Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμών και για τους 30-39 ετών

Fast track με αδιάθετα εμβόλια AstraZeneca.

Γράφει: Esquire Editors 22 Απριλίου 2021

Το plan B για μια δεύτερη εμβολιαστική γραμμή, που θα αφορά σε νεότερες ηλικίες, μετά την έντονη αναστάτωση και την επιβράδυνση των ραντεβού λόγω των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca και της διερεύνησής τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, βρισκόταν στο "συρτάρι" του υπουργείου Υγείας εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Εντούτοις, η έναρξη της παράλληλης αυτής εμβολιαστικής διαδικασίας, μόνο με το εν λόγω εμβόλιο, ανακοινώθηκε τελικά χθες. Αιτία, τα πολλά ελεύθερα ραντεβού στους εμβολιασμούς, που όλα έδειχναν πως θα παρέμεναν ελεύθερα, ακόμη και μετά των άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικιακές ομάδες 55- 59 (που άνοιξε χθες το πρωί μαζί με τους εκπαιδευτικούς) και 50-54 που θα ανοίξει το Σάββατο 24 Απριλίου.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει μεγάλο ποσοστό αδιάθετων δόσεων της AstraZeneca (υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα περιμένει από 450.000-500.000 δόσεις για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο), αλλά και για να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό η εμβολιαστική διαδικασία και να φτάσουμε πιο γρήγορα στην ανοσία- ενόψει και τους ανοίγματος της οικονομίας και του τουρισμού- προκρίθηκε το να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, δεδομένου πως έχει ήδη δρομολογηθεί ο εμβολιασμός των σαραντάρηδων.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 θα γίνει στην συνέχεια και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες. Η δυναμικότητα του συστήματος για τον μήνα Μάιο θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Επίσης το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται ως τις 10 το βράδυ και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία τους.

Άμεσα οι εμβολιασμοί για τους 30-39

"Ο τρόπος να θωρακιστούμε από αυτό είναι να εμβολιαστούμε. Έτσι, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία, με την δυνατότητα που έχουμε κάποιων αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, να μπορέσουμε και σε πιο νεαρές ηλικίες, να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν" αναφέρουν από το Υπουργείο Υγείας.

Έτσι από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα και αμέσως την επόμενη μέρα, για όποιον δηλώσει, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ηλικίες 30-39 ετών με AstraZeneca. Και φυσικά συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε όλες τις άλλες ηλικίες με όλα τα εμβόλια. Και αυτή η ηλικία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιους μήνες, με όλα τα εμβόλια. Δίνεται όμως η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες χώρες, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για αυτούς τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν. Τη μία μέρα να εγγραφούν στην πλατφόρμα, την άλλη μέρα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται.

Ένα fast lane", εξήγησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση.

"Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να παρακαλέσω να εμπιστευθούμε τους ειδικούς. Βλέπετε υπάρχουν ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον FDA στην Αμερική, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έγκριτοι επιστήμονες μιλούν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εμβολιασμού" συμπλήρωσε.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.