήσουμε την Covid-19 χωρίς εμβόλιο;

Οι μικρές χώρες δείχνουν τον δρόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο δρόμος όμως είναι πολύ μακρύς ακόμα.

Τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει καμία άλλη λέξη που να εμφανίζεται πιο συχνά στο λεξιλόγιο μας από ότι η λέξη "κορονοϊός". Η πανδημία της Covid-19 έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και, δυστυχώς, δε φαίνεται να πατάει φρένο. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Στον διαδραστικό χάρτη όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το πλήθος των κρουσμάτων και των θανάτων ανά χώρα, υπάρχουν πολλά κράτη που βρίσκονται σε δεινή θέση: Η.Π.Α, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Περού είναι μερικά μόνο από αυτά που μετρούν εκατόμβες νεκρών στην παρούσα φάση.

Στον αντίποδα αυτής της μακάβριας καταμέτρησης υπάρχουν "μικρότερες" χώρες που κατάφεραν να κρατήσουν πολύ χαμηλά τα αρνητικά στατιστικά. Συνήθως είναι μικρές πληθυσμιακά -όπως η Σλοβενία, το Χονγκ Κονγκ και η Ελλάδα- και έλαβαν αρκετά νωρίς σχετικά αυστηρά μέτρα. Μάλιστα, οι χώρες που μνημονεύονται περισσότερο από κάθε άλλη για την επιτυχημένη στρατηγική που ακολούθησαν είναι η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Η τελευταία έχει μέχρι στιγμής μόλις 22 νεκρούς. Φυσικά, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα σε αυτήν: Αριθμεί μόλις 4.8 εκ. κατοίκους (όταν ο πληθυσμός της Ιταλίας που δεινοπάθησε και δεινοπαθεί από τον ιό είναι 60 εκ. κάτοικοι) με πυκνότητα που δεν ξεπερνά τους 18.2 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – την ίδια ώρα που η πυκνότητα της Ιταλίας είναι 199 κάτοικοι/ ανά τμ2, περίπου δηλαδή το δεκαπλάσιο.


"Αν πετύχουμε να εξαλείψουμε τον κορονοϊό, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε μία οικονομική κανονικότητα χωρίς ακόμα να έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο".


Η απομακρυσμένη χώρα του Νότιου Ημισφαιρίου έχει καταφέρει, με άλλα λόγια, να νικήσει την Covid-19 (με όπλο τα μέτρα που έλαβε αλλά και το γεγονός ότι είναι αραιοκατοικημένη)  χωρίς ακόμα να έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο που θα καταστήσει την τελευταία ακίνδυνη. Ποιο, όμως, είναι τελικά το μεγάλο μυστικό για μην καταρρεύσει ο κόσμος αλλά και η οικονομία μας από αυτήν την πρωτόγνωρη παγκόσμια πανδημία; Ή τουλάχιστον ποιο είναι το μυστικό που φαίνεται να αγνοούν μεγάλες οικονομικά και πληθυσμιακά χώρες -όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία- με ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές;

Η άποψη των ειδικών

Και αν νικήσουμε την Covid-19 χωρίς εμβόλιο;

Πρέπει να δώσουμε σημασία στη λέξη που τόνισε η καθηγήτρια : "μεσοπρόθεσμα"

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Conversation, τέσσερις εξειδικευμένοι επιστήμονες παρέθεσαν τα δικά τους δεδομένα και απόψεις. "Καλό είναι να αποδεχθούμε ότι θα πρέπει να ζήσουμε με λιγότερη ελευθερία μεσοπρόθεσμα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε εμπιστοσύνη στις αρχές και στη βούληση που επιδεικνύουν να εφαρμόσουν τους περιορισμούς" λέει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια μικροβιολογίας Angharad Davies. "Εκείνο που οφείλει να μας παρακινεί είναι ότι αν πετύχουμε να εξαλείψουμε τον κορονοϊό, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε μία οικονομική κανονικότητα χωρίς ακόμα να έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο".

Καλό είναι, τώρα, να δώσουμε σημασία σε μία λέξη που τόνισε η καθηγήτρια μικροβιολογίας: Τη λέξη "μεσοπρόθεσμα". Όχι, δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν προτείνουν βραχυπρόθεσμα μέτρα. Πώς, λοιπόν, θα αντέξει η παγκόσμια οικονομία μία κατάσταση που τραβάει σε μάκρος χρόνου και συνεχίζεται για μήνες; "Το να κάνουμε οτιδήποτε διαφορετικό εμπεριέχει ένα ρίσκο για πολλαπλά lockdowns μέσα στη χρονιά" αναφέρει η επιδημιολόγος Dr. Lakshmi Manoharan, για να συνεχίσει: "Αυτή η πιθανότητα θα ήταν ακόμα χειρότερη για την οικονομία και τις κοινωνίες, σε σχέση με πιο αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται πριν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα".

Όσο για την περίφημη ανοσία της αγέλης που τόσο μας έχει απασχολήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, η Manoharan συστήνει προσοχή καθώς περιοχές που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της Covid-19 (όπως η Γουχάν και η Ισπανία) δε δείχνουν να έχουν αναπτύξει σημαντική ανοσία. Κάτι που σημαίνει, δηλαδή, ότι ο κίνδυνος για ένα δεύτερο και ίσως χειρότερο κύμα της πανδημίας είναι πάντοτε ορατός. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα περιοριστικά μέτρα αίρονται το ένα μετά το άλλο σε όλον τον πλανήτη.


 Για να νιώσει μία χώρα ασφαλής θα πρέπει να έχει περίπου ένα κρούσμα ανά ένα εκ. πληθυσμού την ημέρα- ή στην περίπτωση της Ελλάδας να καταγράφονται το πολύ 10 κρούσματα ημερησίως.


Με λίγα λόγια, πολλοί ειδικοί και ανάμεσά τους ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Jimmy Whitworth συμφωνούν πως για να νιώσει μία χώρα ασφαλής θα πρέπει να έχει περίπου ένα κρούσμα ανά ένα εκ. πληθυσμού την ημέρα- ή στην περίπτωση της Ελλάδας να καταγράφονται το πολύ 10 κρούσματα ημερησίως. Έτσι, αν σε γενικές γραμμές η χώρα μας φαίνεται να μην είναι απίστευτα μακριά από έναν τέτοιο στόχο, σε άλλες γωνιές του πλανήτη -βλέπε Η.Π.Α- η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα τεράστια. 

Και αν νικήσουμε την Covid-19 χωρίς εμβόλιο;

"Θα πρέπει να διατηρήσουμε τα μέτρα σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση (social distancing) και να τα συνδυάσουμε με πολύ προσεκτική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι που θα μας επιτρέψει να σταματήσουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας" αναφέρει ο Whitworth, ενώ ο συνάδελφός του, Andrew Lee του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, έρχεται να προσθέσει ότι: "Η βασική ερώτηση σε όλο αυτό το ζήτημα είναι τι ακριβώς είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε ώστε να βγούμε νικητές".

Ο δρόμος φαίνεται ότι είναι ακόμα πολύ μακρύς. Είναι δεδομένο ότι δεν αρκεί το μονάχα το φιλότιμο των πολιτών και η πειθαρχία των τοπικών κοινωνιών, αφού εκτός από την πολιτική βούληση είναι φανερό πως υπάρχει ανάγκη για διακρατική συνεννόηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Άμεσα, ψύχραιμα και πριν θρηνήσουμε ακόμα περισσότερες χιλιάδες θύματα. Άλλωστε, το εμβόλιο μοιάζει να βρίσκεται ακόμη πολύ πολύ μακριά.


φωτογραφία © Getty Images 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.