Η οπλισμένη ακροδεξιά των Η.Π.Α μόλις έδειξε τα δόντια της

Δύο νεκροί και ένας βαριά τραυματίας από τα πυρά 17χρονου Boogaloo Boi. Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα τελικά;

"Σκότωσα έναν άνθρωπο, σκότωσα έναν άνθρωπο" είναι οι λέξεις που επαναλάμβανε, πριν λίγες ώρες, ένας έφηβος στους δρόμους της Κενόσα του Ουισκόνσιν. Δεν πρόκειται για κάποια παιδική φάρσα, είναι πέρα για πέρα πραγματικό. Κατά τη χθεσινή νύχτα, η οπλισμένη ακροδεξιά των Η.Π.Α έδειξε τα δόντια της με τον πλέον φρικιαστικό τρόπο: Ήταν η ηθική αυτουργός εν ψυχρώ δολοφονιών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα πλαίσια του κινήματος Black Lives Matter. Ο απολογισμός κάνει λόγο για δύο νεκρούς και έναν πολύ σοβαρά τραυματία από τις σφαίρες ενός 17χρονου.

Οι ταραχές ξεκίνησαν στη μικρή αμερικανική πόλη του Βορά πριν λίγες μέρες και αμέσως μετά από βιντεοσκοπημένο ντοκουμέντο όπου ένας 29χρονος Αφροαμερικανός φαίνεται να μπαίνει στο περιπολικό χωρίς επιθετικές διαθέσεις και ύστερα να δέχεται (μάλλον απρόκλητα) επτά σφαίρες στην πλάτη από αστυνομικό. Οι εικόνες έκαναν γρήγορα τον γύρο του κόσμου.

Η παραλίγο δολοφονία του Jacob Blake από την αστυνομία (σ.σ: η τελευταία ενημέρωση λέει ότι δύσκολα θα καταφέρει να περπατήσει ξανά αν βέβαια καταφέρει να παραμείνει ζωντανός) όπως ήταν φυσικό σήκωσε κύμα μαχητικών διαδηλώσεων. Από την εν ψυχρώ δολοφονία του George Floyd μέχρι σήμερα υπήρξαν, άλλωστε, και άλλες φορές που οι πράξεις της αστυνομίας οδήγησαν σε αδικοχαμένες ζωές. Χθες το βράδυ όμως τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή: Το ακροδεξιό παρακράτος μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι αποκαλύπτοντας τις πραγματικές του προθέσεις.

Ο έφηβος δολοφόνος

Η οπλισμένη ακροδεξιά των Η.Π.Α μόλις έδειξε τα δόντια της

Μέχρι χθες ήταν ένας λευκός έφηβος που είχε μπλέξει με όπλα και πολύ κακές παρέες στο Facebook

Kyle Rittenhouse, ετών 17, μαθητής, εθελοντής πυροσβέστης και φανατικός των όπλων. Μέχρι χθες ο νεαρός έφηβος πόζαρε με καμάρι στα social media κρατώντας υπερσύγχρονα πυροβόλα. Μέχρι χθες το βράδυ, ήταν απλά ένας πιτσιρικάς -όπως χιλιάδες άλλοι πιτσιρικάδες στις ΗΠΑ- που ζούσε το παράλογο όνειρο το "Make America Great Again": Πίστευε, δηλαδή, ότι η πραγματική ελευθερία κρύβεται στην οπλοκατοχή και ότι έχεις κάθε δικαίωμα να καταφεύγεις στην ακραία βία στο όνομα κάποιας φιλοπατρίας.

Ήταν, με άλλα λόγια, ένας από τους δεκάδες χιλιάδες αόρατους Boogaloo Bois που φορώντας χαβανέζικα πουκάμισα και ειδικά προστατευτικά από κέβλαρ κυκλοφορούν οπλισμένοι απέναντι σε αόρατους εχθρούς, πρεσβεύοντας κάτι θολό, κάτι σίγουρα ακροδεξιό και αναμφισβήτητα επικίνδυνο.

Μέχρι χθες ήταν ένας λευκός έφηβος που είχε μπλέξει με όπλα και πολύ κακές παρέες στο Facebook. Πριν λίγες ώρες έγινε εν ψυχρώ δολοφόνος. Όταν κουβαλάς πυροβόλο σε αντιδιαδήλωση αργά ή γρήγορα θα το χρησιμοποιήσεις - δεν είναι απαράβατος κανόνος, σίγουρα όμως οι πιθανότητες δεν είναι μαζί σου. Στο βίντεο μοιάζει με παιδάκι που παίζει πόλεμο. Δυστυχώς, όμως, οι δολοφονίες που διέπραξε ήταν πέρα για πέρα αληθινές.

Ο ηθικός αυτουργός

Η οπλισμένη ακροδεξιά των Η.Π.Α μόλις έδειξε τα δόντια της

H σελίδα της Kenosha Guard αυτήν τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμη, αφού το Facebook φρόντισε να την κατεβάσει λίγο μετά το τραγικό συμβάν. Είναι η ίδια ομάδα που δημιούργησε ένα facebook event με πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: "Οι αστυνομικές δυνάμεις μειονεκτούν σε αριθμό και ο δήμαρχός μας δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις" έγραφαν σχετικά με τις διαδηλώσεις, πριν περάσουν στο βίαιο παρασύνθημα: "Πάρτε τα όπλα και ελάτε να υπερασπιστούμε την ΠΟΛΗ ΜΑΣ".


Ακόμα και όταν οι διαδηλώσεις είναι βίαιες υπάρχει υπό κανονικές συνθήκες αστυνομία να επιβάλει τον νόμο -και όχι τον νόμο της Άγριας Δύσης- και δικαστήρια να επιβάλουν ποινές.


Αυτό συνέβη την Τρίτη. Την Τετάρτη ο Kyle Rittenhouse σκότωσε δύο διαδηλωτές και τραυμάτισε άλλον έναν. Σήμερα έχει συλληφθεί και κατηγορείται για δολοφονία από πρόθεση, την ίδια στιγμή που η Kenosha Guard αρνείται οποιαδήποτε σχέση μαζί του. Κατά τη συνήθη τακτική τους, δηλαδή, αυτές οι αυτόκλητες παραστρατιωτικές ομάδες ακροδεξιάς κοπής προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε ευθύνη - ξέχασαν πολύ γρήγορα πως είναι εκείνοι που καλούσαν οπλισμένους πολίτες να "προστατεύσουν" πάση θυσία την πόλη τους πριν λίγες ώρες. 

Ο απόηχος

Η οπλισμένη ακροδεξιά των Η.Π.Α μόλις έδειξε τα δόντια της

Οι ομάδες του NBA, με πρώτους από όλους τους Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αρνούνται να συνεχίσουν να αγωνίζονται στη "φούσκα" μετά το επεισόδιο με τον Jacob Blake. Οι αντιδράσεις στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι έντονες και γίνονται εντονότερες κάθε στιγμή. Τα social media έχουν πάρει φωτιά καθώς διάσημες προσωπικότητες όπως ο LeBron James δε μασούν τα λόγια τους: "Γ#ΑΜΑ ΤΟ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ".

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που ο Donald Trump έχει βάλει μπροστάρη τη γυναίκα του Melania σε μία προσπάθεια να κερδίσει πόντους δημοτικότητας συνέβη αυτό: Το ακροδεξιό, ψεκασμένο και social media παραλήρημα στο οποίο έχει υπάρξει, εδώ και καιρό, μέγας μαέστρος οδήγησε στην εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτών από έναν 17χρονο οπλοφόρο.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Αμερική δε βρίσκεται σε πόλεμο. Να τονίσουμε πως ακόμα και όταν οι διαδηλώσεις είναι βίαιες υπάρχει, υπό κανονικές συνθήκες αστυνομία, να επιβάλει τον νόμο -και όχι τον νόμο της Άγριας Δύσης- και δικαστήρια να επιβάλουν ποινές. Οι αυτόκλητοι σωτήρες και vigilantes με τα όπλα στα χέρια δεν είναι τίποτα άλλο από επικίνδυνοι πατριδοκάπηλοι.

Η κατάσταση είναι φανερό ότι έχει ξεφύγει στις Η.Π.Α. Το ποιος φταίει για αυτό είναι μία μεγάλη αν όχι ατέρμονη συζήτηση, σίγουρα πάντως οι συνεχιζόμενες πράξεις υπέρβασης καθήκοντος από την αστυνομία δε βοηθούν. Παράλληλα η επικοινωνιακή -και όχι μόνο- τακτική του Dοnald Trump είναι βγαλμένη από super hero comics όπου παίζει τον villain και αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα καταστροφική. Τα ακροδεξιά Facebook groups και οι ένοπλες ομάδες των Βοοgaloo Bois δεν είναι απλά σημεία των καιρών αλλά η κατάληξη μίας διαχρονική ανοχής σε τέτοια φαινόμενα.

Κενόσα διαδηλώσεις

"Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;" είναι η εύλογη ερώτηση που προκύπτει. Μία απορία, όμως, που δεν αφορά μόνο τις Η.Π.Α αλλά κάθε χώρα που το ακροδεξιό παρακράτος φτάνει μέχρι τη δολοφονία πολιτών, ας μην ξεχνάμε πως το αίμα των θυμάτων της Χρυσής Αυγής (Παύλος Φύσσας, Σαχζάτ Λουκμάν) είναι ακόμα νωπό.

Τελικά, ο Donald Trump καλείται να απαντήσει: Αγκαλιάζει ή όχι αυτούς τους αυτόκλητους φρουρούς της έννομης τάξης και κατά πόσο υπάρχει συνεννόηση των παραστρατιωτικών ομάδων με την αμερικανική αστυνομία; Αν δε δώσει άμεσα απαντήσεις, ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό που ανακοίνωσε πριν λίγο η Ένωση Παικτών του NBA, παραφράζοντας τους  διάσημους στίχους του "Gil" Scott-Heron: "The Revolution will be televised".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης