Νεπάλ, η νέα Ινδία

Η εικόνα της εξάπλωσης του κορονοϊού στην ασιατική χώρα είναι άκρως ανησυχητική.

Στο Νεπάλ εξελίσσεται αυτή τη στιγμή μία κατάσταση που μοιάζει μακάβρια οικεία τον τελευταίο καιρό για τις χώρες της νότιας Ασίας. Η μεσόγεια ασιατική χώρα παρακολουθεί τα κρούσματα της Covid-19 να εκτοξεύονται στα ύψη, τα νοσοκομεία της να ασφυκτιούν και τον πρωθυπουργό της να ζητά βοήθεια από τα γειτονικά κράτη. 

Οι αριθμοί

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στο Νεπάλ καταγράφονται 20 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού - τα νούμερα θυμίζουν εκείνα της Ινδίας πριν δύο εβδομάδες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το 44% των τεστ για τον κορονοϊό στη χώρα ήταν θετικά, σχεδόν 1 στους 2 δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Η τελευταία κάνει λόγο για μία επικείμενη και ενδεχομένως ανεξέλεγκτη κρίση, που βρίσκεται στα σκαριά.

Νεπάλ, η νέα Ινδία

"Αυτό που συμβαίνει στην Ινδία είναι πραγματικά τρομακτικό αλλά είναι η προεπισκόπιση του μέλλοντος για το Νεπάλ, εάν δε λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συγκρατήσουμε την τελευταία αύξηση των περιστατικών Covid-19. Κάθε λεπτό που περνά, κινδυνεύουν όλο και περισσότερες ζωές" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Νεπάλ, Δρ. Netra Prasad Timsina.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο: Πριν από έναν μήνα, μία χώρα 31.000.000 κατοίκων όμως είναι το Νεπάλ, κατέγραφε 100 περιστατικά την ημέρα. Ο αριθμός αυτός έχει πια ανέβει στα 8.600.

Οι αιτίες

Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στο Νεπάλ φέρνει στο μυαλό κάποιων εικόνες αντίστοιχες με αυτές της Ινδίας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ακόμη χειρότερο άμεσο μέλλον στη χώρα.

Το Νεπάλ διαθέτει ένα ανεπαρκές και εξαιρετικά εύθραυστο σύστημα υγείας, με λιγότερους κατά κεφαλήν γιατρούς από την Ινδία και χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών. Η κυβέρνηση της χώρας είχε υιοθετήσει μάλλον χαλαρά μέτρα, με μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ και πολιτικές συγκεντρώσεις να επιτρέπονται. Το ίδιο ίσχυε και για τους γάμους. Τα παραπάνω, συνδυαστικά με την αργή κυβερνητική δράση είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη των κρουσμάτων.

ΝΕΠΑΛ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 1

Επιπροσθέτως, τα σύνορα της χώρας ήταν ανοιχτά, η διασυνοριακή κυκλοφορία παρέμεινε υψηλή και ενδεικτικό είναι πως οι κάτοικοι του Νεπάλ δε χρειάζονταν καν να δείχνουν το διαβατήριό τους για να μπουν σε αυτή. Αν αυτό δε σου λέει κάτι, μάθε πως οι περισσότεροι εξ' αυτών βρίσκονταν στην Ινδία το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

"Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και ίσως ξεφύγει από τον έλεγχό μας" ήταν η κυνική παραδοχή του Dr Samir Adhikari, εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας του Νεπάλ την περασμένη Δευτέρα. Κάποιες ενέργειες που έγιναν ήταν τα κλείσουν τα σύνορα και να επιβληθούν lockdowns στις περιοχές με τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Κατμαντού. Αλλά ίσως να είναι ήδη αργά, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο και για κρούσματα ακόμη και στα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του Έβερεστ.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες -κατά την προσφιλή ρήση της εποχής της πανδημίας- για το Νεπάλ, όσον αφορά τον περιορισμό ή το ξέσπασμα των κρουσμάτων. Οι αρχές επέβαλλαν ολικό lockdown 2 εβδομάδων αλλά αρκετοί κάτοικοι μπόρεσαν να μετακινηθούν από την πρωτεύουσα σε άλλες περιοχές - κάτι που είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό όσον αφορά την εξάπλωση της νόσου.

ΝΕΠΑΛ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 3

Στα χωριά της χώρας η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι και τα νοσοκομεία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ανεπαρκή. Όλοι, μεταξύ των οποίων και οι πολιτικοί του Νεπάλ, ευελπιστούν σε ένα μικρό θαύμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος