Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα "πολύ ανήσυχος" από την επιδημιολογική κατάσταση που συνδέεται με την Covid-19 στη Βραζιλία, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει "σοβαρά μέτρα". Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποιεί για την κατάσταση στη χώρα.

"Είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί όχι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξάνονται", δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

"Αν δεν ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο, η σημερινή τάση θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους", προειδοποίησε καλώντας την κυβέρνηση να "πάρει την κατάσταση στα σοβαρά".

Σχεδόν 273.000 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 στη Βραζιλία, όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου δεν σταματά να υποβαθμίζει την πανδημία και όπου ο εμβολιασμός άρχισε καθυστερημένα και με αργούς ρυθμούς, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων δόσεων.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχεται πολλές επικρίσεις εκ μέρους των ειδικών της δημόσιας υγείας γιατί εξήρε την αξία φαρμάκων των οποίων η αποτελεσματικότητα κατά του ιού δεν έχει αποδειχθεί, όπως η υδροξυχλωροκίνη.

Η Βραζιλία κατέρριψε αυτήν την εβδομάδα νέο ρεκόρ με 2.286 θανάτους σε 24 ώρες.

"Οι αρχές θα πρέπει να στείλουν σαφή μηνύματα για την κατάσταση και να ληφθούν μέτρα", δήλωσε ο Τέντρος.

Η κατάσταση αυτή, αν συνεχιστεί, απειλεί να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, οι οποίες στο σύνολό τους τα καταφέρνουν καλύτερα από τη Βραζιλία, προειδοποίησε.

Ο ΠΟΥ είναι πολύ ανήσυχος, κυρίως λόγω της κυκλοφορίας στη Βραζιλία ενός από τα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού, του P.1, που εμφανίστηκε στο Μανάους, στον βορρά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αρκετές μελέτες είναι σε εξέλιξη σε σχέση με αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος P.1, προκειμένου να προσδιοριστεί ποσοτικά η μεταδοτικότητα και η σοβαρότητά του. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σοβαρότητά του αυξάνεται επίσης, σημείωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η τεχνική υπεύθυνη στον ΠΟΥ για την καταπολέμηση της Covid-19.