Μάσκες παντού και μεταμεσονύκτια "λουκέτα" προβλέπουν τα νέα μέτρα ενάντια στην Covid-19

To μοντέλο του "Παρισιού" φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι από την κυβέρνηση.

Γράφει: Esquire Editors 28 Αυγούστου 2020

Νέα μέτρα σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και της Covid-19 στη χώρα, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Καθημερινά τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είναι πάνω από 200, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αποδίδονται στα λιγότερα τεστ και την υπολειτουργία των εργαστηρίων. Αυτό έχει οδηγήσει τις Αρχές στο να εξετάζουν νέο πακέτο αυστηρών μέτρων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Mega το βράδυ της Πέμπτης, το μέτρο της παύσης λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, από μερικές περιφέρειες που ισχύει μέχρι σήμερα.

Κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές ώστε να συνεχίζουν εκεί τη διασκέδασή τους μετά τις 12...

Ένα άλλο μέτρο αφορά την καθολική χρήση μάσκας, η οποία θα είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να αποφεύγονται εστίες υπερμετάδοσης σε περιπτώσεις συνωστισμού και πολυκοσμίας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται από σήμερα το πρωί στο Παρίσι.

Ο αριθμός των κρουσμάτων θα καθορίσει αν θα εφαρμοστούν τα νέα αυτά μέτρα, μαζί με τον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Αν τα νούμερα αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες ημέρες, τότε τα νέα μέτρα θα αποτελούν μονόδρομο για την κυβέρνηση.

Προβληματισμός για τα 46 "υπό διερεύνηση" κρούσματα

Εκτός από τον υψηλό αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, ακόμα ένα στοιχείο προκαλεί προβληματισμό όσον αφορά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για τα "υπό διερεύνηση" κρούσματα, τα οποία πλέον έχουν φτάσει τα 46. Από τις 13 Αυγούστου, όταν και για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν κρούσματα με αυτή την ιδιαιτερότητα, γίνεται λόγος για κρούσματα τα οποία ερευνώνται όσον αφορά την προέλευσή τους, ενώ η ιχνηλάτησή τους καθίσταται πολύ δύσκολη.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς αν αυτός ο αριθμός ανέβει κι άλλο, θα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση.

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα γηροκομεία - Ξεκινούν μαζικοί έλεγχοι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ

Μαζικούς ελέγχους, που έχουν ως στόχο να οχυρωθούν οι προνοιακές δομές της χώρας και οι Μονάδες Φροντίδας των Ηλικιωμένων από τον κίνδυνο διασποράς μολύνσεων SARS-CoV-2, ξεκινούν κλιμάκια του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με απόφαση που ελήφθη κατά τη συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ και περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς ο κίνδυνος που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μετά και από τα ανησυχητικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχές ανά την επικράτεια.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής, "για την εξαιρετική συνεργασία και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν αποτραπεί μολύνσεις από SARS-CoV-2 και απώλειες ζωών στις ΜΦΗ Αττικής. Επιπροσθέτως τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας στην κοινότητα και την προάσπιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των προνοιακών δομών", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Ο Γ. Πατούλης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επεσήμανε ότι "η στιγμή είναι κρίσιμη για την συνέχιση των καλών αποτελεσμάτων αποτροπής μολύνσεων στις ευάλωτες ομάδες του Λεκανοπεδίου" και έθεσε στη διάθεση του ΕΟΔΥ τα κλιμάκια δειγματοληπτικών ελέγχων της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, τα οποία, όπως είπε "με υψηλή εξειδίκευση και επαγγελματισμό διενεργούν δειγματοληπτικούς επιδημιολογικούς ελέγχους μέχρι σήμερα σε επιλεγμένος στόχους στην κοινότητα και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας".

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλες οι αδειοδοτημένες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων Αττικής, που ανέρχονται στις 130, με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ωφελούμενους και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες κοινωνικές δομές που απειλούνται από τη διασπορά SARS-CoV-2, ιδιαίτερα όσο ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση της απόφασης του προέδρου του ΙΣΑ και περιφερειάρχη Αττικής και του προέδρου του ΕΟΔΥ, το Κέντρο Επιχειρήσεων θα προβεί στην εκπόνηση "επιδημιολογικού επιχειρησιακού στοχευμένου σχεδίου".

Μιχαηλίδου: Σήμερα τα νέα μέτρα για τα γηροκομεία

Στη νέα δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα και αφορούν ειδικά τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, μετά την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων λόγω κορονοϊού που παρατηρήθηκε σε γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός ξεκαθάρισε πως αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους δεν τηρούν τα πρωτόκολλα. "Αυτή τη στιγμή το πρόστιμο για μία δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων είναι στις 3.000 ευρώ. Με τα νέα μέτρα ποσό αυτό θα ανέβει πάνω από τις 5.000 ευρώ" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου, με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους.

Κορονοϊός: Στα ύψη και πάλι τα κρούσματα στην Αττική - Στο "κόκκινο" και η Λέσβος - Ο "χάρτης" της διασποράς

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 259 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με την Αττική να παραμένει σε τριψήφιο νούμερο για ακόμα μία μέρα.

Είναι σαφές ότι η διασπορά του ιού στην Αττική είναι μεγάλη, με 107 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 25, ενώ στο "κόκκινο" είναι και η Λέσβος με 22.

Από την άλλη, 31 είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, ενώ 8 παραμένουν υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 23 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 1 στην Π.Ε. Δράμας
  • 1 στην Π.Ε. Έβρου
  • 3 στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 7 στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 στην Π.Ε. Καβάλας
  • 3 στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 7 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 4 στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 5 στην Π.Ε Λάρισας
  • 22 Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 6 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 3 στην Π.Ε. Πιερίας
  • 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 9 στην Π.Ε. Χανίων
  • 2 στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9531, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

1975 (20.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4271 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 11 (31.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 45.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 254 θανάτους συνολικά στη χώρα. 89 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία © pikist

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear