Γιατί οι πτήσεις είναι πολύ επικίνδυνες για όσους νοσούν με Covid-19

Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι αεροπορικές καμπίνες είναι μεγαλύτεροι από ότι νομίζεις.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 05 Ιανουαρίου 2021

Το να βρεθείς σε μία πτήση όπου κάποιος από τους συνεπιβάτες νοσεί με Covid-19 ακούγεται τουλάχιστον εφιαλτικό. Βρίσκεσαι στα 12 χιλιάδες μέτρα, καθισμένος σε μία θέση που με το ζόρι χωράς, δεν έχεις πουθενά να πας, δεν μπορείς να ξεφύγεις με κανέναν τρόπο. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι καθόλου απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί. Είτε γιατί οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι ελλιπείς, είτε γιατί μπορεί ο ασθενής που γυρίζει –ας πούμε για χάρη της ιστορίας- από Ντουμπάι να μην γνωρίζει πώς νοσεί, είτε διότι παρότι έχει αναπτύξει συμπτώματα επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια απέναντί στους άλλους ανθρώπους και, γενικά, το κοινωνικό σύνολο.

Οι πτήσεις και γενικότερα τα ταξίδια αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο συστατικό στο εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργήσει ο Sars-Cov-2, αφού αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μόλις χθες μάθαμε ότι η "αγγλική" μετάλλαξη εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ήταν δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Είναι το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε ως κοινωνίες όσο παραμένουν –έστω και με δεκάδες προφυλάξεις- τα σύνορα ανοιχτά. Εκείνο, όμως, που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε, είναι ότι οι θανάσιμοι κίνδυνοι που διατρέχουν οι νοσούντες εν πτήσει.

Ο κίνδυνος που κρύβεται στις αεροπορικές καμπίνες

Γιατί οι πτήσεις είναι πολύ επικίνδυνες για όσους νοσούν με Covid-19GETTY IMAGES

Με την Covid-19 δεν πρέπει να παίζει κανείς. Το να πετάξεις ενώ νοσείς είναι μια ζαριά με τον θάνατο

"Αν ανέβεις σε αεροπλάνο όσο νοσείς με Covid-19 (ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα) θέτεις τον εαυτό σου σε πολύ μεγάλο κίνδυνο" αναφέρει Nicholas Hill, επικεφαλής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Tufts Medical Center της Βοστόνης, για να συνεχίσει: "Οι αεροπορικές καμπίνες βρίσκονται σε κατάσταση συμπίεσης για να βοηθούν τους επιβάτες να αναπνέουν με μεγαλύτερη ευκολία στα 12 χιλιάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Παρ΄όλα αυτά, ο αέρας εντός του αεροπλάνου παραμένει κατά 25% λιγότερος από ότι στην επιφάνεια της Γης. Έτσι, οι πτήσεις αποτελούν πάντοτε μία κατάσταση με μεγάλο ρίσκο για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα".

Διαβάσαμε πρόσφατα σε άρθρο της Washington Post ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν δύο θάνατοι επιβατών που έπασχαν από Covid-19: Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος συνέβη τον περασμένο Ιούλιο, όταν μία γυναίκα έχασε τη ζωή της σε πτήση των Spirit Airlines, ενώ στις 14 Δεκέμβρη, σε πτήση από το Ορλάντο προς το Λος Άντζελες, ένας άντρας απέπνευσε χτυπημένος από τον κορονοϊό. Τόσο στη μία όσο και την άλλη περίπτωση, το πλήρωμα των αεροπλάνων προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή τους επιβάτες, χωρίς δυστυχώς επιτυχία.

Με την Covid-19 δεν πρέπει να παίζει κανείς. Το να πετάξεις ενώ νοσείς είναι μια ζαριά με τον θάνατο. Το να λείψει το απαραίτητο οξυγόνο από τα καταπονημένα σου πνευμόνια είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. Ναι, οι αεροπορικές γραμμές είναι προετοιμασμένες για τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις (οι Delta Airlines αναφέρει ότι το 10% των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης εν πτήσει προέρχονται από αναπνευστικά προβλήματα), αυτός δε σημαίνει ότι πρέπει να παίζει παιχνίδια κανείς με την υγεία του.

Αν κάποιος έχει συμπτώματα που ίσως έχουν να κάνουν με την Covid-19 δεν θα πρέπει, λοιπόν, να πετάξει για κανέναν λόγο. Τόσο για τη δική του υγεία, όσο και για την υγεία των υπόλοιπων επιβατών. Και ξέρεις κάτι; Όχι, μόνο για αυτούς τους λίγους ανθρώπους, αλλά και για όλο το κοινωνικό σύνολο και, τελικά, για ολόκληρη την ανθρωπότητα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ξεφύγει από τη μέγγενη της πανδημίας.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι θα συμβεί αν χάσεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και τις e-αποδείξεις

Πότε πρόκειται να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.

Όλα όσα ισχύουν μέχρι τη λήξη των μέτρων σε 24 μέρες

Τι θα ισχύσει για το πασχαλινό τραπέζι, την εστίαση, τα σχολεία και για την λειτουργία των εκκλησιών.

Κορονοϊός: 3.015 νέα κρούσματα

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει μια ήπια πτωτική σταθεροποιητική τάση με τον δείκτη θετικότητας να υποχωρεί.

Ανοίγει η εστίαση στις 3 Μαΐου

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών.