Η Βραζιλία καταστρέφεται (και) από τον κορονοϊό

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος Jair Bolsonaro οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στον όλεθρο, την ίδια στιγμή που ο ΠΟΥ προσπαθεί να ανατρέψει μία σοβαρή επιδημιολογική εικόνα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα "πολύ ανήσυχος" από την επιδημιολογική κατάσταση που συνδέεται με την Covid-19 στη Βραζιλία, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει "σοβαρά μέτρα". Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποιεί για την κατάσταση στη χώρα.

"Είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί όχι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά ο αριθμός των νεκρών αυξάνονται", δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

"Αν δεν ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο, η σημερινή τάση θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους", προειδοποίησε καλώντας την κυβέρνηση να "πάρει την κατάσταση στα σοβαρά".

Σχεδόν 273.000 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 στη Βραζιλία, όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου δεν σταματά να υποβαθμίζει την πανδημία και όπου ο εμβολιασμός άρχισε καθυστερημένα και με αργούς ρυθμούς, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων δόσεων.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχεται πολλές επικρίσεις εκ μέρους των ειδικών της δημόσιας υγείας γιατί εξήρε την αξία φαρμάκων των οποίων η αποτελεσματικότητα κατά του ιού δεν έχει αποδειχθεί, όπως η υδροξυχλωροκίνη.

Η Βραζιλία κατέρριψε αυτήν την εβδομάδα νέο ρεκόρ με 2.286 θανάτους σε 24 ώρες.

"Οι αρχές θα πρέπει να στείλουν σαφή μηνύματα για την κατάσταση και να ληφθούν μέτρα", δήλωσε ο Τέντρος.

Η κατάσταση αυτή, αν συνεχιστεί, απειλεί να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, οι οποίες στο σύνολό τους τα καταφέρνουν καλύτερα από τη Βραζιλία, προειδοποίησε.

Ο ΠΟΥ είναι πολύ ανήσυχος, κυρίως λόγω της κυκλοφορίας στη Βραζιλία ενός από τα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού, του P.1, που εμφανίστηκε στο Μανάους, στον βορρά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αρκετές μελέτες είναι σε εξέλιξη σε σχέση με αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος P.1, προκειμένου να προσδιοριστεί ποσοτικά η μεταδοτικότητα και η σοβαρότητά του. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σοβαρότητά του αυξάνεται επίσης, σημείωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η τεχνική υπεύθυνη στον ΠΟΥ για την καταπολέμηση της Covid-19.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

O σκηνοθέτης του 'Λύκου της Wall Street' Rob Reiner και η σύζυγός του Michelle βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Τα πρώτα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δολοφονία που ερευνάται από την αστυνομία. Κάποια μάλιστα, παρουσιάζουν ήδη το χειρότερο σενάριο που καταδεικνύει ως υπεύθυνο ένα πρόσωπο που, αν είναι ένοχο, θα προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

BOMBA: Το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros-τι θα γίνει με το HBO

Μια απίθανη στιγμή στον κόσμο της ψυχαγωγίας: το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros., φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Hollywood και ανοίγοντας νέα συζήτηση για το μέλλον του streaming.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media

Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.

Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους

Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

O Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden

Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)

Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες