Ένας στους πέντε Έλληνες επιβιώνει δύσκολα σύμφωνα με έρευνα

Για όλα φταίει η πανδημία του κορονοϊού.

Γράφει: Esquire Editors 30 Μαρτίου 2021

Αύξηση κατά 741 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Φεβρουάριο, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έναντι μείωσης 1,192 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Σε ότι αφορά τις καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτές αυξήθηκαν κατά 304 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 671 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. 

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, από την οποία μπορούν να εξαχθούν δύο βασικά συμπεράσματα, Αφ ενός ότι τα νοικοκυριά, λόγω του γενικού lockdown που ισχύει, δεν μπορούν να ξοδέψουν και αφετέρου ότι αρκετά από τα χρήματα που δίνονται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, κατευθύνονται σε ομάδες πολιτών που δεν τα έχουν ανάγκη, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές στο Capital.gr. Κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσω της έρευνας που "έτρεξε” η εταιρεία Netrino.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο σε δείγμα 1.302 ατόμων μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, 1 στους 5 (ποσοστό 19,9%) δήλωσε πως τα χρήματα του φθάνουν μόνο για τα απαραίτητα και ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Ένας στους δύο (ποσοστό 52,9%) ανέφερε πως τα χρήματα φθάνουν μόνο για τα αναγκαία, ποσοστό 4,1% δήλωσε πως δεν του φθάνουν τα χρήματα ούτε για τα απαραίτητα και αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και 1 στους 5 απάντησε ότι ζει καλά και αποταμιεύει. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ηλικίες 45-59 ετών και στους άνω των 60 ετών. Με το 16,7% των διαζευγμένων να δηλώνει πως τα χρήματα δεν του φθάνουν ούτε για τα απαραίτητα.

Στις πενταμελείς οικογένειες μόνο το 8% αποταμιεύει ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα στις οικογένειες που έχουν παιδιά κάτω των 15 ετών.

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δήλωσαν ότι δεν τους φθάνουν τα χρήματα που βγάζουν ούτε για τα απαραίτητα, ποσοστό 8,3%, είναι η Πάτρα. Σε Αλεξανδρούπολη και Πάτρα πάνω από το 85% των νοικοκυριών δεν καλύπτει ή καλύπτει οριακά τα αναγκαία για τη διαβίωση του. 

Σχετικά με το επίπεδο σπουδών και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, οι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 13,3% δήλωσαν ότι δεν καλύπτουν τα έξοδα τους και το 35,7% καλύπτει μόνο τα απαραίτητα με δυσκολία.

Ποιοι αποταμιεύουν

Από την έρευνα της Netrino προκύπτει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αποταμιεύουν σε ποσοστό 23,3%, 19,3% και 25,6% αντίστοιχα. Οι άνεργοι και οι νοικοκυρές είναι οι δύο κατηγορίες που καλύπτουν μόνο τα απαραίτητα και μάλιστα με δυσκολίες σε ποσοστό 29% και 29,2% οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 18,4% αποταμιεύουν, ενώ 1 στους 5 δήλωσε πως τα χρήματα φθάνουν μόνο για τα απαραίτητα. 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η βασίλισσα Ελισάβετ και τι συμβαίνει με την υγεία της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Ισραήλ, η επόμενη Silicon Valley;

Όλα όσα δείχνουν πως η οικονομική πορεία του Ισραήλ δεν είναι απλά μία φούσκα.

Γιατί δεν πρέπει να γιορτάζεται η πτώση του Sebastian Kurz

Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί βρίσκονται σε φάση υποχώρησης. Τι σημαίνει πρακτικά όμως αυτό;

Στην COP26 παίζεται το μέλλον του πλανήτη

Η προσοχή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στρέφεται στη Γλασκόβη τον επόμενο μήνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Κορονοϊός: Ανέβηκαν στα 3.407 τα νέα κρούσματα

Συνολικά 15.519 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού.

Η Αθήνα μετατρέπεται σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών

Σε ποιες περιοχές τα ακίνητα καταγράφουν υψηλές αποδόσεις.