Γιατί οι αμερικανικές εκλογές θα είναι πραγματικό ντέρμπι

Ο επικίνδυνος λόγος του Donal Trump έχει ακόμα μεγάλη πέραση στις σιωπηλές μειοψηφίες.

Κλείνει άραγε η ψαλίδα ανάμεσα στον Πρόεδρο των Η.Π.Α Donald Trump και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για το χρίσμα Joe Biden; Αν κρίνουμε από τα όσα περιγράφει ένα πολύ κατατοπιστικό infographic των Financial Times σχετικά με τις Προεδρικές Εκλογές, όχι, σε καμία περίπτωση. Υπό αυτό το πρίσμα, ο 78χρονος πολύπειρος διεκδικητής του χρίσματος φαίνεται να έχει ήδη κερδίσει το ματς, πριν ακόμη οι ομάδες βγουν από τα αποδυτήρια. Μήπως όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα;

Μία τελευταία δημοσκόπηση για την πολιτεία της Φλόριντα βάζει ξανά την "καυτή πατάτα" στο κέντρο του τραπεζιού: Όπως μεταδίδει το NBC φαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχουμε ισοπαλία ανάμεσα στους δύο υποψήφιους όσον αφορά την προτίμηση των Λατίνων ψηφοφόρων. Αν αναρωτιέσαι "και πού είναι το πρόβλημα για το κόμμα των Δημοκρατικών;" θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2016 και την ήττα της Hillary Clinton από τον Donald Trump.

Τότε, η υποψήφια Πρόεδρος και σύζυγος του πρώην Προέδρου Bill Clinton, συγκέντρωνε το 62% της προτίμησης της λατινικής κοινότητας της πολιτείας, σε σχέση με το πενιχρό 38% που λάμβανε ο άνθρωπος με το ίσως πιο αποτυχημένο κούρεμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στο τέλος, όμως, ήταν εκείνος που χαμογέλασε καλύτερα, κερδίζοντας την Προεδρία ενώ όλοι -ή μάλλον τα κραταιά αμερικανικά ΜΜΕ- τον είχαν ξεγραμμένο. Το πόσο παράλογο τώρα είναι να ψηφίζουν μετανάστες και, μάλιστα, μίας κοινότητας που βάλλεται λόγω του χρώματός της έναν πολιτικό με ξεκάθαρα ρατσιστικές θέσεις είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Trump δείχνει ικανός να εισχωρήσει ακόμα και σε προπύργια των Δημοκρατικών.

Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στο pollheadlines.com (φτάνοντας δηλαδή μέχρι και την 20η σελίδα των αναλυτικών στοιχείων που παρέχει η ιστοσελίδα) μπορεί να βρει δημοσκοπήσεις που τον Απρίλιο -πριν ακόμα το κίνημα Black Lives Matter- ο Biden βρισκόταν μπροστά ακόμα και 10 μονάδες. Τώρα, υπάρχουν αρκετές δημοσκοπήσεις, και μετά τον τραγικό χειρισμό του Donald Trump τόσο στο θέμα των δολοφονιών με ρατσιστικό πρόσημο όσο και της υγειονομικής κρίσης της Covid-19, που δείχνουν τη ψαλίδα να κλείνει στις έξι μονάδες.

Το comeback (;) του Donald Trump

Γιατί οι αμερικανικές εκλογές θα είναι πραγματικό ντέρμπι

Ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής του αμερικανικού Esquire Charles P. Pierce αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχει πάψει εδώ και 10 χρόνια να ασχολείται προεκλογικά με την πολιτεία της Φλόριντα καθώς αδυνατεί να τη "διαβάσει". Βέβαια, στο ίδιο άρθρο, παραθέτει (κάπως δεικτικά) μία φράση του παλιού Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Eugene McCarthy που παρομοίασε τους δημοσιογράφους ως σμήνος μαύρων πουλιών πάνω σε τηλεγραφικό ξύλο: Όταν το πρώτο πετάξει προς μία κατεύθυνση, τότε αμέσως ακολουθούν και τα υπόλοιπα.


Η πραγματική δύναμη του Trump δεν κρύβεται στα "τιτιβίσματα" των αρθρογράφων και στο δημοσιογραφικό hype αλλά στις σιωπηλές μειοψηφίες (ή και πλειοψηφίες σε κάποιες πολιτείες).


Σίγουρα, αυτό αποτελεί μία πιθανότητα. Αν όλοι οι δημοσιγράφοι/αρθογράφοι/ρεπόρτερ αρχίσουν να μιλούν για επάνοδο του Donald Trump είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν ρεύμα. Επειδή, όμως, η ιστορία στην περίπτωση του νυν Αμερικανού Προέδρου έχει δείξει ότι η έννοια "απρόβλεπτος" μάλλον γράφτηκε για εκείνον στο λεξικό, ας μην προτρέχουμε. Η πραγματική δύναμη του Trump δεν κρύβεται στα "τιτιβίσματα" των αρθρογράφων και στο δημοσιογραφικό hype αλλά στις σιωπηλές μειοψηφίες (ή και πλειοψηφίες σε κάποιες πολιτείες).

Boogaloo bois: Το οπλισμένο ακροδεξιό κίνημα με τα χαβανέζικα πουκάμισα 2

Ας κρατηθούμε γερά στο τρενάκι του τρόμου που λέγεται 2020

Σε ανθρώπους που οπλοφορούν για να νιώθουν ελεύθεροι, σε ρατσιστές που μισούν οτιδήποτε το διαφορετικό, σε συνωμοσιολόγους κάθε είδους που ξετρελαίνονται για τον αντιεπιστημονικό λόγο του Προέδρου. Αλλά και σε άνεργους, ανθρώπους που νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή, σε επαρχιώτες που χλευάζονται για τα ήθη και τα έθιμά τους από τους hip κατοίκους των μητροπόλεων, ακόμη και από πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες αλλά οι ζάμπλουτοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών δεν τους έχουν πείσει για τις καλές τους προθέσεις.

Σε όλες αυτές τις ομάδες ανθρώπων -από τους Boogaloo Bois μέχρι τους Κουβανούς της Φλόριντα που ψηφίζουν Ρεπουμπλικανούς- ο λόγος του Donald Trump έχει μεγάλη πέραση. Μάλιστα, οι υποσχέσεις των Δημοκρατικών πολλές φορές θυμίζουν "παντεσπάνι" σε έναν κόσμο που είναι διψασμένος για ψωμί. Όλοι αυτοί οι πολίτες, λοιπόν, δεν είναι λίγοι. Είναι πολλοί, πάρα πολλοί για να τους αγνοούν οι Δημοκρατικοί. Ας κρατηθούμε γερά στο τρενάκι του τρόμου που λέγεται 2020. Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν πολύ δρόμο ακόμη και όλα δείχνουν ότι μπορεί να εξελιχθούν σε ντέρμπι.    

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.