"Έχω μία μακάβρια φαντασίωση με τον πόλεμο" ήταν η απάντηση του Ozzy Ozbourne, στην ερώτηση γιατί στους στίχους που τραγουδά οι θεματικοί άξονες να γλυκοκοιτάζουν τόσο συχνά τον όλεθρο και την καταστροφή. Μήπως άραγε συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με τους θεατές όταν πρόκειται για ειδήσεις και συμβάντα που ξεπερνούν κάθε φαντασία σε ανθρώπινο πόνο και απώλειες; Υπάρχει περίπτωση το Τσέρνομπιλ, το πιο φριχτό ατύχημα του 20ου αιώνα, να ασκεί πάνω μας μία ανομολόγητη έλξη;  

Το πυρηνικό ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε Ουκρανία και Λευκορωσία μας έχει δώσει τα τελευταία χρόνια κάποια κορυφαία αριστουργήματα από τον χώρο των τεχνών - είτε πρόκειται για το Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος (εκδ. Πατάκη) της Νομπελίστας Svetlana Alexievich, είτε για την ομώνυμη σειρά του HBO που, όχι άδικα, θεωρείται μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές της τελευταίας δεκαετίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, το πιο παράξενο τουριστικό trend όλων των εποχών (ναι, οι διακοπές των influencers στο Τσέρνομπιλ) μας βάζουν σε σκέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η πιο σύντομη εξήγηση

Είναι το Τσέρνομπιλ μία μακάβρια φαντασίωση ή το γεγονός ότι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το μέλλον του πλανήτη (αν δεν προσέξουμε) λειτουργεί ως η ιδανική διδακτική ιστορία στο μυαλό μας; Η απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να μπορέσουμε να την  απαντήσουμε, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη το 1986.

To βίντεο που ακολουθεί αποτελεί, αν όχι την καλύτερη, σίγουρα τότε την πιο σύντομη και κατατοπιστική εξήγηση για το τι ακριβώς πήγε τόσο στραβά εκείνη την καταραμένη μέρα στο πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας κοντά στο Πρίπιατ της Ουκρανίας.

Το κανάλι Radio Free Europe/Radio Liberty έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, στα πλαίσια της εκλαϊκευμένης επιστήμης, για να παρουσιάσει την καταστροφή του Τσέρνομπιλ σε κάτι λιγότερο από 3,5 λεπτά, με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και ο πλέον αδαής σε θέματα φυσικής και μηχανολογίας να αντιληφθεί το πόσο κοντά βρίσκεται -καμιά φορά- ο αφανισμός του πλανήτη. Ένα μικρό και πολύ χρήσιμο μάθημα για όλους μας.