Το πείραμα της Αστυπάλαιας

Μπαίνει στην πρίζα και γίνεται το πρώτο 'πράσινο' νησί της Μεσογείου.

Γράφει: Esquire Editors 02 Ιουνίου 2021

Η ενεργειακή αναμόρφωση αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη ημέρα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Απαντήσεις σε αυτό το μεγάλο ερωτηματικό, αναμένεται να δώσει το πρωτοπόρο πρόγραμμα ενεργειακής αναμόρφωσης της Αστυπάλαιας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο "έξυπνο" και "πράσινο" νησί της Μεσογείου.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν πως οι μετακινήσεις χωρίς ρύπους με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι εφικτές από τώρα και για αυτό το λόγο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πειράματος της Αστυπάλαιας. Το συγκεκριμένο project φιλοδοξεί να καταστήσει το νησί ενεργειακά αυτόνομο, κυρίως μέσω της αντικατάστασης του τρέχοντος συστήματος μεταφορών με την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Πώς η Αστυπάλαια θα γίνει το "πράσινο και έξυπνο νησί" της Μεσογείου;

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας και μετακίνησης, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου.

> Διάβασε ακόμη: Απίθανες ροζ παραλίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς που περιλαμβάνει:

  •  κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ οχημάτων με ηλεκτρικά μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
  •  οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί - αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα - που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με την βοήθεια του Volkswagen Group.
  •  αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων
  •  υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
  •  Η Ελληνική Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίσει ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτόνομη οδήγηση.

"Απόβαση" ηλεκτρικών οχημάτων

Το πρωί της Τετάρτης, 6 μήνες μετά την υπογραφή μνημόνιο της αυτοκινητοβιομηχανίας με την ελληνική κυβέρνηση, παραδίδονται τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα σε δήμο, λιμενικό και αστυνομία, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πείραμα της Αστυπάλαιας

Τα 1.500 οχήματα του νησιού θα αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά. Το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδοτήσει με 12.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα προσφέρει ελκυστικά χρηματοδοτικά προγράμματα και θα συμβάλει στη δημιουργία υποδομών φόρτισης. Ακόμα, θα αναλάβει να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο θερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με έναν υβριδικό, που θα λειτουργεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και να βελτιώσει όλες τις υποδομές του νησιού.

Η Volkswagen με τη σειρά της θα αντικαταστήσει δωρεάν όλα τα κρατικά και δημοτικά οχήματα, θα προσφέρει στους αγοραστές τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα σε τιμή κόστους, θα υποστηρίξει τη λειτουργία ενός μηχανισμού car sharing, θα δημιουργήσει και υποστηρίξει τη λειτουργία ενός συστήματος συγκοινωνίας on demand, ενώ από το 2026 θα εφαρμόσει στο νησί την αυτόνομη οδήγηση.

Η Χάλκη το επόμενο "πράσινο" νησί

Μετά την Αστυπάλαια, σειρά για την πράσινη αναμόρφωση του αναμένεται να πάρει ένα ακόμη νησί των Δωδεκανήσων, η Χάλκη. Το συγκεκριμένο νησί έχει σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες γαλλικές εταιρείες Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece ώστε να αναπτυχθούν δράσεις που θα το καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ 2

Το project περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ΑΠΕ και σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων, τον εξηλεκτρισμό του στόλου του νησιού με αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα καθώς και την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων ηλεκτροφωτισμού στο νησί, ενώ για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

> Διάβασε ακόμη: Η πιο δημοφιλής κρυφή παραλία του Instagram βρίσκεται στην Κεφαλονιά

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία αποτελεί τόσο επείγουσα πρόκληση όσο και ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και οι προαναφερθέντες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα είναι πλήρως εναρμονισμένες με το στόχο της ΕΕ είναι να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 – μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και συνάδει με τη δέσμευση της ΕΕ για παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Από: Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις πυρηνικές απειλές του Putin

Οι πυρηνικές 'σπαζοκεφαλιές' του Ρώσου ηγέτη είναι καταδικαστέες αν και μάλλον γίνονται για το θεαθήναι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πότε ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος;

Πότε διαλύεται η Βουλή και ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος - Όλες οι προθεσμίες και η εκκρεμότητα με το κόμμα Κασιδάρη.

Είναι οριστικό: Εκλογές στις 21 Μαΐου

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, ενώ το αργότερο μέχρι τις 2 Ιουλίου θα γίνουν οι δεύτερες.

Ζούμε στην εποχή της συμμαχίας Κίνας - Ρωσίας

Η μακρά ιστορία της σινο-ρωσικής εχθρότητας έχει παραμεριστεί, προς το παρόν, έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να πολεμήσουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων.

Τι αλλάζει από σήμερα στα μέσα μεταφοράς για τη χρήση μάσκας

Σταματά να ισχύει από σήμερα Δευτέρα (27/3) η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η Deutsche Welle έχει κάτι να πει για το συνταξιοδοτικό των Γάλλων

Το γαλλικό σύστημα συνταξιοδότησης είναι γενναιόδωρο σε σχέση με άλλα.