H τραγωδία της Ινδίας αφορά όλο τον πλανήτη

Εμβολιασμοί στον αέρα, μαζικά προσκυνήματα, μέτρα προστασίας που δεν γίνονται σεβαστά, χάος στο σύστημα υγείας και μία νέα μετάλλαξη του ιού.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 27 Απριλίου 2021

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ινδία είναι απλώς απογοητευτικό. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, οι ασθενείς εξετάζονται από τους γιατρούς πραγματικά σε οποιονδήποτε άσχετο χώρο εκτός ιατρικού περιβάλλοντος, τα αποθέματα οξυγόνου λιγοστεύουν και οι άνθρωποι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για πάνω από 300 χιλιάδες κρούσματα και 2 χιλιάδες θανάτους την ημέρα (με 17,3 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 200 χιλιάδες θανάτους), αλλά η εικόνα μάλλον είναι χειρότερη. Όπως έγραψαν πρόσφατα οι New York Times, υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία ότι ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο.

Το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας

Όσο και αν οι παραπάνω αριθμοί ζαλίζουν ακόμα και για μία χώρα που μετρά 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, δεν μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά να εκφράζουν μέρος μόνο της πραγματικής εικόνας των συνεπειών της διασποράς του Sars-CoV-2.

> Διάβασε ακόμη: Ποιοι θα είμαστε όταν τελειώσει η πανδημία

Όπως σημειώνουν στο ρεπορτάζ τους οι New York Times, υπάρχουν αναφορές από όλη τη χώρα που εξηγούν ότι οι ασθενείς αφήνονται αβοήθητοι, να μην μπορούν να αναπνεύσουν, ενώ περιμένουν σε χαοτικά νοσοκομεία που τους τελειώνουν τα αποθέματα σε οξυγόνο. Το ίδιο χάος επικρατεί και στα αποτεφρωτήρια, ενώ σε πολλές πόλεις οι αυτοσχέδιες νεκρικές πυρές δεν σταματούν να καίνε πτώματα.

H τραγωδία της Ινδίας αφορά όλο τον πλανήτηGetty Images

Τόσο οι πολίτες όσο και η ινδική κυβέρνηση αποκρύπτουν στοιχεία

Συχνά, οι οικογένειες των προσβεβλημένων από κορονοϊό δεν αναφέρουν τις περιπτώσεις των μολύνσεων, ενώ οι τοπικοί πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι "μαγειρεύουν" τα στοιχεία. 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει διατάξει την αφαίρεση περιεχομένου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση.

> Διάβασε ακόμη: Τι είναι η κόπωση της πανδημίας και πώς θα την αντιμετωπίσεις

"Μιλάμε για μία σφαγή των επιστημονικών δεδομένων", δήλωσε ο Bhramar Mukherjee, επιδημιολόγος που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και συνέχισε αναφέροντας ότι "από όλα τα μοντέλα που έχουμε δημιουργήσει, πιστεύουμε ότι ο αληθινός αριθμός των θανάτων είναι δύο με πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται από τις επίσημες πηγές".

Σε τι οφείλεται η έκρηξη της πανδημίας στην Ινδία

Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την κατάσταση; Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, η λεγόμενη "ινδική" μετάλλαξη, η B.1.617, μπορεί να αποτελεί απλώς έναν από τους λόγους της έκρηξης, αλλά όχι τον καθοριστικό.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει επεκταθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 10-15% επί των συνολικών κρουσμάτων στις περιοχές που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, ενώ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί το αν είναι πιο μεταδοτικός ή πιο φονικός.

Η Ινδία, μάλιστα, έως πριν από μερικούς μήνες, έδειχνε να τα έχει καταφέρει μια χαρά με την πανδημία, επιβάλλοντας ένα σκληρό lockdown που φαινόταν ότι είχε γλιτώσει την τόσο πολυπληθή χώρα από τους δραματικούς απολογισμούς που είχαν άλλα, μικρότερα κράτη.

Κι όμως. Από ένα σημείο και μετά πολλοί ήταν εκείνοι που σταμάτησαν να τηρούν συλλήβδην όλες τις προφυλάξεις για το κορονοϊό, πιστεύοντας ότι τα δύσκολα ανήκαν στο παρελθόν.

Αυτό φαίνεται να ήταν και το μεγάλο λάθος που καλλιέργησε το έδαφος για όλα εκείνα που θα συνέβαιναν τους επόμενους μήνες, με μία άνευ προηγουμένου έκρηξη των νέων κρουσμάτων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

> Διάβασε ακόμη: Η πανδημία δεν θα τελειώσει το 2021

Λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες ανακοινώσεις, που όπως είδαμε δεν ανταποκρίνονται στην πλήρη έκταση του φαινομένου, την 1η Φεβρουαρίου καταγράφονταν 8 χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα, ενώ στις 25 Απριλίου, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν στις 352 χιλιάδες. Όσον αφορά τους θανάτους; Την 1η Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί 94, ενώ στις 25 Απριλίου 2.812.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

Παράλληλα με την έκρηξη, τρέχει και η κρατική καμπάνια για τους εμβολιασμούς. Παρότι οι απόλυτοι αριθμοί δείχνουν εντυπωσιακοί, με την παραγγελία 138 εκατομμύρια δόσεων και μία μαζική εκκίνηση, η διαδικασία μάλλον προχωράει με αργούς ρυθμούς, κάτι σουρεαλιστικό αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το AstraZeneca δεν είναι εισαγόμενο, αλλά παράγεται στο Serum Institute της Ινδίας.

SCENE FROM COVID CRISIS IN INDIAGetty Images

Οι εξαγωγές του εμβολίου ενώ επιτρέπονταν στην αρχή στη συνέχεια απαγορεύτηκαν προσωρινά, κάτι που δημιούργησε προβλήματα σε άλλες χώρες που περίμεναν τις δόσεις που είχαν παραγγείλει.

Πάντως, μόνο το 1,6% του πληθυσμού της Ινδίας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό του κύκλο (και το περίπου 10% έχει λάβει την 1η δόση).

Η περίφημη ινδική γραφειοκρατία και οι λάθος χειρισμοί

Σύμφωνα με τον Guardian, κάποια από τα αίτια που κρύβονται πίσω από την έκρηξη της πανδημίας, θα πρέπει να αναζητηθούν και στην ελλιπή ετοιμότητα της κεντρικής κυβέρνησης, της οποίας η ισχύς, ούτως ή άλλως, αποδυναμώνεται από το δυνατό, ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.

Ασχέτως όμως, από την περιώνυμη γραφειοκρατία, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Narendra Modi, θεωρώντας λανθασμένα ότι η χώρα έχει υπερβεί τον ύφαλο της πανδημίας, χαλάρωσε τα μέτρα πριν από την ώρα τους, και μάλιστα παρότι ο πληθυσμός ήδη έδειχνε να τα τηρεί μόνο σε "σχετικό" βαθμό.

Η θρησκεία καλά κρατεί

Μάλιστα, επιτράπηκε η επιτέλεση των ινδουιστικών θρησκευτικών καθηκόντων και εορτασμών, όπως το μαζικό προσκύνημα του Kumbh Mela στο Haridwar, που από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει 25 εκατομμύρια πιστούς, με τα 4,6 από αυτούς μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, υπό την πλήρη αδιαφορία για όποια ελάχιστα μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί.

Το Σύστημα Υγείας και οι λαοπλάνοι πολιτικοί 

Ένα ακόμα αίτιο αποτελεί το ότι τα νοσοκομεία δεν ήταν έτοιμα για να τα βγάλουν πέρα με τον τόσο αυξημένο αριθμό των ασθενών που έχριζαν νοσηλείας, ενώ το ίδιο το σύστημα ιατρικής φροντίδας αντιμετώπιζε και πριν από την πανδημία προβλήματα.

SCENE FROM COVID CRISIS IN INDIAGetty Images

Το ίδιο ισχύει και για τα εργαστήρια, που δεν ήταν προετοιμασμένα για αυτή την αύξηση στη ζήτηση των τεστ.

> Διάβασε ακόμα: Τι ξέρουμε για την ιαπωνική μετάλλαξη του κορονοϊού

Το αποκορύφωμα; Ο Υπουργός Υγείας της χώρας, Harsh Vardhan, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η χώρα μπήκε στην τελική φάση της πανδημίας, τη στιγμή που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέβαινε μέρα με τη μέρα.

 


Φωτογραφίες ©Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλιματική αλλαγή: Η περίπτωση της Ελλάδας

Προβλέψεις για τροπικές νύχτες, ξηρασίες και πλημμύρες τις επόμενες δεκαετίες.

Το ελληνικό χρέος γίνεται ανάρπαστο. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

Tο ελληνικό δημόσιο, μεταξύ άλλων, δεν θα χρειαστεί να πληρώνει τοκομερίδια μέχρι και τη λήξη του 2026.

Νεπάλ, η νέα Ινδία

Η εικόνα της εξάπλωσης του κορονοϊού στην ασιατική χώρα είναι άκρως ανησυχητική.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αντίσωμα νέας γενιάς υπόσχεται θεραπεία για τον κορονοϊό

Η εταιρεία AbCellera ανακάλυψε ένα νέο υποψήφιο αντίσωμα για τη θεραπεία του κορονοϊού, που ονομάζεται LY-CoV1404.

Θετική στις συζητήσεις για άρση πατέντας των εμβολίων η ΕΕ

Οι σχετικές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προβληματισμός για τους μεγαλύτερους που δεν εμβολιάζονται

Απογοητευτικά παραμένουν τα ποσοστά εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα.