Ο βετεράνος λοχαγός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Sir Tom Moore υπηρέτησε στην Ινδία και τη Μιανμάρ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά αυτή δεν ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά του στο Στέμμα: Πέρυσι, σε ηλικία 99 ετών αποφάσισε να ξεκίνησε ένα fundraiser προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για το εθνικό σύστημα υγείας (NHS), εν μέσω της πανδημίας. Ο ίδιος θα έκανε γύρους με τη βοήθεια του περιπατητήρα του στο αίθριο του σπιτιού του, στο Γιορκσάιρ, προκειμένου να παρακινήσει άπαντες να συμβάλλουν. Τελικά, μάζεψε σχεδόν 39 εκατ. λίρες, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο του ίντερνετ, την αναγνώριση από όλους τους επίσημους φορείς και τον τίτλο του Sir από την Βασίλισσα Ελισάβετ, τον περασμένο Ιούλιο.

Παράδειγμα για όλους

Η αρχή της ενέργειάς του είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο, όταν εξέφρασε την επιθυμία του να συγκεντρώσει £1.000 για φιλανθρωπίες. Τελικά, αποτέλεσε παράδειγμα για όλους, με αποτέλεσμα το ποσό να εκτοξευτεί και να μετατραπεί σε μία γενναία δωρεά για το δοκιμαζόμενο σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Getty Images

Όλα αυτά τα έκανε αφού λάμβανε θεραπεία για καρκίνο του δέρματος στο κεφάλι και είχε σπασμένο ισχίο από πτώση, από το 2018. Σε όλες του τις συνεντεύξεις περιέγραφε το προσωπικό του NHS σαν "θαυμάσιο", τους γιατρούς και τους νοσηλευτές σαν "σούπερ ήρωες" και δεσμευόταν πάντοτε να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορούσε.

Ένα πραγματικό σύμβολο

Τον θάνατό του έκαναν γνωστό οι κόρες του Hannah και Lucy, αναφέροντας πως είχε προβληθεί από κορονοϊό και προσθέτοντας πως νιώθουν ευγνωμοσύνη επειδή κατάφεραν να είναι στο πλευρό του κατά τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

"Ήταν ένα σύμβολο ελπίδας και έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Boris Johnson, ενώ η ανακοίνωση των βρετανικών ανακτόρων ανέφερε πως "η Αυτή Μεγαλειότης είχε απολαύσει τη συνάντησή της με τον λοχαγό Sir Tom και την οικογένειά του, πέρυσι στο Ουίνδσορ. Οι σκέψεις της και οι σκέψεις της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται μαζί τους, αναγνωρίζοντας την έμπνευση που πρόσφερε σε ολόκληρο το έθνος και σε άλλους σε ολόκληρο τον κόσμο".