7 εκατομμύρια εμβόλια έρχονται στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο

Πάνω από 7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων αναμένονται στη χώρα μας εντός του καλοκαιριού.

Γράφει: Esquire Editors 10 Απριλίου 2021

"Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας". Κλείνοντας, για μία ακόμα φορά και μάλιστα ηχηρά, την όποια σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναπτύσσει, παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας, τα εμβόλια, τη στρατηγική για την ολική επαναφορά στην ατζέντα με την κωδική ονομασία "μετάβαση στην κανονικότητα και την ανάπτυξη".

Το κυβερνητικό έργο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανεβάζει ρυθμούς, με σειρά νομοσχεδίων να έρχονται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, τη στιγμή κατά την οποία…στροφές να ανεβάσει και το μεταρρυθμιστικό τέμπο, σε μία σειρά από κρίσιμους για την επόμενη ημέρα τομείς. Όπως οι επενδύσεις, τα εργασιακά και η καθημερινότητα των πολιτών. Δομικό κομμάτι της κίνησης προς τα εμπρός θα αποτελέσει, φυσικά, το Ταμείο Ανάκαμψης, με την αλλαγή σελίδας να μη θεωρείται κομβική μόνο για το μέτωπο της οικονομίας, αλλά και της πολιτικής. 

"Θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αντί μονίμως να πετροβολά την προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση, οι πολίτες, οι υγειονομικοί, όλοι μαζί, να έχει, έστω και μία φορά, να συστήσει τήρηση των μέτρων στους πολίτες και να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Με αυτά που ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ, όλο το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς χτίζει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα επάνω στην πανδημία. Και όταν περάσουμε αυτόν τον κάβο, θα ξεμείνει από αφήγημα", τόνισε, πριν δύο εικοσιτετράωρα, η Αριστοτελία Πελώνη. Και, μέσω αυτής της αναφοράς, γίνεται εμφανές πως όσο το Μέγαρο Μαξίμου…τρέχει ζητήματα που περιλαμβάνονται στην προεκλογική του ατζέντα και σχετίζονται με την ανάκαμψη της χώρας, τόσο η…ατζέντα της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα θα ξεμένει από "καύσιμα", όπως παρατηρούν στελέχη, δείχνοντας και προς την κατεύθυνση των δημοσκοπήσεων, οι οποίες αποτυπώνουν την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας.

Ώθηση στο χτίσιμο της ανοσίας

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει συνεχές κάλεσμα στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, το χτίσιμο του πρώτου τείχους ανοσίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι το μεγάλο κυβερνητικό "στοίχημα" και τα…τσιμπήματα στο εξής θα ξεπερνούν τα 50.000 ανά ημέρα, αποτελώντας και την ελπίδα εξόδου από την υγειονομική κρίση.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει μία ή και δύο δόσεις. Μέχρι τις 8 Απριλίου, είχαν χορηγηθεί:

-1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer.

-148.178 δόσεις της Moderna.

-378.997 δόσεις της AstraZeneca.

Νέα ώθηση στην επιχείρηση "Ελευθερία" θα δώσουν οι περισσότερες από επτά εκατομμύρια δόσεις που θα παραλάβει η Ελλάδα για το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών:

-Από την εταιρεία Pfizer η χώρα μας θα παραλάβει από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο 4.350.000 δόσεις.

-Από την AstraZeneca το σύνολο για το τρίμηνο είναι 1.350.000 δόσεις (από 450.000 για κάθε μήνα).

-Από τη Johnson and Johnson (εμβόλιο με το οποίο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αυτόν το μήνα) αναμένονται συνολικά 1.330.000 δόσεις.

-Η Moderna έχει ενημερώσει ότι θα παραδώσει 100.000 δόσεις για τον Απρίλιο.

-Έως και τον Ιούνιο θα έχουν παραληφθεί τουλάχιστον 7.130.000 δόσεις.

Ο στόχος είναι στα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι επιθυμούν και είναι άνω των 60 καθώς και η πρώτη κατηγορία ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εάν νοσήσουν με Covid-19. Έως τα μέσα Μαΐου, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της δεύτερης κατηγορίας υποκείμενων νοσημάτων, για να ακολουθήσει στα τέλη του επόμενου μήνα ο γενικός πληθυσμός.

Μετά τις… πρώτες ανάσες ελευθερίας, που ήρθαν στο προσκήνιο, με στόχο την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από την πανδημία, στην κυβέρνηση θέτουν στο "μικροσκόπιο" την αποτύπωση του οδικού χάρτη για την επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου στη δια ζώσης εκπαίδευση να αποτελούν τα πρώτα κομμάτια του παζλ της επανόδου σε ρυθμούς κανονικότητας, στο…τραπέζι, όσον αφορά στα μελλούμενα, βρίσκεται πάντα η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές, με τα υπόλοιπα…κρίσιμα για την καθημερινότητα της κοινότητας να έπονται. Και να σχετίζονται με τον τρόπο εορτασμού του εφετινού Πάσχα, καθώς και με το ανέβασμα των ρολών της εστίασης.

Στο πλαίσιο αυτό:

-Λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί από τους εμπειρογνώμονες η εισήγηση και η κυβέρνηση να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Εάν, δηλαδή, θα…ανάψει πράσινο φως και με ποια μέτρα στις μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, κυρίως για το τετραήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

-Γυμνάσια και δημοτικά φαίνεται να ξεκινούν τη δια ζώσης εκπαίδευση, μετά την Κυριακή του Θωμά. Όταν ερωτήθηκε η υπουργός Παιδείας για το πότε θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, ανέφερε ότι πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, στην οποία προχωράμε βήμα-βήμα ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και πρόσθεσε πως πριν από το Πάσχα δε θα γίνουν τέτοιες εισηγήσεις.

-Για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου τοποθετείται χρονικά και το άνοιγμα της εστίασης, αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως οι σαφείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

-Πέριξ της 14ης Μαΐου τοποθετείται χρονικά το άνοιγμα της θερινής τουριστικής περιόδου.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".