Όλα όσα ισχύουν μέχρι τη λήξη των μέτρων σε 24 μέρες

Τι θα ισχύσει για το πασχαλινό τραπέζι, την εστίαση, τα σχολεία και για την λειτουργία των εκκλησιών.

Γράφει: Esquire Editors 22 Απριλίου 2021

Τον σχεδιασμό για την σταδιακή έξοδο από την πανδημία ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα και τις οικονομικές δραστηριότητες. Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι οι ρυθμοί των εμβολιασμών που συνεχώς αυξάνονται, τα self - test αλλά και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν πλέον μεγαλύτερη παραμονή στους εξωτερικούς χώρους. Την ίδια στιγμή η πορεία του κορονοϊού δείχνει να σταθεροποιείται και ο δείκτης θετικότητας έστω και αργά υποχωρεί, ωστόσο η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και γι’ αυτό τον λόγο τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι ειδικοί, τονίζουν πως απαιτείται μεγάλη προσοχή ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

"Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους", τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Μετά από 6 μήνες ανοίγει η εστίαση

Ήταν 31 Οκτωβρίου όταν οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν το κλείσιμο της εστίασης από τότε και για έξι μήνες οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Στις 3 Μαΐου οι πόρτες των καταστημάτων εστίασης ξανανοίγουν. Αρχικά θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, θα ισχύσουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων. Οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται συνεχώς σε self - test ενώ οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας μειώνονται και θα ισχύει από τις 11 αντί για τις 9 το βράδυ.

Στις 10 Μαΐου επιστροφή στα θρανία

Μόλις ολοκληρωθούν οι διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα επιστρέψουν στα σχολεία τους. Η χρήση της αυτοδιάγνωσης αποδείχθηκε αποτελεσματική για τα λύκεια καθώς φρέναρε σε σημαντικό βαθμό την διασπορά του κορονοϊού. Η παράταση του σχολικού έτους θεωρείται δεδομένη για τους μαθητές του δημοτικού με τις πληροφορίες να θέλουν να επεκτείνεται η σχολική χρονιά μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όσον αφορά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις πιθανότατα δεν θα διεξαχθούν με τα γυμνάσια και τα λύκεια να ολοκληρώνουν τα μαθήματα τους στις 11 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Ορόσημο η 15η Μαΐου

Η 15η Μαΐου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης καθώς ανοίγει και επίσημα ο τουρισμός. Ένας κλάδος από τον οποίο αναμένει πολλά το οικονομικό επιτελείο για να ξαναζεσταθούν τα κρατικά ταμεία που "άδειασαν" από την πανδημία και τα μέτρα στήριξης. Παράλληλα όμως θα είναι και μια σημαντική ανάσα για εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζομένους που περιμένουν ως "μάνα εξ ουρανού" την επανέναρξη του τουρισμού. Την ίδια ημέρα πιθανότατα θα μπει τέλος στην αποστολή των sms στο 13033 ενώ θα απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις στην χώρα.

Επιχείρηση "ασφαλές Πάσχα"

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα τόνισε πως η χώρα διανύει την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό. "Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι έλεγχοι καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηροί και στις εξόδους των δύο εθνικών οδών, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορία θα ξεκινάει στις 10 το βράδυ με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα που θα ισχύσει από τις 9. Παράλληλα η αστυνομία θα περιφρουρεί τις πλατείες με στόχο να περιοριστούν τα κορονοπάρτι και η μείωση της διασποράς της νόσου.

Τι θα ισχύσει για το πασχαλινό τραπέζι

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι λοιμωξιολόγοι προτρέπουν τους πολίτες να επιλέξουν το πασχαλινό τραπέζι να το κάνουν σε εξωτερικό χώρο. Οι καιρικές συνθήκες θα αρκετά καλές και ιδανικές για το ψήσιμο του οβελία. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύσουν την ημέρα της Ανάστασης.

-Επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον "κωδικό 6"

-Δύο ή τρεις οικογένειες στο πασχαλινό τραπέζι, μέχρι 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Ωστόσο ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους λοιμωξιολόγους για τις εκκλησίες καθώς υπάρχει το ενδεχόμενου συγχρωτισμού την ημέρα της Μ. Παρασκευής και το Μ. Σάββατο και για αυτό τον λόγο ζητούν την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τις κατά τόπους μητροπόλεις. Τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

-Εντός των ναών 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

-Διπλή χρήση μάσκας εντός και εκτός των εκκλησιών

-Υποχρεωτικό rapid ή self - test για κληρικούς, ψάλτες και προσωπικό

-Περιφορά επιταφίου πέριξ των ναών και χωρίς την συνοδεία πομπής

-Το προσκύνημα του επιταφίου θα γίνει στο προαύλιο των ναών

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

Υπενθυμίζεται πως η Αναστάσιμη ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, την Μ. Πέμπτη θα αρχίσει στις 5:30 το απόγευμα και την Μ. Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.