Αλλάζουν τα συμπτώματα του κορονοϊού; Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα: πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αδυναμία, κούραση και μυϊκοί πόνοι. Κάποιες φορές, σε αυτά προστίθενται η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται πνευμονία. Κι όμως, εμπειρικά δεδομένα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα σε κλινικό επίπεδο, δείχνουν "νέα" συμπτώματα, τα οποία αποδίδονται στην αύξηση των μολύνσεων ανάμεσα στους νέους, που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι, σε γενικές γραμμές, πιο δυνατό.

Τα επισήμως αναγνωρισμένα συμπτώματα του κορονοϊου

Τα επισήμως αναγνωρισμένα συμπτώματα του κορονοϊού διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς. Το continuum ξεκινάει με την πλήρη απουσία τους -δηλαδή, με το να είναι κάποιος ασυμπτωματικός- και συνεχίζει με την εμφάνιση πυρετού, βήχα, πονόλαιμου, αδυναμίας, κούρασης και μυϊκών πόνων. Στις σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικές δυσχέρειας και άλλες επιπλοκές, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Επίσης, σε αυτά περιλαμβάνονται και η ξαφνική απώλεια της οσμής (ανοσμία) ή η υπολειτουργία της (υποσμία), όπως και η απώλεια της γεύσης (αγευσία) ή η αλλοίωσή της (δυσγευσία). Άλλα, πιο εξειδικευμένα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κρυάδες, μυαλγία, αδιαθεσία, εμετούς ή διάρροια.

iStock

Τα συμπτώματα που κυριαρχούν δεν οφείλονται στις νέες μεταλλάξεις

Κι όμως, τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται κάποιες μικρές αλλαγές στα συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι νοσούν με κορονοϊό. Μία έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσα στον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2020, σε δείγμα 19.000 ανθρώπων, και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, βρήκε ότι το 40% των ασθενών που συμμετείχαν σε αυτή δεν παρουσίαζε 1 από τα 3 συμπτώματα που θεωρούνται κλασικά: πυρετό, επίμονο ξηρό βήχα ή απώλεια της γεύσης και της οσμής. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προσιδιάζουν σε αυτά της γρίπης δεν παραμένουν τα τυπικά της μόλυνσης με Covid-19.

Κατά τη διάρκεια που οι ασθενείς νοσούσαν, παρατηρήθηκε συχνά επίμονη κούραση, αλλά και χαμηλός πυρετός, ενώ οι ασθενείς που έβηχαν ήταν λιγότεροι. Αυτό, σύμφωνα με μελέτες, δεν οφείλεται στις διαφορετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού. Γι’ αυτό και υπάρχει η υπόνοια ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τον πληθυσμό τον οποίο χτυπάει τώρα η νόσος.

Ο ρόλος της διάδοσης του κορονοϊού στις νεότερες ηλικίες

Οι νέοι, ανάμεσα στους οποίος, πλέον, ο κορονοϊός έχει μεταδοθεί σε μεγαλύτερη έκταση, τείνουν να έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι αναπτύσσουν πιο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Επίσης, είναι λίγες οι περιπτώσεις τους που επιδεινώνονται με πνευμονία, κάτι το οποίο είναι πιο σύνηθες στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Καθώς ο αριθμός των ασθενών νεαρής ηλικίας αυξάνεται, τα συμπτώματα που συνδέονται με την πιο ήπια εκδοχή της νόσου, τείνουν να εξαπλώνονται. Έτσι, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, θα έχουμε λιγότερα άτομα που θα απαιτούν νοσηλεία, επειδή οι ηλικιωμένοι θα έχουν αποκτήσει ανοσία.

Τα εμπειρικά δεδομένα

Στην αρχή της πανδημίας, τα συμπτώματα που μας έκαναν να αναγνωρίσουμε τον κορονοϊό ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η αδυναμία του να αναπνεύσουμε σωστά. Πλέον, οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν κυρίως ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, πονοκεφάλους, ναυτία και, λιγότερο συχνά, διάρροια.

Σε κάποιες περιοχές, τα συμπτώματα της παροδικής απώλειας της γεύσης και της οσμής φαίνεται να έχουν υποχωρήσει, πάλι στη βάση κλινικών παρατηρήσεων, ενώ τα γαστροεντερικά όπως ο κοιλιακός πόνος, οι εμετοί και η διάρροια να έχουν αυξηθεί. Βέβαια, αυτά τα συμπτώματα στην ουσία τους δεν είναι "νέα", καθώς έχουν σχετιστεί, σε διεθνές επίπεδο, με τον κορονοϊό, άμα τη εμφανίσει του.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με ποσοστά, αξίζει να αναφερθεί ότι, επισήμως, το 5-10% των ανθρώπων που μολύνονται με κορονοϊό εμφανίζουν γαστροεντερικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, στα νοσοκομεία της Ιταλίας, οι ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό και παραπονούνται για τέτοια συμπτώματα φτάνουν το 30%.

> Διάβασε ακόμα: Τι ξέρουμε για την ιαπωνική μετάλλαξη του κορονοϊού

Βέβαια, κάποιοι γιατροί προειδοποιούν ότι, γενικότερα, αυτή την εποχή του χρόνου, παρατηρούνται πολλαπλές μολύνσεις, με τα γαστροεντερικά συμπτώματα ίσως να μη συνδέονται με τον κορονοϊό.